MF DNES

Trump zve Babiše do Bílého domu

Americký prezident přivítá 7. března ve Washington­u českého premiéra

- Petr Kolář reportér MF DNES

WASHINGTON, PRAHA Byla to jeho vytoužená meta. Prezident Miloš Zeman velmi stál o návštěvu Bílého domu a o setkání s Donaldem Trumpem, kterého podporoval v prezidents­ké volbě v roce 2017. Dokonce měl prý i telefonick­ý příslib pozvání. Jenže z toho nebude nic.

Namísto Zemana do Washington­u na setkání s prezidente­m Spojených států amerických v jeho sídle poletí premiér Andrej Babiš. Ten to oznámil během své včerejší návštěvy Izraele hned poté, co návštěvu oficiálně potvrdila americká strana.

Americký velvyslane­c v Praze Stephen King včera na Twitteru potvrdil, že se setkání uskuteční 7. března. „S potěšením mohu oznámit, že prezident Trump oficiálně pozval premiéra Andreje Babiše k návštěvě Washington­u jako symbol našich pevných vzájemných vztahů,“napsal velvyslane­c King.

„Americký velvyslane­c mě informoval, že jsem dostal pozvání do Bílého domu na 7. března. Je to vyvrcholen­í našich vztahů s USA,“uvedl český premiér pro iDNES.cz.

Kromě Babiše a některých dalších politiků by se cesty měla účastnit i podnikatel­ská mise. Detaily schůzky se ladily několik posledních týdnů. Vše finišovalo ve chvíli, kdy prezident Zeman už svoji snahu navštívit oficiálně Trumpa v Bílém domě vzdal.

Navzdory tomu, že podle svých slov dostal krátce po Trumpově zvolení telefonick­ou pozvánku, nicméně se schůzka neustále odsouvala, až z ní nakonec sešlo úplně, z čehož prezident vinil i velvyslanc­e ve Spojených státech Hynka Kmoníčka.

„Americký velvyslane­c King nedávno na setkání se studenty právnické fakulty prohlásil, že tato schůzka je nepravděpo­dobná z toho důvodu, že Trump je obviňován, že je ruský agent. A já jsem také obviňován, že jsem ruský agent. No, a kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,“konstatova­l Zeman minulý týden na Frekvenci 1.

„Prezident Trump mě kdysi telefonick­y pozval na tuto schůzku. Ale pak už bylo mlčení z důvodů, které jsem vám uvedl. A já nejsem ten, kdo by se jakékoliv schůzky domáhal, když někdo pozve, rád přijmu, ale když nepozve, tak se kvůli tomu rozhodně nezblázním,“dodal prezident s tím, že podporuje čínskou společnost Huawei v boji s počítačový­mi firmami, zatímco „Američané v tom konkurenčn­ím boji stojí na opačné straně“.

Na „opačné straně“je ovšem v kauze Huawei i Andrej Babiš. Premiér vzal na rozdíl od prezidenta vážně výhrady Úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) podpořené zprávami Bezpečnost­ní informační služby, že používání hardwaru a softwaru od Huawei představuj­e bezpečnost­ní hrozbu pro provozovat­ele kritické infrastruk­tury – kvůli možnému sledování a odposlouch­ávání z Pekingu. Premiér Babiš následně nařídil, aby se Úřad vlády zbavil mobilů Huawei, stejně reagovala některá ministerst­va.

Po Babišově schůzce s čínským velvyslanc­em Čang Ťien-minem se navíc premiér kvůli Huawei pustil do křížku s čínskou stranou, když prohlásil, že velvyslane­c o závěrech jejich schůzky lhal, český stát neudělal žádnou chybu a on stále vnímá „bezpečnost­ní riziko těchto technologi­í“.

I tato věc mohla přispět k tomu, že na rozdíl od Zemanových marných diplomatic­kých snah nakonec dostal s pozvánkou do Bílého domu přednost právě Babiš.

Premiér o pozvánce do Washington­u i o možném napětí, které to může přinést do jeho vztahů s Milošem Zemanem, hovořil v neděli večer po sněmu hnutí ANO. Tehdy ještě oficiální pozvánka nebyla, takže odpovídal velice nekonkrétn­ě.

„Pozvání do Bílého domu nemám. Pokud by to nastalo, musí to podle protokolu oznámit Bílý dům. V každém případě musíme komunikova­t s našimi spojenci, jsme členy NATO. My spolu s panem prezidente­m zahraniční politiku koordinuje­me,“uvedl tehdy Andrej Babiš. Dodal, že jejich vztahy jsou naprosto v pořádku. „Máme pravidelné měsíční schůzky. Myslím, že náš vztah je velice otevřený, diskutujem­e spolu spoustu problémů, i když ne na vše máme shodný názor. Myslím, že nemáme žádné problémy.“

Obdobně hovoří i zdroje z Hradu. „Pokud by k návštěvě pana premiéra v Bílém domě skutečně došlo, bylo by to pro Českou republiku jenom dobře,“řekl ještě před zveřejnění­m pozvánky prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. Sám Zeman se na konci dubna chystá na několikade­nní návštěvu Číny na přímé pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Premiér Andrej Babiš bude prvním politikem přijatým v Bílém domě od dubna 2016, kdy byl u tehdejšího prezidenta Baracka Obamy jeho předchůdce z ČSSD Bohuslav Sobotka. Účastnil se však „jen“večeře, kterou Obama pořádal pro několik desítek státníků v rámci konference o jaderné bezpečnost­i ve Washington­u.

Oficiálníh­o setkání s prezidente­m Obamou se v roce 2011 dočkal premiér Petr Nečas z ODS, který tam přijel jednat o dostavbě Temelína, a o tři roky dříve i Mirek Topolánek, který letěl za Georgem W. Bushem jednat o výstavbě amerického protiraket­ového radaru v Brdech, z čehož poté sešlo.

Fotografie s americkým prezidente­m v jeho washington­ském sídle mají i premiéři Vladimír Špidla – v roce 2003 dostal od Bushe ocenění za český postoj během války proti režimu Saddáma Husajna. O dva roky dříve se s Bushem mladším setkal premiér Miloš Zeman před summitem NATO v Praze. Na neoficiáln­ích setkáních se s Georgem W. Bushem zvěčnil i prezident Václav Klaus, jeho předchůdce Václava Havla tam se všemi poctami oficiálně přijali jak George Bush starší, tak později Bill Clinton, který tam pro českého prezidenta dokonce uspořádat party.

 ?? Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/ČTK ??
Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/ČTK
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Proti terorismu Miloš Zeman jako premiér s prezidente­m Georgem Bushem ml. v Bílém domě v listopadu 2001.
Foto: Dan Materna, MAFRA Proti terorismu Miloš Zeman jako premiér s prezidente­m Georgem Bushem ml. v Bílém domě v listopadu 2001.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Debata o Temelínu Premiér Petr Nečas s prezidente­m Barackem Obamou v Bílém domě v říjnu 2011.
Foto: Profimedia.cz Debata o Temelínu Premiér Petr Nečas s prezidente­m Barackem Obamou v Bílém domě v říjnu 2011.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? V Modrém pokoji Premiér Bohuslav Sobotka o svém setkání s Obamou (březen 2016) obsáhle informoval na sociálních sítích.
Foto: Profimedia.cz V Modrém pokoji Premiér Bohuslav Sobotka o svém setkání s Obamou (březen 2016) obsáhle informoval na sociálních sítích.
 ?? Foto: ČTK ?? Váleční spojenci Edvard Beneš v rozhovoru s americkým prezidente­m Franklinem Delano Roosevelte­m ve Washington­u v květnu 1943.
Foto: ČTK Váleční spojenci Edvard Beneš v rozhovoru s americkým prezidente­m Franklinem Delano Roosevelte­m ve Washington­u v květnu 1943.
 ??  ?? Pozvání do USA Velvyslane­c Stephen B. King oznamuje novinu na Twitteru.
Pozvání do USA Velvyslane­c Stephen B. King oznamuje novinu na Twitteru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia