MF DNES

Nakazilo se celé patro domu

-

PRAHA Lékař Milan Zlámal z Kliniky infekčních nemocí z Ústřední vojenské nemocnice vysvětluje, které choroby jsou vysoce infekční.

Očkování proti spalničkám může vyvanout. Jak člověk zjistí, jestli je stále imunní?

Vyšetřit lze protilátky z krve. Toto vyšetření se provádí u osob, které byly v rizikovém kontaktu. V případě, že v krvi žádné ochranné protilátky nemají a byly v úzkém kontaktu, lze očekávat, že s velkou pravděpodo­bností onemocní.

Spalničky jsou velmi nakažlivé. Znamená to, že pokud neočkovaný člověk jede třeba v tramvaji

vedle nemocného, spalničky chytne? Nemá-li osoba v kontaktu ochranné protilátky, lze očekávat nákazu. Při epidemiích z minulosti byly popisovány nákazy v domech, kdy se tato nemoc šířila mezi jednotlivý­mi byty v patrech budov. Očkování je účinná prevence. Toto onemocnění může probíhat těžce s komplikace­mi i úmrtím.

Jaké další nemoci, proti kterým se očkuje, jsou tak nakažlivé jako spalničky?

Nemoci vysoce infekční, přenosné vzduchem a kapénkově. Mezi ně patří zarděnky, příušnice a vysoce infekční jsou neštovice. Proti prvním dvěma se standardně očkuje, neštovice lze nadstandar­dně očkovat také. Zmínil bych chřipku, která je přenosná kapénkově. Proti ní také chrání očkování. V Česku je bohužel proočkovan­ost malá.

Proč se vlastně Češi neočkují proti chřipce?

Mnozí lidé se obávají toho, že po očkování proti chřipce ji dostanou. Ale tato obava není opodstatně­ná. Zejména starší lidé s chronickým­i onemocnění­mi by se měli nechat očkovat. V letošní sezoně jsme v Česku měli mnoho nemocných, kteří se dostali do nemocnice z důvodů komplikací spojených s chřipkou, a někteří i zemřeli. (kris)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia