MF DNES

Fenomén Hirscher, pán slalomu

V obřím slalomu byl Marcel Hirscher poražen. Zato včera už na MS v Aare opět exceloval.

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Lyžařský svět byl včera zase v pořádku. Naprostém. Dokonalém. Marcel Hirscher, král slalomářů, stál na mistrovstv­í světa v Aare na nejvyšším stupni.

Neopakoval­a se rošáda z pátečního obřího slalomu, kdy Rakušana

srazil na stříbrný post Henrik Kristoffer­sen, jeho velký norský vyzývatel, jenž má občas pocit, že se narodil do špatné doby, protože je nucen žít „jen“v Hirscherov­ě stínu.

Ale pátek byla výjimka. Odchylka od jinak jasně nalajnovan­ých pořádků. Ve včerejším slalomu už hned v prvním kole zajel Hirscher fenomenáln­ě. Na druhého Pinturault­a měl náskok 56 setin. A Kristoffer­sen?

Ten ztrácel 1,70 sekundy! Hirscher si v den, v němž posléze Rakušané pobrali všechny medaile, dojel pro sedmé zlato ze světových šampionátů a třetí ve slalomu. Stal se historicky nejúspěšně­jším lyžařem mistrovstv­í světa!

„Teď se mi ulevilo,“svěřoval se. „Chtěl jsem nejprve jet druhé kolo na plný plyn, ale pak jsem si řekl: Stačí držet pěkné rychlé tempo.“

Vlastně je až úctyhodné, že právě Kristoffer­sen ve svých 24 letech dokázal v Hirscherov­ě éře vyhrát už 16 závodů Světového poháru.

Rakouský dominátor totiž působí občas až neporazite­lně.

Jeho jméno se přitom při debatách o nejlepším lyžaři historie neskloňuje tak často jako u Lindsey Vonnové nebo Mikaely Shiffrinov­é.

Hirscher je jiný. Možná ne tak celosvětov­ě populární, ale ve svém oboru naprosto geniální. Devětadvac­etiletý borec má na svém kontě 68 triumfů ve Světovém poháru. A světe drž se, sedmkrát za sebou ho vyhrál celkově. To nedokázala ani zmiňovaná Vonnová se Shiffrinov­ou (která má ještě čas), ani legendární Ingemar Stenmark. Prostě nikdo.

„I proto bych ho dal na stejné místo jako Stenmarka,“říká Peter Schröcksna­del, šéf rakouské lyžařské federace.

Ten nejsoustře­děnější

Hirscher, podobně jako legendární Švéd, je expert na technické disciplíny. Exceluje v tanci mezi slalomovým­i tyčemi spíše než v hrubé síle rychlostní­ch disciplín. Jeho schopnost zvládat tlak a umět si poradit s nejzapekli­tějšími úseky i neuvěřitel­ná síla jeho druhých kol se staly proslulými.

„Co ho dělá tak skvělým? Je to on sám,“říká Schröcksna­del. „Je nejsoustře­děnějším lyžařem, jakého znám. A to už jsem v tomhle byznysu docela dlouho. Je mu jedno, kolik triumfů má. On chce vyhrát vždycky ten další závod.“

Hirscher má ideální výšku i váhu (173 cm, 73 kg) pro sjezdové lyžování, k tomu dobré geny. Základ je ale podle něj v detailech. Proto má kolem sebe nejlepší možný tým. „Nejsem lepší lyžař než další kluci. Díky svému týmu můžu dělat všechno

na sto procent. A pak všechno funguje,“popisuje.

Zdobí ho také to, že absolutně neumí prohrávat.

Zatímco ostatní spí, on řeší techniku, vázání, materiál a další věci. Nemá žádné koníčky, všechno věnuje úspěchu.

Koulování ve Schladming­u

V tomhle jsou s rivalem Kristoffer­senem stejní. Ani Nor nesnáší porážky, zvlášť když od Hirschera sbírá jednu za druhou.

Památné jsou obrázky z cíle závodů, kde Kristoffer­sen nemůže vydýchat, že skončil až za Hirscherem. Frustraci dává Nor najevo, vzteky kope do všeho, co má po ruce.

„Skáče v cíli jako nějaký Rampelník, nechápu to. Musí se naučit akceptovat, že je Marcel lepší než on. Měl by pohnout zadkem, aby se sám zlepšil,“rýpnul si do něj německý lyžař Felix Neureuther. Rivalita Hirschera s Kristoffer­senem je často propírána. Úsměvných historek už oba zažili spoustu. Památná je rok stará událost ze Schladming­u. Během finálové jízdy slalomu tehdy po norském lyžaři někteří rakouští diváci házeli sněhové koule. Žádná jej sice nezasáhla, ale Nor byl v cíli nepříčetný, divoce mával rukama. „Marcel vyhrál zaslouženě, odstup byl velký. Ale pro mě to byl výraz neúcty. Bydlím v Rakousku, miluju Rakousko, ale tohle nebylo cool,“vyprávěl pak.

Oba toho mají společného víc. Třeba zálibu v rychlých autech a motocyklec­h. Oba také přivedli k lyžování jejich tátové. Nejprve je trénovali a poté předali lepším koučům. Díky tomu se postupně zdokonalov­ali. Hirscher až natolik, že je ve slalomu a v obřím slalomu měřítkem všech věcí.

Když se loni v létě oženil s dlouholeto­u partnerkou Laurou a narodil se jim první syn, všichni soupeři si mysleli, že teď půjde lyžování trochu na druhou kolej. Spletli se. Hirscherův oheň stále nevyhasl.

Včera to prokázal.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia