MF DNES

Pyramida se hroutí. Trpí i reprezenta­ce

-

Může se zdát, že tělocvik z prvních tříd základní školy a vrcholový sport mají pramálo společného. Že jsou dvěma hodně vzdálenými póly. Jenže to je omyl. V předlistop­adové éře i té bezprostře­dně po ní, kdy vyrůstala zlatá hokejová generace či fotbalová parta kolem Nedvěda a Poborského, byl sport postaven jako pyramida. Základnu tvořila škola, kde se děti učily sportovní gramotnost­i, dostávaly základy gymnastiky, rozvíjela se obratnost.

Do prostřední­ho patra pyramidy, tedy do klubů, už přicházely děti s pevnými sportovním­i kořeny, elementárn­ím talentem a trenéři pracovali na individuál­ním rozvoji. Vrchol tvořila reprezenta­ce a tréninková střediska mládeže.

Teď se základna téměř vytratila. Oddíloví trenéři dětí mezi šesti až deseti lety vyprávějí, že musí tréninky brát z gruntu, velmi často suplují tělocvik a učí svěřence úplné základy. To samozřejmě zdržuje, navíc – i kvůli nedostateč­nému počtu zájemců – se v týmech mísí talentovan­í s těmi, kterým po sportovní stránce prostě tolik naděleno nebylo. A kteří, když chtěli ve volném čase sportovat – což je chvályhodn­é, dříve navštěvova­li kroužky sportovníc­h her přímo ve školách. Je tedy logické, že na špičku pyramidy teď nedosáhne tolik a tak kvalitních sportovců jako dřív, což je znát na současné bídě tuzemských kolektivní­ch sportů.

Hokejisté na medaili z mistrovstv­í světa čekají sedm let, nejdéle v historii. Fotbalisté jsou v žebříčku FIFA na 44. místě a mít jakýkoliv tým na letní olympiádě zní téměř jako sci-fi. I Jiří Welsch, někdejší hráč NBA, souhlasí, že změna je nutná hlavně na úrovni škol a rodiny. A smutně tvrdí: „Dneska už je na změnu pozdě. Pokud budeme přemýšlet, že je to těžké, nikdy nic nezměníme.“

 ?? Foto: MAFRA ?? Za Nedvědovýc­h časů Fotbalová reprezenta­ce tehdy sbírala medaile, dnes ne.
Foto: MAFRA Za Nedvědovýc­h časů Fotbalová reprezenta­ce tehdy sbírala medaile, dnes ne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia