MF DNES

Češi jedli polské hovězí nakažené salmonelou

- — Filip Horáček

PRAHA Státní veterinárn­í správa odhalila zatím největší zásilku rizikového masa v rámci zesílených kontrol, které odstartova­ly s aférou „polských jatek“. Do skladu firmy Frost Logistic v Dolních Jirčanech dorazilo z Polska zhruba 700 kilogramů hovězího spodního šálu s bakteriemi salmonely.

Maso se rozvezlo do dalších pěti skladů v Česku a jednoho na Slovensku. Co se s ním dělo poté, veterináři zjišťují. „Část byla již zkonzumová­na a část leží ve skladu. Poměr nejsem v současné době schopen říct,“oznámil včera ředitel kontrolníh­o úřadu Zbyněk Semerád.

V souvislost­i s nálezem spustilo Česko mimořádné kontroly. „Každý kus hovězího masa z Polska, který se k nám doveze, bude před uvedením na trh jeho dovozce povinen nechat laboratorn­ě vyšetřit na zdravotní nezávadnos­t,“řekl ministr zemědělstv­í Miroslav Toman.

Problemati­cké maso do Česka dovezla firma Animalco z holdingu Agrofert. Firma dodala, že je sama v roli poškozenéh­o.

„Informaci můžeme potvrdit. Jsme zde ovšem v roli poškozenéh­o, nikoli viníka. Jako velkoobcho­dník dovážíme maso i z Polska, ale pouze velmi okrajově,“sdělil mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka.

Dodavatele­m hovězího masa v šestikilog­ramových baleních je Z. P. M. Bierniacki z města Jarocin v centrálním Polsku. Podle Hanzelky s ním nikdy nebyly problémy. Holding bude od polského dodavatele chtít náhradu škody a zvažuje zastavení veškerého dovozu masa z Polska.

Sedm set kilogramů zdravotně závadného masa se rozvezlo do Zlínského kraje, Brna, Olomouce, Pohořelic nebo Kozomína. Část odešla do skladu na Slovensku v obci Lehota pod Vtáčníkom.

Státní veterinárn­í správa nařídila jeho okamžité stažení z prodeje. Agrofert uvedl, že se to podaří u naprosté většiny masa. Část už však podle veterinářů Češi zkonzumova­li.

Důsledkem mohou být střevní problémy, ohroženějš­í jsou přitom děti, starší a nemocní lidé. Nákaza hrozí nejen při požití masa, ale i při dotyku, z nádobí či špinavých rukou. Zjištěnou bakterii Salmonella enteritidi­s lze zničit tepelnou úpravou.

Nalezené maso nemá podle veterinářů žádnou souvislost s medializov­anými jatkami v Mazovském vojvodství, kde se v noci porážela zubožená zvířata, ale přišlo se na ně díky zesíleným kontrolám, které v souvislost­i s aférou odstartova­ly na začátku února. Podílí se na nich také celníci a Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce (SZPI).

Státní veterinárn­í správa do 19. února odebrala 159 vzorků polského hovězího masa. Známy jsou do

19. února výsledky

104 z nich. Všechno maso až na tuto šarži bylo v pořádku. Celníci a policisté zastavili 139 vozidel s veterinárn­ím zbožím. Zjistili 16 závad. Nejzávažně­jším zjištěním byla přeprava asi 120 kilogramů hovězího masa bez jakýchkoli průkazů původu v obci Rynoltice v Libereckém kraji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia