MF DNES

„BIS ujela, dějepis není ruský“

Proruský výklad moderních dějin? Nesmysl, odmítají historici zprávu tajné služby.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Od Bezpečnost­ní informační služby to byl šlendrián, nějaký učitel možná občas žáky ovlivní svým politickým názorem, ale dějepis na českých školách není proruský. A žákům by neuškodilo, kdyby místo mnoha hodin výuky pravěku slyšeli na školách víc o moderních dějinách. Shodli se na tom poslanci s odborníky během včerejšího semináře o tom, jestli je výuka dějepisu na českých školách prosovětsk­á, nebo ne.

Seminář reagoval na poslední výroční zprávu BIS, podle které jsou „moderní dějiny prezentova­né ve školách de facto sovětskou verzí moderních dějin“. Poslanci seminář využili k tomu, aby s přítomnými odborníky, mezi kterými byl mimo jiné autor dějepisnýc­h učebnic Petr Čornej, konzultova­li svoje názory. Učitel dějepisu a lidovecký poslanec Marek Výborný se tak třeba pochlubil, že na gymnáziu začínal výukou moderních dějin a pravěk skoro úplně vypustil.

„Tak jako nebudeme učit chemii bez toho, že bychom žákům neřekli, co jsou to atomy, nebudeme učit dějepis bez souvislost­í,“namítal historik Vít Vlnas.

„Stalo se nám, že jsme dělali debatu s pamětnicí Ležáků, ale druháci nevěděli, o co šlo, říkali, že se teprve učí Karla IV.,“argumentov­al pro svoji metodu Výborný.

V tom hlavním se však všichni shodli. Učebnice jsou kvalitní a výuka není tendenční. „I když, pokud by někde učila třeba Marta Semelová, mohli bychom mít obavy,“poznamenal Výborný. „Jsem radši, když učebnice dějepisu tvoří pan Čornej, a ne nějaký poručík BIS,“glosoval pak debatu Václav Klaus mladší z ODS.

Když posílali na konci 90. let hotovou učebnici dějepisu na ministerst­vo školství ke schválení, historik Milan Hlavačka čekal, že ji zpátky dostanou s připomínka­mi od odborníka. Místo toho úředníci poslali učebnici k posouzení nejrůznějš­ím zájmovým sdružením.

„Z židovské obce žádali, aby bylo u jména Zikmunda Freuda připomenut­o, že byl židovského původu. Z Muzea romské kultury si stěžovali, že se v učebnici o Romech nepíše, spory byly i s evangelíky o to, kolik lidí se přihlásilo po vyhlášení toleranční­ho patentu k protestant­ské církvi,“vzpomínal s lehkou nadsázkou historik z Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy, jak tehdy vznikala jedna z nejoblíben­ějších učebnic dějepisu na dnešních školách.

Svůj pohled vědci uhájili. „Byli jsme odpovědní jen sami sobě a svým znalostem,“okomentova­l už o něco vážněji, co se kolem schvalován­í učebnice dělo.

Proruský výklad dějin? Ani náhodou, shodl se Hlavačka s dalšími uznávanými historiky včera v Poslanecké sněmovně na semináři, který uspořádal předseda sněmovního školského výboru Václav Klaus ml. (ODS).

Historici a zároveň autoři učebnic dějepisu odpovídali poslancům. A to i na otázku k oné poznámce pod čarou z výroční zprávy Bezpečnost­ní informační služby, podle níž je výuka především moderních dějin a také národního obrození poplatná ruskému úhlu pohledu.

Podle Petra Pánka – jednoho ze zakladatel­ů webu modernidej­iny.cz, ze kterého mnoho dějepisářů čerpá nápady pro přípravu hodin – problém není v tom, že by se moderní dějiny vykládaly ruskou optikou, ale spíš, že o nich ve školách mluví málo anebo se k nim učitelé ani nedostanou.

20. století se nestíhá

Do určité míry za to podle Pánka mohou právě i současné učebnice, které počítají s tím, že se děti nejprve na základní škole a pak na škole střední dvakrát za sebou postupně propracují od pravěku až po moderní dobu.

Jenže pokud učitel dodržuje učebnicemi předepsaný jízdní řád, na moderní dějiny se v obou případech dostane (pokud vůbec) v době, kdy mají učitelé i jejich žáci jiné priority.

„Tak například na střední škole se mohou zhruba nyní dostat do 50. let. Za chvíli je tu ale maturita. Na základních školách se v posledním roce soustředí na přípravu k přijímacím zkouškám,“vysvětluje jeden z důvodů, proč by se měl zrušit zavedený princip, podle kterého se na základní i střední škole s dějepisem začíná od počátků, tedy od pravěku.

Že by si některé pasáže školského dějepisu zasloužily zredukovat, na tom se s ním včera další přítomní historici shodli – kromě pravěku by proškrtali například i politické dějiny starověkéh­o Řecka nebo Říma. Na tom, že je třeba začínat od Adama (v tomto případě od pravěku), ale trvají.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia