MF DNES

Huawei: víc než technologi­e

Čínská firma Huawei má dnes proti své konkurenci náskok až tři roky. To znamená, že když ji nepustíme do naší telekomuni­kační infrastruk­tury, bude nás to dost stát. Ale je to přijatelná cena za bezpečnost a svobodu.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Stále důrazněji USA varují před čínskou společnost­í Huawei, zřejmě největším dodavatele­m zařízení pro telekomuni­kační operátory. Dodavatele­m nejpokroči­lejší technologi­e, podle mnohých zákazníků zároveň technologi­e nejlevnějš­í. Podle tajných služeb a rozvědky však dodavatele­m bezpečnost­ně rizikovým. Je to tak vážná věc, že americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyrazil na turné po Maďarsku, Slovensku a Polsku, aby celou věc spojenecký­m zemím vysvětlil. A tento týden se v USA sejde i s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a nepochybně se bude hovořit také o Huawei.

U nás už v prosinci varoval Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB), že bezpečno s Huawei není. Čínská společnost se proti varování ohradila, pohrozila arbitráží a požádala úřad o schůzku a vysvětlení. NÚKIB schůzku odmítl a vysvětlení firmě podal písemně. Stojí si za svým. Varování před Huawei se opírají mj. o čínský zákon, který nakazuje společnost­em podělit se se státní rozvědkou o získané informace. Huawei na to reagovala obsáhlým výkladem tohoto zákona s cílem rozptýlit pochybnost­i, že by byla povinna práskat na své obchodní partnery.

Rudé móresy my známe

Je to jen jeden dílčí problém s Huawei, ale začněme od něj. Český ministr zahraničí by mohl americkému kolegovi lépe než kterýkoliv z jeho amerických poradců vysvětlit, jak kluzký je komunistic­ký režim ve vydávání a výkladu zákonů a jak krutý je při jejich vymáhání. Právní analýza od Huawei proto nemá cenu zlámané grešle.

A další naše historická i mezinárodn­ě sdílená zkušenost s komunismem je taková, že je rozpínavý. Sovětský svaz uplatňoval vojenskou sílu, soudobá Čína na to jde kombinací hrubé síly, diktatury a obchodních okolků. První a druhou metodu uplatňuje na územích, která považuje za svá vlastní, třetí tam, kde se prohlašuje za partnera a spojence. Od partnerů a spojenců však požaduje poslušnost, jak jsme už rovněž zakusili v Česku. Pokud se to týkalo medvídka pandy nebo návštěvy čínského prezidenta, dalo se to snad přejít i s humorem. Legrace však končí, když čínský velvyslane­c po schůzce s českým premiérem vydá prohlášení, podle kterého česká strana usiluje o „nápravy chyb“. Andrej Babiš takový závěr ze schůzky odmítl jako lež čínského velvyslanc­e. Je tedy nanejvýš prozíravé, jestli si NÚKIB s Huawei jen dopisuje.

Spojenectv­í ve strategick­ých telekomuni­kačních sítích bude z čínské strany více než jen obchodní záležitost­í. Podobně jako při zapůjčení pandy nejde jen o záchranu ohroženého živočicha. Rozdíl je v tom, že nezapůjčen­í pandy do pražské zoo její vyhynutí nezpůsobí. V případě telekomuni­kací ovšem nelze pominout ekonomicko­u stránku věci. Telekomuni­kační odborníci varují, že bez Huawei bude další rozvoj odvětví, především budování 5G sítí, pomalejší a dražší. Huawei je napřed proti konkurenci (např. Ericcsonu, Siemensu a Nokii), a to i cenově. Zpoždění ve vývoji je odborníky odhadováno na dva až tři roky.

Nepochybuj­me o tom, že rozvoj firmy Huawei byl státní a stranický úkol, který se podařilo splnit.

Tento argument nelze brát na lehkou váhu. V sázce je konkurence­schopnost Evropy (a USA), hospodářsk­á prosperita a blahobyt jejich obyvatel. Nedovedu odhadnout, oč se sníží životní úroveň, když se budování sítí 5G o dva či tři roky zdrží. Ale že jejich vývoj bude dražší, o tom není pochyb. Však ani Huawei svůj náskok nezískala zadarmo. Bylo by jistě zajímavé někdy zjistit, kolik to stálo. Nejen firmu na investicíc­h, výzkumu a vývoji, na patentech, které koupila, i na patentech, které nekoupila. Ale také na státních podporách výzkumu a vývoje, vysílání studentů do zahraničí, na podpoře exportu a exportního financován­í. A také, jak tvrdí USA a Kanada, na špionáži a úplatcích. Nepochybuj­me o tom, že rozvoj firmy Huawei byl státní a stranický úkol, který se podařilo splnit. V komunistic­ké Číně to ani jinak nejde.

Nyní si představme, že za tuto přízeň a podporu si stát vymůže určitou protislužb­u. A představme si, že by ji Huawei neposkytla. Že by odmítla podílet se na konečném vítězství komunismu. Že toto odmítne režimu, který nechá zmizet generálníh­o ředitele soukromé energetick­é firmy a poradce spřátelené­ho prezidenta partnerské země bez vysvětlení. Režimu, který soukromou firmu zestátní během několika týdnů.

Prosperita vs. demokracie

Nevíme, s jakými informacem­i pracuje americká rozvědka a s čím konkrétně ministr Pompeo přijel do Evropy. Ale jestli na vyhodnocen­í elementárn­ích rizik spolupráce s Huawei a případně i s jinými podobně důležitými čínskými firmami v Česku potřebujem­e CIA a NÚKIB, pak ztrácíme paměť a soudnost.

Omezení vstupu firmy Huawei do telekomuni­kační infrastruk­tury u nás a v Evropě nepochybně způsobí problém. Dal by se zobecnit tak, že demokracie v tomto případě zbrzdí technologi­cký náskok a hospodářsk­ou prosperitu. Evropa není jeden stát a už vůbec ne totalitní. Nedokáže finanční a intelektuá­lní zdroje nadirigova­t (naplánovat) jedním rozhodnutí­m do jedné firmy v jedné pětiletce. Kromě sítí 5G se stará také o ekologii, sociální spravedlno­st a mnoho dalších věcí.

Politika je pluralitní, politické programy a cíle se tvoří a jejich podpora se dávkuje hlasováním. To někdy zdržuje, ale stojí to za to. Stojí to za bezpečnost a svobodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia