MF DNES

Město projedná vyzvednutí ostatků Mašínové

- — Kristína Paulenková

PRAHA Praha bude jednat se sestrou bratrů Mašínových Zdenou o vyzvednutí ostatků jejich matky z hromadného hrobu na Ďáblickém hřbitově. Zdenu Mašínovou starší věznili nacisté i komunisté a zemřela v roce 1956 v táboře nucených prací v Pardubicíc­h po vykonstruo­vaném procesu.

Zdena Mašínová o vyzvednutí matčiných ostatků požádala Prahu, ale od magistrátu dostala zamítavou odpověď. Podle vyjádření vedení města to není konečné rozhodnutí. Exhumace je velmi složitá, jelikož v hrobě je pohřbeno údajně několik tisíc lidí. „V šachtě, kde by měly být ostatky paní Mašínové, jsou desítky a stovky dalších ostatků,“vysvětlila Julie Kochová, mluvčí Prahy sobě. Uskupení má na magistrátu v gesci pohřebnict­ví.

Technicky i finančně náročné

V minulosti byl exhumován z hromadného hrobu v Ďáblicích farář Josef Toufar, kterého komunisté umučili. Právě vyzvednutí jeho ostatků podle dopisu magistrátu Mašínové ukázalo, jak obtížný takový proces je. „Počínaje etickými otázkami, zda je reálné a správné exhumovat z hromadných hrobů pouze některé ostatky, až po technickou a finanční náročnost,“píše se v dopise. Fakt, že skutečně jde o pozůstatky Josefa Toufara, potvrdili forenzní genetici na základě analýzy DNA a genetickýc­h profilů.

Magistrát je ochoten o vyzvednutí jednat a najít současné místo odpočinku za pomoci historiků. „Pokud by se potvrdily informace o místě uložení ostatků, rádi a s úctou k její památce povedeme diskusi o jejich vyzvednutí,“uvedla radní Milena Johnová (Praha sobě), která má pohřebnict­ví na starosti.

Magistrát by musel mít ovšem jistotu, kde ostatky jsou. „Není možné rušit klid ostatních a práva jejich potomků,“dodala Johnová s tím, že poznámka o nedostatku financí se týkala varianty, kdy by muselo být vyzvednuto a identifiko­váno několik tisíc těl. „To ostatně není ani fakticky možné, protože bychom potřeboval­i souhlas jejich potomků,“vysvětlila.

Informaci o tom, že Praha nechystá zatím vyzvednout tělo paní Mašínové, kritizoval koaliční partner Prahy sobě, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Budu chtít, aby magistrát rozhodnutí změnil, je to ostudné a nepřijatel­né. Paní Mašínová podle mých informací navíc ví, kde se tělo její maminky nachází, takže by to neměl být žádný problém,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia