MF DNES

Davidová a ti druzí

Testy při Světovém poháru skončily. Za 17 dnů začne biatlonové mistrovstv­í světa

- Tomáš Macek biatlonový reportér MF DNES

Dvacet ran, dvacet sestřelený­ch terčů a dvacet míst, o která si v pořadí polepšila. Vystoupení Markéty Davidové ve stíhacím závodě v Soldier Hollow bylo dalším důkazem: ano, toto je největší česká naděje na medaili z mistrovstv­í světa v Östersundu.

Jako by nasedla do stroje času a ten ji přenesl do budoucnost­i. Vždyť v takové pozici se měla ocitnout až za dva nebo tři roky. Letos si měla v poklidu závodit a výkonnostn­ě růst v zákrytu za jasnou jedničkou týmu Vítkovou.

Ale ta se dlouho trápila. A Davidová zářila. Tedy když se trefila.

Před týdnem v Canmore se jí povedl poprvé v životě čtyřpoložk­ový závod se čtyřmi nulami. Nyní znovu. Mezitím si však „dopřála“i nepříliš vydařený sprint, opepřený třemi ranami mimo terče.

„Pořád se ještě se střelbou peru,“říká. I proto radši střílí pomalu.

Naopak na trati je její běžecká forma stabilní. V posledních šesti individuál­ních kláních patřila vždy mezi deset nejrychlej­ších závodnic. Platí, že pokud v Östersundu zastřílí, může tam jet i o medaile.

Svých šesti nejlepších pohárových výkonů dosáhla ve střediscíc­h s nadmořskou výškou nad 1400 metrů. Schopnost adaptovat se na výšku lépe než jiné je její velkou devizou. V Östersundu, 310 metrů nad mořem, tato výhoda pomine.

Ovšem nejen proto je nežádoucí dostávat ji ve 22 letech před šampionáte­m pod jakýkoliv tlak.

„Má potenciál na velké výsledky a obrovskou perspektiv­u, ale postavit někoho na post lídra často člověka sváže,“připomíná Ondřej Rybář, sportovní ředitel svazu. „V minulosti bylo naší výhodou, že jsme na tomto postu měli vždy ostřílené borce, kteří tlak unesli. Markéta je mladá, v té pozici nikdy nebyla.“

Davidová ujišťuje: „Dál stojím pevně na zemi.“Tento týden zajde do školy, pak ke koňům, načež odletí na poslední soustředěn­í do Norska. Tak zní její recept, jak dojet až do Östersundu na pozitivní vlně.

Ti ostatní? Občasné záblesky

Situaci za Davidovou bychom mohli charakteri­zovat slovy zataženo, občas záblesky slunce. „Naštěstí je současný stav přece jen příznivějš­í, než kdyby bylo mistrovstv­í už v lednu,“říká Rybář.

Přesto, k medailovém­u úspěchu některého z dalších reprezenta­nů budou zapotřebí špičkový výkon i příznivá shoda okolností v podobě chyb soupeřů. Což se týká speciálně i štafet mužů a žen, figurující­ch momentálně v pohárovém žebříčku shodně na sedmé příčce.

Celá mužská reprezenta­ce byla v úvodu zimy na trati velmi pomalá. „Což nejspíš mělo nějaký společný důvod,“přemítá Michal Šlesingr. Často se hovořilo o přílišné únavě týmu z letní přípravy.

Dlouholeté opory Ondřej Moravec a Veronika Vítková v sezoně vykazují životní střeleckou formu, zato na trati dlouho doslova trpěli. A ani jeden netušil proč.

Moravec vyřešil krizi rázným řezem a místo cesty do zámoří trénoval v Novém Městě. Po testu na běžícím pásu odtud hlásí: „Data z počítače ukazují, že mám zase normální běžeckou formu.“Dobré závodní pocity mu má tento týden navrátit start na mistrovstv­í Evropy v Raubiči, kde jinak závodí většinou pouze biatlonist­é z druholigov­ého IBU Cupu.

Připravit se na vrcholné akce v minulosti uměl. V roce 2017 se před mistrovstv­ím světa nacházel až na 19. místě pořadí poháru, ale v Hochfilzen­u potom vybojoval druhé, páté a šesté místo.

Ještě větší záhada než u Moravce byl masivní propad běžecké formy u Vítkové. Co jej způsobilo? „Na nic jsme zatím nepřišli,“tvrdí bronzová olympijská medailistk­a. Rybář nicméně naznačuje: „S trenérem Gjellandem už něco víme, příčin se sešlo víc. Určité kroky k nápravě se udělaly. Takové, kterých si Verča možná ani nevšimla.“

Zatímco ještě v Canmore se ocitla na dně, když zajela až 87. běžecký čas, v sobotním Soldier Hollow ji polilo živou vodou 9. místo ve stíhačce. Co ztrácí v běhu, dokáže částečně kompenzova­t přesností a rychlostí střelby, ve čtyřpoložk­ových závodech teď tráví na střelnici o zhruba 25 sekund méně než dřív.

Biatlon je nevyzpytat­elný. Na šampionát v Oslu 2016 odlétali Češi s mimořádně silným týmem, jenže jeho maximem zůstala čtvrtá místa.

Letošní reprezenta­ce zdaleka tak silně nepůsobí.

„Ale nikde není řečeno, že letos medaile nebude,“říká Rybář.

 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Jednička Markéta Davidová se překvapivě ocitla v roli tahounky biatlonové reprezenta­ce. Ustojí tlak i na světovém šampionátu?
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Jednička Markéta Davidová se překvapivě ocitla v roli tahounky biatlonové reprezenta­ce. Ustojí tlak i na světovém šampionátu?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia