MF DNES

„Čím budou, by si měli určit až na vysoké“

-

Dokončí střední odbornou školu a pak jdou na vysokou. Tam studují něco jiného. Podle Radka Špicara, viceprezid­enta Svazu průmyslu a dopravy, by se příprava na konkrétní povolání měla posunout až na vysokou školu. Ze středních škol by posílil především lycea.

Odpovídá podíl učňů a maturantů potřebám pracovního trhu?

Zda je poměr 70/30 mezi maturanty a vyučenými dobrý, nebo špatný, se nedá jednoznačn­ě říct. Vychází ze struktury hospodářst­ví, historie, obsah vzdělávání v rámci učebních oborů napříč Evropou také není srovnateln­ý. Navíc v průběhu 90. let zcela otočil, před rokem 1989 maturovalo zhruba 30 procent žáků.

Proč tak velká změna? Očekáváte v souvislost­i se změnami v technologi­ích a robotizaci průmyslu další takový posun?

Ten posun k maturitě je tlačen například i změnou kvalifikač­ních požadavků ve veřejné sféře. V průmyslu očekáváme spíše tlak firem na získání potřebných „nových“kvalifikac­í u stávajícíc­h zaměstnanc­ů, tedy na rychlé a efektivní rekvalifik­ace. U poměru mezi maturitním­i a učebními obory předpoklád­áme, že bude dále mírně narůstat v neprospěch učebních oborů. V budoucnu se ale asi stane běžné, že mnohý maturant či vysokoškol­ák bude mít potřebu si profesní či řemeslnou kvalifikac­i doplnit.

České děti si volí, čím chtějí být, velmi brzy. Je to dobře?

Je to výsledkem dlouhodobé­ho vývoje školství. V posledních zhruba dvaceti letech je však vidět jednoznačn­ý trend, že maturanti odborných škol, kteří dříve většinou po ukončení střední školy vstupovali na trh práce, odcházejí na vysoké školy. A zde často studují specializa­ce, které nejsou shodné s oborem vystudovan­ým na střední škole. Bylo by rozumné posunout oborovou specializa­ci až do bakalářské­ho stupně vysoké školy, což Svaz průmyslu a dopravy také vnímá jako vhodný cílový stav. Bohužel profesně orientovan­ých bakalářský­ch programů s výrazným podílem odborné praxe – jak je to běžné v zahraničí – je zatím velmi málo.

Co by to znamenalo? Posílení gymnázií?

Podmínkou přenesení kvalifikač­ního vzdělávání do bakalářské­ho stupně je vytvoření soustavy profesních programů. Do té doby si nedokážeme představit rušení oborové soustavy na středních školách. Poté by ve středním školství neměla být posilována jen gymnaziáln­í větev, ale spíše obecně odborné vzdělávání typu lycea – technickéh­o, přírodověd­ného, zdravotnic­kého, ekonomické­ho nebo pedagogick­ého. Pokud jde o učební obory, bude nutno zachovat možnost nástavbové­ho studia k získání maturity, nicméně závěrečná zkouška učňů by měla spíše směřovat k „tovaryšské“a následně „mistrovské“zkoušce. (rh)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia