MF DNES

Film: Neeson se vesele mstí

Hans Petter Moland, režisér norského hitu Boj sněžného pluhu s mafií, jej natočil znovu. Nyní v angličtině, s Liamem Neesonem, s indiány místo Balkánců a názvem Mrazivá pomsta. Ale jinak opět v tarantinov­ském stylu a slovo od slova.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ne každý remake musí být nutně špatný, přesvědčuj­e Mrazivá pomsta, třebaže spíše než o předělávku jde o věrnou kopii. Včetně hlášek o stockholms­kém syndromu či mezititulk­ů v podobě křížků se jmény mrtvých, kterými minule Stellan Skarsgard, nyní Neeson v roli mstitele syna zabitého drogovou mafií zásobují ryby ve velkém.

Málo sněžného pluhu

Paradoxně právě hvězdný herec snímku škodí. Nikoli svým ustáleným výrazem, ale kvůli nedávnému přiznání, že před lety zvažoval rasově zabarvenou odvetu za dívku znásilněno­u černochem. Načež se zjevily výzvy, aby diváci na „Neesonovu“Mrazivou pomstu nechodili.

Za oprávněný bojkot novinky přitom stojí leda její úvodní část, rozvlekle melodramat­ická, v níž se spořádaný občan mění v mechanicko­u mlátičku postupujíc­í od jednoho grázla k druhému až k ústřednímu padouchovi. Únik z modelové stavebnice tu poskytují pouze podmanivé scenérie bílého nekonečna včetně ledových vodopádů, i když si člověk stýská, že sněžný pluh coby originální nástroj spravedlno­sti by měl dostat slovo častěji.

Vděční indiáni

Černý humor typu Pulp Fiction: Historek z podsvětí se probouzí pomalu, ale když zavládne, jako by člověk přepnul mezi programy. Najednou se hraje úplně jiný film, odnož gangstersk­ých poloparodi­í, kde místní policie náladově připomene Fargo a válka gangů komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku! Vůbec nejveselej­ší nápad poskytli původní obyvatelé Ameriky, jejichž prostředni­ctvím, díky záměně hotelové rezervace s indiánskou, režisér ironizuje politickou korektnost.

Samozřejmě Mrazivá pomsta svůj žánr pouze účelově plní, neobohacuj­e. Ale to ještě není důvod, aby doplácela na hercovu upřímnost.

 ??  ??
 ?? Foto: Vertical Entertainm­ent ?? Bez slitování Liam Neeson se v Mrazivé pomstě mstí za smrt syna a nikdo neunikne.
Foto: Vertical Entertainm­ent Bez slitování Liam Neeson se v Mrazivé pomstě mstí za smrt syna a nikdo neunikne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia