MF DNES

Šílený hedvábník změnil módu

Výstava vypráví o pražském rodákovi, z jehož látek šil kolekce Dior a o kterém psal Vogue

- Eliška Stodolová spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA Českoslove­nsko bývalo před druhou světovou válkou proslavené svou textilní výrobou. Několik obchodů s hedvábnými látkami vlastnil v té době poblíž Václavskéh­o náměstí i Zikmund Ascher. Tady začíná příběh celosvětov­ého úspěchu, kterého dosáhl jeho syn Zika Ascher se svojí ženou Lídou. Jejich látky používaly na své modely slavné módní domy především v Londýně a Paříži.

Strhující životní dráhu Ascherovýc­h zachycuje výstava v Uměleckopr­ůmyslovém muzeu, která vznikala osm let.

Synové Zikmunda Aschera Zika (zkratka jména Zikmund) a Josef otevřeli po vzoru otce v roce 1933 v centru Prahy další obchod s textilem, který se brzy stal nejvyhledá­vanějším v Čechách.

Vedle profesních úspěchů byli šikovní i ve sportu. Zika se stal českoslove­nským reprezenta­ntem ve sjezdu na lyžích. Sportovní novináři mu podle jeho sjezdového stylu a oboru podnikání přezdívali Šílený hedvábník. V roce 1938 se stal vítězem Velké ceny Českoslove­nska.

Rychle jezdil také autem. „V archivech policie jsem našla mnoho pokut za rychlou jízdu. Vím také, že několikrát tvrdě havaroval. Byl to zkrátka adrenalino­vý nadšenec,“popisuje Zikovu povahu kurátorka výstavy Konstantin­a Hlaváčková.

Podle jeho syna Petera, který přijel na zahájení výstavy, se Zika později stoprocent­ně zaměřil na textil. „Táta byl velký perfekcion­alista, který se především soustředil na práci. To se projevoval­o i v mé výchově. Už v deseti letech jsem musel pracovat v jeho továrně na textil,“vzpomíná Peter Ascher.

Láska navzdory rodičům a době

Podle Hlaváčkové byla Lída úplně jiná. Pocházela z přísně katolické rodiny, která patřila k zámožné pražské smetánce. „Zika s Lídou se seznámili v roce 1937 a o dva roky později se vzali. Její rodina se svazkem nesouhlasi­la. Vzhledem k době se jim nelíbilo, že si jejich nejmladší dcera bere Žida. Jednalo se ale o životní lásku a nepodařilo se jim Lídě známost rozmluvit,“popisuje Hlaváčková.

I když se Zika kvůli své lásce nechal pokřtít, museli mladí manželé z důvodu jeho židovského původu uprchnout do zahraničí. Pár dní před nacisticko­u okupací Českoslove­nska v březnu roku 1939 se jim podařilo odjet na svatební cestu do Norska a následně se usadili v Londýně. „Zika patřil k inteligent­ním a zajištěným mužům, takže měl k dispozici určité peníze. I tak museli začít úplně od začátku,“vysvětluje Hlaváčková.

V roce 1942 založili manželé firmu na potisk látek určených na výrobu dámských oděvů. „Lída nestudoval­a na žádné umělecké škole, měla však přirozené nadání pro navrhování

vzorů, ať už drobných květin, napodobeni­n kaligrafie, rozmanitýc­h teček, kostek, či pruhů,“přibližuje Lídin talent popisek v expozici vystavenýc­h látek.

Firma se následně proslavila díky Zikovu nápadu oslovit přední umělce, jako byl Henri Matisse nebo Henry Moore a další. Podle jejich kreseb potiskl luxusní hedvábné šátky a oděvní látky. Z výrobků vznikla kolekce a následně i výstava Ascher Squares, která obletěla celý svět včetně Českoslove­nska. „Vzbudilo to velký zájem. Lidé, kteří si nemohli dovolit koupit obraz, tak najednou mohli mít doma na zdi zarámovaný šátek od Henryho Moora, André Deraina nebo Alexandera Caldera,“popisuje Hlaváčková.

Firma Ascher měla široké zaměření. Jejich hedvábné a bavlněné tištěné látky i různé typy vlněných tkanin se staly světovým fenoménem. Zika se také proslavil jako inovátor textilních materiálů. Jeho práce se stala symbolem propojení designu a volného umění. Objevovaly se v módních časopisech, jako byl například Vogue. Látky využívalo na oděvní kolekce mnoho módních domů, mezi nimi i pařížský Dior.

Tři generace Ascherů se věnovaly výrobě textilu, ale podle Hlaváčkové nejmladší generace už v odkazu pokračovat nebude.

Lída zemřela v Londýně v roce 1983. „Máminou jedinou chybou bylo intenzivní kouření. I přes diagnózu tuberkulóz­y vykouřila desítky cigaret denně. Na tento zlozvyk také zemřela,“vysvětluje Peter Ascher. Zika ji o devět let přežil, zemřel v roce 1992. „Před svou smrtí stihl ještě dvakrát Prahu navštívit, ale žít zde už nechtěl. Strávil tu také narozeniny s přáteli lyžaři. Oslavu zachytil dobový rodinný film,“dodává Hlaváčková.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ascherovy látky Studenti Ateliéru módní tvorby Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze mohli díky potomkům Ziky Aschera pracovat s jeho originální­mi látkami. Vzniklou kolekci představil­i na vernisáži výstavy Šílený hedvábník. Škola se chystá později vystavit i vzniklou kolekci.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ascherovy látky Studenti Ateliéru módní tvorby Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze mohli díky potomkům Ziky Aschera pracovat s jeho originální­mi látkami. Vzniklou kolekci představil­i na vernisáži výstavy Šílený hedvábník. Škola se chystá později vystavit i vzniklou kolekci.
 ??  ?? Šátek s návrhem Jeana Cocteaua Hedvábné šátky s motivy od tehdejších nejznámějš­ích malířů obletěly svět. Kolekce Ascher Squares odstartova­la hedvábníko­vu kariéru. 2x foto: Uměleckopr­ůmyslové muzeum Praha
Šátek s návrhem Jeana Cocteaua Hedvábné šátky s motivy od tehdejších nejznámějš­ích malířů obletěly svět. Kolekce Ascher Squares odstartova­la hedvábníko­vu kariéru. 2x foto: Uměleckopr­ůmyslové muzeum Praha
 ??  ?? Miláčku, vymysli vzor Lída a Zika Ascher se stali profesními i životními partnery. Jejich práce je proslavila ve světě, ale čeští krajané na ně zapomněli.
Miláčku, vymysli vzor Lída a Zika Ascher se stali profesními i životními partnery. Jejich práce je proslavila ve světě, ale čeští krajané na ně zapomněli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia