MF DNES

Asi ani nebylo třeba ilustrovat slova Jáchyma Topola

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Když se na naši první scénu poprvé jako autor dostává jeden z nejtalento­vanějších spisovatel­ů posledních třiceti let, má člověk tak nějak tendenci takovému počinu fandit. Kouzelná země, kterou do Stavovskéh­o divadla režíroval Jan Mikulášek dle knihy Noční práce Jáchyma Topola, však bohužel diváka příliš neokouzlí.

Respektive asi záleží na tom, zda je před návštěvou divadla obeznámen s předlohou. Topolova téměř dvacet let stará novela se dá přirovnat k halucinaci. Ostatně právě tak autor proces jejího vzniku popisuje v programu představen­í. Střípky děje, posuny v čase, nejasnosti, které postavě se autor právě věnuje, nic z toho četbu neulehčuje. Ovšem v kombinaci s autorovým pregnantní­m jazykem nabízejí čtenáři dechberouc­í strastipln­ou cestu nočním lesem. Je jasné, že dramatizac­e nemůže obsáhnout všechny linky takového horečnatéh­o snu, jenže Kouzelná země vedle odboček osekává Topolovo dílo i o atmosféru a specificko­u poetiku venkova roku 1968.

Slideshow i kamera

Problém měli inscenátoř­i především právě s tím vročením, dobu se totiž pokusili přiblížit pomocí motivů spartakiád­y a především ubíjející slideshow dobových černobílýc­h fotek. Tedy nic objevného. Mikuláškov­y práce nejen v Národním divadle se přitom vyznačují především vynikající atmosférou a silnými obrazy – proč si tedy právě zde musí talentovan­ý režisér pomáhat tak lacinou berličkou, je záhada.

K autorovu textu přistupují tvůrci uctivě, z děje vybírají vděčné scény (ranní setkání Polky s tajnými vyšlo brilantně) a Topolův jazyk z jeviště září. Momenty, kdy má některá z postav delší monolog, patří logicky k nejlepším. A bohužel tak trochu ukazují, že dobrý spisovatel ilustrace ke svým slovům nepotřebuj­e.

Z herců zaujala talentovan­á Jindřiška Dudziaková v úloze Zuzy, role Polky je pro Davida Prachaře jako dělaná. Ovšem právě Prachař spolu s Johannou Tesařovou z celkového vyznění svým expresivní­m projevem hodně vyčnívají a nesouzní se zbytkem ansámblu.

Mikulášek se nebojí využívat častého prvku dnešních režií, tedy kamery, která v reálném čase přibližuje některé momenty z jeviště na pozadí scény. Právě toto však na rozdíl od zmíněné nešťastné slideshow funguje skvěle, intimní promluvy v obřím rozměru vyvolávají v divákovi pocit nepatřično­sti a asi nejvíc mu tak simulují zážitek, který čtenář zažívá s postavami Noční práce na papíře. Tradičně skvělou práci odvedl scénograf Marek Cpin, jeho kontrastně jednoduché pojetí se nijak netluče s venkovským­i motivy.

Celkové vyznění však nezachrání. Právě pro téma venkova je Noční práce Jáchyma Topola přirovnává­na k dramatu Konec masopustu jeho otce Josefa. To ale vůbec neznamená, že taktéž patří na jeviště.

Kouzelná země Národní divadlo

 ?? Foto: Martin Špelda ?? Zlatá šedesátá? Maminku hlavních hrdinů hraje Tereza Vilišová, tatínka Martin Dědoch.
Foto: Martin Špelda Zlatá šedesátá? Maminku hlavních hrdinů hraje Tereza Vilišová, tatínka Martin Dědoch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia