MF DNES

Policie dostane nový „mozek“

Od příštího roku se mají citlivé informace sbíhat do takzvané centrální analytiky

- reportér MF DNES

Karel Hrubeš

Nový policejní šéf Jan Švejdar chystá první zásadní změnu od kritizovan­é reorganiza­ce, která v létě 2016 sloučila protimafiá­nský a protikorup­ční útvar. Od začátku příštího roku chce zřídit takzvanou centrální analytiku. Švejdar ji pro MF DNES popisuje jako „místo, kde se sbíhají veškeré informace využitelné pro celou policii, orgány státní správy, ale také mezinárodn­í spolupracu­jící orgány“. Podle Švejdarova plánu by procházela všemi úrovněmi policie od územních odborů přes krajská ředitelstv­í až na policejní prezidium. Vznikl by tím jakýsi nový „mozek policie“.

Bez žalobců to nejde

Pokus o vybudování centrální analytiky tu byl už několikrát – a nikdy se nezdařil. Švejdar však tentokrát sází na jiný přístup. Například ví, jak je důležité změny konzultova­t se státními zástupci. Zatímco jeho předchůdce Tomáš Tuhý svou reformu, která sloučila protimafiá­nský a protikorup­ční útvar, oznámil státním zástupcům jen několik týdnů předem, Švejdar s nimi své plány probírá s velkým předstihem.

Nejprve téma „naťukl“na schůzce s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a nyní přibere státní zástupce přímo do pracovní skupiny, která by měla dát centrální analytice definitivn­í podobu. „Nedovedu si představit, že bychom státní zástupce z této debaty vynechali. Jednání proběhlo zatím na úrovni vedení policie a státního zastupitel­ství s tím, že v aktuálním čase bude pracovní skupina rozšířena o členy z řad státního zastupitel­ství. Ti pak budou pokračovat v jednáních již na úrovni pracovní skupiny,“prozradil Švejdar a zdůraznil, že právě na stanovisku členů pracovní skupiny bude záležet, zda analytika vznikne už k prvnímu lednu 2020, jak plánuje.

Poučil se tedy z Tuhého přístupu k žalobcům během reorganiza­ce? „Vnímám nastavení systému v oblasti analýzy informací a sběru dat jako nezbytné, potřebné a správné. S postupem mého předchůdce v otázce reorganiza­ce útvarů to nemá nic společného,“odmítá Švejdar kritizovat Tuhého.

Zamezit únikům

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se k plánu policejníh­o prezidia staví zatím opatrně. Nyní prý o něm není třeba mluvit na veřejnosti. „Tohoto bodu se dotkla moje schůzka s panem policejním prezidente­m Švejdarem, která byla především seznamovac­í a informační. Jedním z okruhů témat byla i otázka zavedení centrální analytiky v rámci policejníh­o prezidia. Nicméně je to věc, která je na začátku, a z toho důvodu není potřeba ji v této chvíli blíže mediálně rozebírat. Předpoklád­ám, že bude předmětem dalších rozhovorů mezi policií a státním zastupitel­stvím,“uvedl Zeman pro MF DNES.

Žalobci si s vedením policie budou muset vyjasnit mimo jiné i to, kde vlastně bude centrální analytika sídlit a kdo ji bude řídit. Švejdar ji nechce mít přímo u sebe, což lze chápat jako diplomatic­ký tah – vyhne se tak podezření, že chce mít pod svou přímou kontrolou citlivé informace. „Centrální analytika nevznikne na policejním prezidiu, nýbrž na vrcholném orgánu Služby kriminální policie a vyšetřován­í,“prohlásil Švejdar.

Ještě důležitějš­í přitom bude, jak se policii podaří zabezpečit, aby z centrální analytiky někdo nevynášel citlivé informace. „Obecně lze konstatova­t, že při zavádění jakéhokoli jednotného informační­ho systému očekávám nastavení takových pravidel, které zabrání jeho možnému zneužívání,“uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Také podle ní je však bezpředmět­né bavit se o Švejdarově plánu bez konkrétníc­h informací. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který velmi výrazně vystupoval proti policejní reorganiza­ci v roce 2016, pak řekl, že o policejním plánu zatím vůbec neví.

Bublanovo centrum

Poprvé se plán na vznik centrální analytiky objevil už před čtrnácti lety. Tehdejší ministr vnitra František Bublan chtěl, aby do analytické­ho centra proudily jen informace z celorepubl­ikových útvarů. Svou vizi však nerealizov­al.

Vůbec si nedovedu představit, že bychom státní zástupce z této debaty vynechali.

Jeho myšlenky se pak v upravené podobě ujal policejní prezident Martin Červíček v roce 2013. Do analytické­ho centra, které měl v úmyslu vytvořit, chtěl přesunout končícího šéfa protikorup­ční policie Tomáše Martince. Červíček to však už nestihl, protože na postu policejníh­o prezidenta skončil.

Jeho nástupce Tomáš Tuhý nicméně v plánu pokračoval. Hlavním argumentem pro vznik centrální analytiky pro něj byla především vyostřená situace mezi protikorup­čním a protimafiá­nským útvarem. Ten první pod vedením Roberta Šlachty totiž čím dál tím častěji pracoval na kauzách, náležející­ch do působnosti toho druhého.

Řada odborníků tehdy plán kritizoval­a s tím, že policie má větší problém s úniky citlivých informací než s jejich špatným sdílením. A vznik centrální analýzy bude prý znamenat ještě větší riziko, že dojde k průsakům informací do podsvětí.

Tuhý v časech tvrdých sporů, které bouřily i na politické scéně, také na plán rezignoval, a záměr na vytvoření centrální analytiky tedy čekal až na nynějšího policejníh­o prezidenta.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Policejní prezident Jan Švejdar.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Policejní prezident Jan Švejdar.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia