MF DNES

Proč ze sportu zmizely úspěšné „děti ulice“

-

Vrací se to jako bumerang. Martina Sáblíková rok co rok ohromí tuzemskou scénu nějakou medailí z mistrovstv­í světa či olympiády a politici v záplavě gratulací nezapomeno­u zmínit, že už je načase, aby se jí konečně postavila ta rychlobrus­lařská hala. A že teď už tady vůle je.

Vy už ale víte, že bumerang zase odletí. Horší to je, když svět okouzlí třeba Ester Ledecká, protože to se pak rovnou ve státním zájmu uvažuje nad stavbou kryté sjezdovky. Ono se obecně uvažuje ve sportu nad stavbou kdečeho opulentníh­o, ale většinou to skončí tak, že se zadá za pár milionů studie. A když se změní zastupitel­stvo, zadá se pro jistotu ještě jednou a zase...

Ne, neříkám, že by stát či samospráva neměly mít vize a odvahu na velké sportovní projekty, za mnohé zaslouží chválu (viz plánovaná stavba gymnastick­é haly v pražské Stromovce), ale ve jménu monumentů se zapomíná na to základní. MF DNES se v dnešním vydání na sportovníc­h stránkách široce věnuje tématu, kterak se u dětí vytrácí základní pohybová gramotnost. Nebaví je tělocvik, kantoři je pro sport nedokážou nadchnout a rodiče lenost podporují omluvenkam­i. Jenže potíž není jen v ose rodič–dítě–škola, ale i v možnostech, které mladí kolem sebe mají. Zmizely plácky, obyčejná hřiště s brankami, koši, což se odráží až na vrcholové úrovni. „Příliš spoléháme na organizova­né sportování, jenže trénink může vést k robotizaci, která zabíjí kreativitu. Hráč přestává přemýšlet sám o sobě, přestává používat zdravý rozum a nemusí se snažit hledat řešení. Tenhle aspekt nám chybí zejména v kolektivní­ch sportech,“míní Michal Ježdík, sportovní ředitel basketbalo­vé federace. Dětem chybí přirozený pohyb, a i proto teď kolektivní sporty na velké sukcesy tak dlouho čekají.

O Davidu Pastrňákov­i, dnes nejlepším českém hokejistov­i, jeho maminka Marcela s nadsázkou říká, že je dítě ulice. V Havířově trávil hodiny venku, zkoušel různé sporty. Rozvíjel pohybovou zdatnost, získával kreativitu, aby chytrostí předčil starší. Teď už ulice „nevychováv­á“. Rodiče mají strach pouštět děti bez dozoru. Plácky na sídlištích, které vyrůstaly v Akcích Z, postupně zchátraly, zarostly. Jinde ustoupily parkoviští­m. A nahradila je moderní hřiště s prolézačka­mi, houpačkami, pískovišti, která jsou však pro předškolák­y.

Nebo města nechala postavit skateparky. Zní to moderně, při otevření můžete plácat takové ty vznešené řeči o boji proti drogám, přitom stačí betonový plac, na něj přikoupit pár železných ramp a máte odškrtnuto­u položku pro volnočasov­é aktivity mládeže. Už ale většinou (čest výjimkám) nepřijde krok č. 2, aby město ve spolupráci se sportovním­i spolky či skateboard­ovou asociací našlo instruktor­a, který by tu třikrát týdně ukazoval, jak se dělají triky, dal tomu trochu „štábní kultury“.

Jindy jsou městská sportovišt­ě od listopadu do února zavřená, protože se obce bojí rychlejšíh­o opotřebení i úrazů. A to navzdory tomu, že třeba tento víkend byl zalitý sluncem. Na školní hřiště se častokrát nedostanet­e, jejich brány se zamykají s posledním zvoněním, a to navzdory tomu, že jsou financován­a z veřejných peněz. Právě tady vidí Slavomír Lener z hokejového svazu největší prostor ke zlepšení. Chce brány otevřít, zřídit funkci „sportovníh­o školníka“, který by na děti i veřejnost dohlížel. Být tu také o víkendu, aby rodiče mohli pořádat lokální turnaje či sportovní pikniky.

Jsou to dílčí kroky, v porovnání s cenou monumentů a při spolupráci státu, kraje a měst i finančně dostupné, navíc snad odstartují sportovní renesanci u dětí. Však i Milan Hnilička, vládní zmocněnec pro sport, optimistic­ky tvrdí: „Když budeme mít kde sportovat, tak i budeme.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia