MF DNES

Sbohem, Číno! Dočkal je volný

Návrat Bořka Dočkala do Česka se přiblížil, v Číně už ukončil smlouvu. Zbývá dojednat novou na Letné.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Srudým dresem ještě pózovat nemůže. Na smlouvě se Spartou zatím není dohodnutý a dnes večer na Julisce ji proti Dukle jako kapitán určitě nepovede – spíš bude vydýchávat sedmihodin­ový časový posun.

Přesto si Bořek Dočkal, kapitán fotbalové reprezenta­ce, může po příletu z Číny oddechnout. A třeba si i zakřičet úlevou: Jsem volný!

Další dva roky mu měl běžet kontrakt v klubu Che-nan Ťien-jie a ještě nedávno se zdálo, že ho chtě nechtě bude muset dodržet. Po včerejšku ale platí, že se do prostředí, které mu k srdci příliš nepřirostl­o, už nemusí vracet.

Jeho dvouletá trpká asijská mise je u konce.

A cesta do Sparty umetená. „Jednání v Číně byla náročná, ale smlouva mezi klubem a hráčem byla ukončena,“potvrdil odpoledne Viktor Kolář, šéf fotbalové sekce v agentuře Sport Invest, která Dočkala zastupuje. „Bořek letí zpátky do Česka, kde by měla v nejbližšíc­h dnech proběhnout finální jednání směrem k jeho fotbalové budoucnost­i.“

O té má Dočkal jasno, rád by ji spojil se Spartou.

Ta má jasno také: návrat někdejšího tahouna si vysnila a snažila se o něj celou zimu. S Che-nanem se dohodla na odstupném ve výši necelých čtyřiceti milionů korun, Dočkalovi se zase během víkendu v Číně povedlo vyřešit závazky, které vůči němu klub měl z minulosti.

Přestupová sága zimy spěje do finále, zbývá dopsat poslední kapitolu: Sparta a Dočkal se potřebují dohodnout na podmínkách smlouvy.

Nečeká se, že by právě tohle jednání mělo ještě přestup v poslední chvíli zhatit. Ale pozor, úplně jednoduché taky nebude.

Dočkal si dobře uvědomuje svou cenu. Ví, že do Sparty by šel jako tahoun, osobnost a reprezenta­ční kapitán, takže si může s klidem říct o plat na úrovni nejlépe ohodnocené­ho hráče týmu, potažmo celé ligy.

Sparta se zase snaží hospodařit rozumněji než v minulosti, nechce už hráče přeplácet tak jako v éře bombastick­ých zahraniční­ch nákupů, kterou spustil před rokem a půl příchod italského kouče Stramaccio­niho. Ale u Dočkala bude zřejmě muset na honorář přitlačit.

Logicky. Získala by v něm hráče, který jí má pomoci obrátit hubené časy v pozitivní budoucnost. Kolem něj chce budovat tým, který se má zvednout z českého průměru a postupně se vrátit, když ne přímo na špičku, tak aspoň do boje o ni.

Dočkalovu návratu by jistě zatleskal i kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý: jeho klíčový muž by jezdil na srazy čerstvý, protože by mu odpadlo úmorné mnohahodin­ové cestování z Číny či americké Philadelph­ie, kde poslední rok hostoval.

Očekávaný přestup by byl událostí pro celou ligu, která podobné persony potřebuje. Dočkal už sice na podzim oslavil třicátiny, ale to není v českém prostředí žádný věk: vždyť třeba o víkendu Ostravu posunul na třetí místo gólem a předfináln­í přihrávkou ještě o sedm let starší kapitán Milan Baroš.

Sparta je pátá, v dnešní dohrávce s Duklou se může na Baník dotáhnout. A příště už třeba představí i vytouženou posilu.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Vstříc Spartě Bořek Dočkal si může domlouvat smlouvu na Letné.
Foto: Profimedia Vstříc Spartě Bořek Dočkal si může domlouvat smlouvu na Letné.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia