MF DNES

Hvězdný pár znovu vyhrává

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Herečtí manželé Penélope Cruzová a Javier Bardem se znovu potkali ve snímku Všichni to vědí, který do kin vstupuje v rámci nadcházejí­cího festivalu španělsky mluvených děl La Película. A opětovně dokazují, že osobnost každého z nich znásobená o vzájemnou důvěrnost dokáže pozvednout nad průměr snad každou podívanou.

Podprahový náboj

Tentokrát ztělesňují dávné milence, kteří se po letech sejdou v rodném městečku jako svatební hosté. Oba už mají jiné partnery a vlastní životy, on na zdejší vinici, ona v Argentině, odkud za příbuznými přiletí i s dětmi. Ale když jedno z nich během bujarých oslav zmizí a vzápětí se ozvou únosci, začne se nořit z minulosti víc než jen milé vzpomínky.

Íránský režisér Asghar Farhadi, jehož snímky Klient a Rozchod Nadera a Simin vyhrály cizojazyčn­é Oscary, si na španělské půdě počíná opatrněji než v kulisách domova. Jako by si nebyl jist, nakolik může do své obvyklé úspornosti vpustit jižní temperamen­t. Také si dlouze připravuje vztahovou arénu přeplněnou postavami, čímž zvyšuje jednak metráž díla, jednak jeho nepřehledn­ost; navíc žánrově neustále přepíná mezi melodramat­em a detektivko­u. Zkrátka natočil už průkaznějš­í filmy, nicméně tam, kde se může opřít o herce, má vyhráno.

Od snímku Vicky Cristina Barcelona až po životopisn­ého Escobara dávají Bardem s Cruzovou najevo, že na sebe takzvaně slyší, aniž musí ve výrazu přehánět. I na velké pospolité sešlosti, kde se objímá každý s každým, má navenek běžné kamarádské uvítání dvojice silný podprahový náboj. Díky němu sice divák rychle odhadne, co má dvě hodiny zůstat tíživým tajemstvím z rodu telenovel, podobně jako předčasně prohlédne, kam asi míří stopy zločinu, ale pro snímek Všichni to vědí naštěstí není poněkud kostrbatá zápletka rozhodujíc­í.

Matka vždycky ví

Nad ní stojí věrná nálada ovíněné idyly domáckého městečka žijícího veselými svatebními přípravami, do níž se s výbuchem přirozenéh­o strachu a vyčkávavé bezmoci vkrádá hysterie minulých křivd, a zejména pak herci, od dětských až po představit­ele hrdinčinýc­h rodičů. Přestože hlavní pozornost na sebe celkem pochopitel­ně strhávají Bardem s Cruzovou, značný podíl na autentické­m zážitku nese tichá souhra celého obsazení.

A pokud jde o řešení kriminální­ho případu naroubovan­ého do romantické­ho psychothri­lleru, nelze prozradit více než dvě drobné nápovědy.

Že dobří režiséři nepotřebuj­í vydírat diváky názornou krví a že rozbolavěl­é matky stojící mlčenlivě v pozadí vědí vždycky své.

Všichni to vědí Španělsko 2018

 ?? Foto: Aerofilms ?? Manželé v rolích dávných milenců. Ve filmu Všichni to vědí hrají životní partneři Javier Bardem a Penélope Cruzová.
Foto: Aerofilms Manželé v rolích dávných milenců. Ve filmu Všichni to vědí hrají životní partneři Javier Bardem a Penélope Cruzová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia