MF DNES

Sparťanský srdcař jde do Plzně

Za Spartu by dýchal. Jeho srdce bylo rudé. Teď bude Jakub Brabec kopat za Plzeň. Proč?

- s přispěním Šimona Tittela Jan Palička

Minulý týden vzal malou dcerku na Letnou a přímo naproti sparťanské­mu stadionu ji na malém kluzišti učil bruslit. Na Spartě byl jeho domov. Tady fotbalově vyrostl a prožil nejkrásněj­ší chvíle. Tady ho fanoušci měli rádi. Sem se chtěl jednou vrátit ze zahraničí. Nikam jinam.

Jenže když se reprezenta­ční stoper Jakub Brabec musel rozhodnout, kde odehraje jaro, zvolil provokativ­ní řešení. Jde do Plzně, což je sparťanský arcirival.

„Sparta měla dvě přestupová období, kdy mě získat mohla. A zřejmě mě získat nechtěla,“řekl Brabec, když včera na letišti narychlo podepisova­l smlouvu s Plzní. Je to půlroční hostování s opcí. Jinými slovy: pokud Brabec nevyhoří, v létě ho Viktoria získá nastálo.

Fanoušci Sparty jsou vzteklí a šestadvace­tiletému hráči nadávají. Považovali ho za uvědoměléh­o patriota, který by do jiného českého klubu nešel. Tím spíš ne ke konkurenci. „Jidáši!“spílají mu.

Ale schválně: co byste dělali vy, kdybyste se ve svém klubu (konkrétně to byl turecký Rizespor) ocitli na černé listině nechtěných hráčů, Sparta o vás neměla zájem a ozvala se Plzeň, která hraje o titul?

Brabec, kmenový hráč belgického Genku, byl připravený Spartě kývnout, protože hostování v Turecku ho nenaplňova­lo. Jenže v létě nic a teď v lednu zrovna tak. Nanejvýš formální oťukávání, nic víc. Žádná nabídka, žádné jednání.

Když si uvědomíte, jaké trable řeší Sparta dlouhodobě v centru defenzivní řady, je s podivem, že po prověřeném srdcaři nesáhla. Brabec, to by byla téměř sázka na jistotu. Teď ve stoperské dvojici nastupuje devatenáct­iletý zelenáč Plechatý...

Jakou roli v celém příběhu sehrála Plzeň? Samozřejmě zásadní. Zaprvé bleskově a razantně vyřešila svůj problém se stopery, zadruhé Spartě opět zasadila nepříjemno­u ránu, což se v posledních letech stává tradicí. Nejenže na úkor nejslavněj­šího českého klubu získává tituly a hraje Ligu mistrů, ale zároveň mu ostře konkuruje v zákulisí. V létě 2016 dokonce dala nabídku legendární­mu záložníkov­i Tomáši Rosickému, když končil v Arsenalu. „Ta varianta sice neměla naději na úspěch, protože celá Tomášova rodina je sparťanská, ale minimálně jsme kluky na Letné potrápili,“řekl tehdy generální manažer Adolf Šádek.

Tah s Brabcem není tak drzý, přesto se dá označit za píchnutí do Sparty. Mimochodem, hned druhý březnový víkend je na programu třaskavý souboj Sparta versus Plzeň, takže se Brabec může těšit na pekelné přivítání. Sparta začala být na Plzeň pořádně alergická.

Exsparťanů je v Plzni víc. Viktoria na nich před jedenácti lety dokonce postavila svou fotbalovou říši. Přišli Horváth, Limberský, Kolář, Rezek, Petržela... Tehdy byli odložení, ve Spartě nechtění. Jakub Brabec, člen vyhlášenéh­o ročníku 1992, je jiný případ, protože ho Sparta vychovala a on ji považoval za svou rodinu. „Mám Spartu rád, ale potřebuju hrát,“vysvětluje kamarádům, proč se upsal Plzni.

Zatímco Viktoria včera odlétala za soubojem Evropské ligy do Záhřebu, Brabec čekal na letišti, aby mohl podepsat kontrakt. Tím se v utajení dotáhl obchod, který šokoval. „S Plzní jsem se domluvil za pět minut,“líčil Brabec.

V pondělí už by měl za Plzeň nastoupit v Opavě. Kapitán Hubník je totiž v trestu za žluté karty a druhý stoper Hejda bude nejméně měsíc léčit zranění. I proto Plzeň provedla akci „kulový blesk“. A znovu naštvala Spartu, která nejenže přišla o Brabce, ale stále ještě nezískala ani záložníka Bořka Dočkala, od kterého si slibuje spasení.

A zítra končí přestupní termín...

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Ahoj, sparťani
Jakub Brabec odehrál v rudém dresu 72 ligových zápasů. Další starty přidá za Plzeň, s níž přijede na Letnou už v březnu.
Foto: Profimedia.cz Ahoj, sparťani Jakub Brabec odehrál v rudém dresu 72 ligových zápasů. Další starty přidá za Plzeň, s níž přijede na Letnou už v březnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia