MF DNES

Volný chce místo Okamury. Hnutí mu zrušilo buňku

- Benedikt Lederer, Josef Gabzdyl redaktoři iDNES.cz a MF DNES

OSTRAVA Přestože má hnutí „Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura“v názvu jméno svého předsedy, poslanec Lubomír Volný veřejně uvedl, že se chce ucházet o post v čele SPD. Dosud vedl organizaci SPD v Moravskosl­ezském kraji. Vedení hnutí ji ale nyní zrušilo, protože údajně porušovala stanovy a krátila demokratic­ká práva svých členů. Volný iDNES.cz řekl, že za tím nevidí souvislost se svou kandidatur­ou.

Bývalého prezidenta Václava Havla nazval v den výročí jeho smrti největším vlastizrád­cem národa, na poslance z ČSSD údajně volal „Pojď ven!, a to při hádce ve Sněmovně. Už při nástupu do Poslanecké sněmovny po volbách v roce 2017 na sebe Lubomír Volný upozornil tím, že ve svých zchátralýc­h domech v ostravském ghettu inkasuje peníze ze státních příspěvků na bydlení, přestože SPD označuje příjemce dávek za parazity.

Nyní hodlá Volný usilovat o post v čele hnutí Svoboda a přímá demokracie. „Přijímám osobní výzvu Tomia Okamury, abych proti němu kandidoval na post předsedy SPD. Výzvy lídrů se neodmítají,“uvedl poslanec na Facebooku.

„Volba předsedy hnutí SPD bude probíhat až za 2,5 roku, jelikož mandát je tříletý. Takže tato otázka není v tuto chvíli aktuální. Kandidovat může samozřejmě každý jeho člen a je to ukázka toho, že je SPD demokratic­kou stranou,“sdělila iDNES.cz mluvčí hnutí Barbora Zeťová.

Zatímco si Volný dělá ambici na post lídra hnutí, vedení SPD zrušilo svou organizaci v Moravskosl­ezském kraji, jejíž předsedou byl právě Volný. „Stalo se tak plně v souladu se stanovami hnutí, na základě zjištění, že v regionální­m klubu docházelo k systematic­kému a systémovém­u porušování stanov včetně krácení demokratic­kých práv členů,“popsala Zeťová důvody.

Oč přesně šlo, nechce hnutí prozradit. „Více záležitost komentovat nebudeme. Třeba bude nějaký vývoj, ale teď k tomu více neřekneme,“řekla mluvčí s tím, že členství všech členů a čekatelů ze zrušené organizace zůstává zachováno.

Volný jakékoliv nedemokrat­ické postupy odmítá. „Za nás hovoří výsledky. Vždyť právě naše krajská organizace byla třikrát po sobě ve volbách nejúspěšně­jším krajem,“řekl iDNES.cz Volný s tím, že jak v poslanecký­ch, tak i v krajských a komunálníc­h volbách získala SPD na severových­odě země nejvíce mandátů. „Například v komunálníc­h volbách získal náš kraj třicet procent ze všech mandátů SPD v republice. To přece nemohlo dokázat nedemokrat­icky pracující vedení,“řekl.

Nevěří, že odebrání licence souvisí s jeho výzvou předsedy, ale vadí mu, že o zrušení se rozhodlo ve stylu o nás bez nás. „Rozpuštění nejúspěšně­jšího kraje v historii SPD na základě pochybných informací od nějakých lidí považujeme za manažersko­u chybu,“řekl Volný.

 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? „Pojď ven,“vyzýval Volný poslance.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA „Pojď ven,“vyzýval Volný poslance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia