MF DNES

„Učit dějepis názorově neutrálně nejde“

-

Bylo to naprosté šlápnutí vedle, okomentova­l uznávaný historik Petr Čornej dnes už proslaveno­u poznámku pod čarou ve výroční zprávě Bezpečnost­ní informační služby, podle níž je výuka dějepisu proruská.

Dotklo se vás to jako autora učebnic osobně?

Ta poznámka mě rozčilila, myslím, že taková vyjádření by neměla být anonymní. Dotkla se ale hlavně učitelské veřejnosti a já už jsem alergický na to, jak se z učitelů dělá otloukánek.

Je výuka dějepisu na českých školách vůči ideologii imunní?

Vůči prosovětsk­ému výkladu historie rozhodně. Dnes už většinou učí dějepis lidé, kteří vystudoval­i po roce 1989. Navíc i v době normalizac­e tu byl vždy silný vnitřní nesouhlas se sovětskou interpreta­cí dějin, že pokud se s ním někdo setká, bude to omezeno jen na zatvrzelé členy komunistic­ké strany.

Jak vypadaly učebnice dějepisu před rokem 1989, si dnes už mnoho lidí nevybaví.

Nedá se ani tak říct, že v nich byla proruská nebo prosovětsk­á interpreta­ce dějin. Byla to interpreta­ce českých komunistů, založená na marxismu. S tou jsme se museli rozejít.

Může být dějepis názorově neutrální?

Nemůže, žijeme v civilizaci, která je zakotvena v hodnotovém systému, který je vytvořen antickou, křesťansko­u a částečně židovskou kulturou, z něj se nemůžeme vymanit, v rámci historické zkušenosti je to naše DNA.

Co je typické pro výklad dějin ve vašich učebnicích?

Proruská ideologie to není. Je to důraz na hodnoty a dědictví evropského Západu. (rh)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia