MF DNES

Za drahá data mohou sami zákazníci, tvrdí ministryně

-

PRAHA Česko patří k evropským zemím s nejdražším­i mobilními daty. Podle ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové však za současný stav mohou zákazníci. Kdyby Češi využívali více drahá mobilní data, zvednou se operátorům příjmy a tarify zlevní, uvedla Nováková v pořadu České televize 168 hodin.

Překvapivá slova ministryně vzbudila velkou odezvu v médiích i mezi politiky. „Výrokům paní ministryně nerozumím a nesouhlasí­m s nimi,“řekl iDNES.cz předseda vlády Andrej Babiš.

Premiér v komentáři pro MF DNES minulý týden uvedl: „Nevidím fakt žádný důvod, abychom za mobily pořád platili víc než jinde. Slibuji, že na ceny mobilních tarifů budeme tlačit, aby se tarify alespoň přiblížily těm, jaké mají lidé v jiných evropských zemích.“Zároveň odmítl, že by s vysokými cenami vláda dva roky nic nedělala.

Časopis dTest nicméně nyní porovnal ceny tarifů v Česku s těmi před dvěma lety a zjistil, že se za tu dobu mnoho nezměnilo. V současnost­i si mohou lidé v tuzemsku za 750 korun pořídit tarif s kapacitou od tří do sedmi gigabajtů, v zahraničí lze za stejnou nebo výrazně nižší částku pořídit neomezená data.

Ministryně zdůvodnila svůj výrok v televizi tím, že operátoři investoval­i miliardy korun do vybudování mobilní sítě a tím, že Češi dávají přednost veřejným wi-fi sítím, musí operátoři dávat vyšší ceny těm zákazníkům, kteří data využívají.

Poslanec Petr Dolínek ze sociální demokracie, která je s hnutím ANO ve vládě, uvedl, že výrok Novákové je důkazem „její absolutní nekompeten­tnosti“. „Za koho kope? Za občany, nebo operátory?“podivil se na Twitteru Dolínek.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil slova ministryně za skandální. Podle něj je na trhu malá konkurence, a proto by situaci pomohlo, kdyby byl na trh puštěn další operátor. S tím souhlasí i místopředs­eda ODS Martin Kupka.

Po kritice, kterou sklidila, ministryně Nováková včera odpoledně vládě tvrdila, že „informace, které se objevily v tisku, jsou vytržené z kontextu“. (ble, kop)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia