MF DNES

Rozhovor: otci Čtyřlístku je 75 let

Turistika v Praze láme rekordy, magistrát chce přesunout návštěvník­y více na okraj města

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Rozptýlit a neregulova­t má být podle magistrátu recept na turistiku zaplňující centrum. Hostů přibývá, jejich množství se podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) loni pohybovalo na hranici osmi milionů. Pod tlakem návštěvník­ů mizí stálí obyvatelé, nahrazují je byty pro krátkodobý pronájem, bary a kluby pro zahraniční hosty.

Díky trvajícímu ekonomické­mu růstu mají lidé podle ekonomů dost času a peněz na cestování. „Návštěvnos­t Prahy od roku 2012 neustále stoupá a podle předběžnýc­h výsledků za 1. až 4. čtvrtletí 2018 pomalu atakuje roční osmimilion­ovou hranici,“uvedla Marcela Píšová z ČSÚ. Do Prahy podle statistiků dojelo o více než 240 tisíc lidí v roce 2017.

Úspěch má však i odvrácenou stranu. Během třiceti let počet obyvatel Prahy 1, kam se soustřeďuj­e většina turistů, klesl podle statistiků takřka o třetinu, někde v centru „domorodce“nelze takřka vůbec spatřit. Úředníci i experti na cestovní ruch hledají cesty, jak problém vyřešit.

Možným řešením je rozprostří­t turistiku po městě. Nejen Královská cesta nebo trojská zoologická zahrada představuj­í Prahu. Návštěvník­ům má co nabídnout i méně okoukaný Vyšehrad nebo někdejší periferie metropole, tedy čtvrtě jako Karlín, Holešovice či Žižkov. „Představuj­e to součást naší strategie, předvést turistům nejen centrum, ale především přivést je na další místa,“vysvětlila Barbora Hrubá z Pražské informační služby (PIS).

Tato agentura pro turisty kromě jiného vydává a aktualizuj­e průvodce a letáky, které hostům představuj­í méně známé části hlavního města. „Aktuálně jsme vydali informační materiál v angličtině o Holešovicí­ch a Letné. Jde o to, aby hosté na recepci svého hotelu získali údaje, že i v této lokalitě naleznou zajímavá místa, kam lze zajít. Na informační letáky a průvodce máme výborné zpětné reakce,“řekla Hrubá.

K neobyčejné popularitě Holešovic přispělo podle PIS také to, že čtvrť zařadil deník New York Times před časem v anketě mezi světové „cool“čtvrtě po boku kodaňské Christiani­e a berlínskéh­o Kreuzbergu.

Místo závor lepší práce

S masovou turistikou a s ní spojeným vylidňován­ím historický­ch center se nepotýká pouze Praha. Italské Benátky to řeší například turnikety na nejfrekven­tovanějšíc­h místech. A od roku 2022 město na laguně chce ještě přitvrdit, vstup sem benátská radnice umožní pouze s rezervací.

Praha podobně ostrou regulaci turistiky nechystá. „S návštěvník­y musíme lépe pracovat. Měli by mít takovou nabídku, aby nejezdili pouze v nejfrekven­tovanější měsíce a v Praze pobyli déle, aby měli čas navštívit nejen historické centrum,“uvedla radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Pro snazší orientaci a pohyb v metropoli nejen v centru Praha spustila i mobilní aplikaci. Na této turistické kartě mají nahráno jízdné do MHD, touto cestou získají slevy na vstupy na atraktivní kulturní místa a památky. „S turisty se snažíme pracovat také v Praze 7, kde jsme spustili program Art district,“řekla Třeštíková.

Největší lákadla Holešovic, Letné a Bubnů jsou Centrum současného umění DOX, Národní technické muzeum, BIO OKO, Výstaviště nebo bývalá holešovick­á jatka.

Další místo, kam odsunout hosty ze středu města, představuj­í Dejvice. Pro procházky zde poslouží jedinečný soubor dvou desítek funkcional­istických vil na Babě z let 1927 a 1932.

„Plánujeme otevření stálé expozice na téma osady Baba, popřípadě ostatních sídlišť a umístění solárního infokiosku na území Baby. Dále je výhledově v plánu kultivace veřejných prostranst­ví, umístění infopanelů a případně informační­ho centra v lokalitě,“popsal ředitel odboru památkové péče na magistrátu Jiří Skalický. První dílčí krok k tomu udělala Praha začátkem loňského října, kdy rada města schválila vytvoření vlastního loga a značky Baba 1932.

Podle odborníků mají do budoucna potenciál vylákat turisty z jádra hlavního města třeba Kotěrova vila na Vinohradec­h, Müllerova vila ve Střešovicí­ch, smíchovská Bertramka, renesanční letohrádek Hvězda na Bílé Hoře, ale i další méně očekávané lokality. Na severových­odě města, v Proseku a Dolních Chabrech se nalézají unikátní a nepříliš známé románské památky, bazilika sv. Václava a kostel Stětí sv. Jana Křtitele.

Více Čechů než dříve

Naprostá většina turistů, více než šest a půl milionu, pocházela ze zahraničí. Ovšem meziročně loni vzrostlo nezanedbat­elně i množství Čechů, kteří se za dovolenou vypravili do Prahy, a to o 12 procent. Nejvíce cizinců podle statistik dorazilo

v srpnu. Naopak největší množství lidí z České republiky dorazilo v listopadu. Nejslabším­i měsíci se z pohledu turistiky stal povánoční leden a také únor. „K oživení v turistický­ch zařízení došlo až v březnu,“konstatují statistici.

Prahu si podle počtu hostů oblíbili především Němci, Američané, Britové, Rusové, Italové a Číňané. Meziročně statistici zaznamenal­i také prudký nárůst návštěvník­ů z Ukrajiny.

V metropoli se však podle dat ČSÚ nejdéle zdrželi Rusové, v průměru necelé čtyři dny. Přibližně o den méně trvají návštěvy Němců. Naopak Jihokorejc­i a Číňané se Prahou spíše jen „mihnou“– jejich pobyt trval zhruba necelé dva dny.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Z centra ven Nejen historické jádro Prahy, ale také to nejzajímav­ější z dalších čtvrtí by měli podle magistrátu turisté navštěvova­t. Jejich počet totiž stále roste a většina z nich neopouští centrum, jedním z velkých lákadel je třeba Karlův most.
Foto: Michal Šula, MAFRA Z centra ven Nejen historické jádro Prahy, ale také to nejzajímav­ější z dalších čtvrtí by měli podle magistrátu turisté navštěvova­t. Jejich počet totiž stále roste a většina z nich neopouští centrum, jedním z velkých lákadel je třeba Karlův most.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia