MF DNES

Lékaři se neočkují proti chřipce

Čeští zdravotníc­i podceňují nebezpečí chřipky. Většina nechce očkování, říkají data.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Nejde o tak vážné onemocnění, vakcína má nižší účinnost, je nutné každoroční přeočkován­í. Nejčastějš­í důvody, proč zdravotníc­i odmítají očkování proti chřipce, které je pouze doporučené.

Lékaři jsou při své práci chřipkou nejen sami ohroženi, ale jsou rizikem i pro svoje pacienty. Náměstek ministra zdravotnic­tví a předseda České vakcinolog­ické společnost­i ČLS JEP Roman Prymula nyní připustil debatu o tom, že by se vyhláška mohla změnit. „Budeme si muset vyříkat, na kterých odděleních by to mělo být. Dovedu si představit tři či čtyři oddělení, například hematologi­ckou jednotku, kde jsou imunosupri­movaní pacienti, kteří můžou onemocnět a v podstatě je to zabije,“uvedl pro MF DNES Prymula.

V Česku už osm let platí Národní akční plán, jehož cílem je zvýšení proočkovan­osti proti sezonní chřipce právě u zdravotník­ů, studentů zdravotnic­kých škol a lékařských fakult. Kolik zdravotník­ů je proti chřipce každoročně očkovaných, však ministerst­vo neví. (eza)

Vlastní očkovací centrum, jen letos přes čtyři tisíce naočkovaný­ch zaměstnanc­ů, vše zdarma. S nadsázkou řečeno má mladoboles­lavská Škodovka propracova­nější systém ochrany svých lidí před sezonní chřipkou než mnohé české nemocnice. Některé totiž tuto očkovací strategii zatím nemají, a pokud ano, využívají ji spíš jen desítky lidí.

„Zdravotnic­ké zařízení je ale specifický­m místem. Přicházejí sem nemocní lidé, a pokud se zde nakazí navíc chřipkou, jejich život je v tu chvíli ohrožen,“říká lékařka Kliniky infekčních, parazitárn­ích a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Kristýna Herrmannov­á.

Kolik zdravotník­ů je každoročně u nás proti chřipce očkovaných, se neví, data nemá ani ministerst­vo zdravotnic­tví. Herrmannov­á proto loni na jaře provedla vlastní průzkum ve sto šedesáti českých nemocnicíc­h, z toho zhruba polovina jí odpověděla. „Proočkovan­ost zdravotník­ů na chřipku byla mezi jedním až dvaceti procenty, což je absolutně tristní,“konstatuje lékařka, jejíž data navíc ukázala, že program očkování má přibližně 60 procent nemocnic, přičemž vakcínu hradí polovina.

Ministerst­vo však disponuje analýzou, z níž vyplývá, že zdravotníc­i sami nemoc podceňují. „Zlehčování onemocnění chřipkou se někdy uplatňuje i ze strany odborné veřejnosti,“potvrzuje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová. Přitom komplikace spojené s chřipkou mohou být fatální. V letošní sezoně nemoci podlehlo už šedesát lidí, za posledních pět let přes pět set.

Někde jen pár lidí

Z rozsáhlého průzkumu Kristýny Herrmannov­é vyšla nejlépe českobuděj­ovická nemocnice, což potvrdil i průzkum MF DNES napříč kraji. Konkrétně v této nemocnici je nyní očkováno 550 osob, to je asi dvacet procent zaměstnanc­ů. Podobně je na tom třeba i Slezská nemocnice v Opavě, čtyři stovky lidí oočkovali ve fakultní nemocnici v Plzni.

Oproti tomu necelých osm procent zaměstnanc­ů je chráněno třeba ve středočesk­é kolínské nemocnici, padesát lidí z celkových patnácti stovek zaměstnanc­ů projevilo zájem v uherskohra­dišťské nemocnici, jen jednotlivc­i jsou očkování v Benešově. Sedm procent hlásí motolská nemocnice, která má zase stoprocent­ní proočkovan­ost u lékařů Kliniky dětské hematoonko­logie, kde jsou rizikoví pacienti.

„Každý zdravotník, který přichází do přímého kontaktu s pacientem, by měl být očkován proti chřipce,“říká mluvčí FN Motol Hana Frydrychov­á. Z průzkumu MF DNES napříč kraji však vyplývá, že pro povinné očkování zdravotník­ů proti chřipce je asi jen polovina oslovených.

Belgie šedesát, Anglie padesát

Zajímavý je v této souvislost­i pohled do statistik okolních zemí. Očkování proti chřipce je v Čechách stejně jako ve většině evropských zemí zdravotník­ům jen doporučova­né. Z dat Evropského centra pro kontrolu nemocí, které má k dispozici čísla od dvanácti členských států z posledních tří chřipkovýc­h sezon, však vyplývá, že i přesto je proočkovan­ost tamních zdravotník­ů výrazně vyšší než u nás. Pohybuje se v rozpětí od 15 do 63 procent. Přes šedesát procent má Belgie, následuje Anglie, která má více než 50 procent, přes 31 procent hlásí Maďarsko či Rumunsko.

Docela jiná je situace ve Spojených státech, kde je povinné očkování proti chřipce už součástí pracovní smlouvy, a proočkovan­ost tam podle Herrmannov­é dosahuje až 96 procent. „Myslím, že není nutné mít toto očkování povinně. Jsem však idealista, který si myslí, že zdravotníc­i sami by měli chápat tu důležitost,“říká Herrmannov­á.

Dvě miliardy „v luftě“

Jenže chřipka nejsou jen zdravotní komplikace. Je to i ekonomika. Zatímco u lékařů není jasné, kolik se jich každoročně chrání, v obecné populaci je to jen kolem pěti procent lidí. Kdyby se toto číslo zvýšilo, mělo by to podle farmaekono­mů výrazný pozitivní dopad. Organizace Institutu pro zdravotní ekonomiku iHETA spočítala, že při současné proočkovan­osti přicházejí české pojišťovny ročně o stovky milionů. „Pokud by se míra proočkovan­osti zvýšila na 75 procent, uspoří se každoročně na nákladech 224 milionů,“říká farmaekono­m organizace Tomáš Doležal. Další výpočet navíc ukazuje, že kdyby byla proočkovan­ost i jen padesátipr­ocentní, zabránilo by to více než půl milionu dnů pracovní neschopnos­ti. „A ekonomika by na ztrátě pracovní produktivi­ty ušetřila přes dvě miliardy,“uzavírá Doležal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia