MF DNES

Zločin, mafie, politika

Kdo si vraždu Jána Kuciaka a jeho družky objednal, veřejnost ani po roce neví.

- Reportér MF DNES

Artur Janoušek

Původně měl být „jen“unesen, ale nakonec pachatelé plány změnili a investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou zavraždili. Od zločinu, který otřásl Slovenskem a vyvolal protesty, jež zahýbaly vládou, dnes uplynul přesně rok. Kdo za vším stojí, by mohlo být známo v létě.

Bylo 21. února, přesně 20:21, když do Kuciakova domu ve Velké Mači na jihu Slovenska vešel muž. V kuchyni narazil nejprve na novinářovu družku, namířil jí pistoli mezi oči a zmáčkl spoušť. Na schodech do sklepa pak dvěma ranami do hrudi zabil Kuciaka.

„Bezprostře­dní příčinou smrti byl krvácivý šok a průstřel srdce,“napsal později soudce Roman Púchovský. Celé to trvalo velmi krátce, čtyři minuty od vniknutí do domu vrah už nasedl opodál do auta svého komplice a zmizel.

Ihned po činu policisté oznámili, že vrah zabil novináře kvůli jeho investigat­ivním článkům. Kuciak psal o aktivitách kontroverz­ního podnikatel­e Mariána Kočnera, o italské mafii působící na Slovensku a o jejím prorůstání do politickýc­h špiček.

Zločin přivedl desetitisí­ce rozhořčený­ch Slováků do ulic, protestova­li proti vládě a premiéru Robertu Ficovi. Postupně rezignoval­i dva ministři, tajemník Bezpečnost­ní rady státu, premiér Fico a policejní prezident Tibor Gašpar.

Rozhořčení lidí však postupně sláblo a ulice utichly. O to větší bylo překvapení, když policie loni v září nečekaně udeřila. Zatkla bývalého policistu Tomáše Szabóa coby údajného vraha, jeho bratrance Miroslava Marčeka, který ho na místo vraždy údajně dovezl, podnikatel­e Zoltána Andruskóa, který oba vrahy podle policie sehnal, i tlumočnici z italštiny Alenu Zsuzsovou, která prý vraždu objednala. Podle vyšetřovat­elů nabídla Andruskóov­i, že mu promine dluh 20 až 25 tisíc eur, a slíbila po vraždě vyplatit dalších 50 tisíc eur. Andruskó si nechal deset tisíc, vrahovi a jeho řidiči rozdělil po dvaceti tisících. Následně se objevila informace, že Zsuzsová byla jen zadavatelk­ou vraždy, kterou si objednal někdo jiný. Slovenská média s odvoláním na policejní zdroje zmiňují vlivného Kočnera, o němž Kuciak psal a jenž novináři vyhrožoval, že na něj a jeho rodinu bude hledat „špínu“. Kočner je rovněž ve vazbě, ale kvůli jinému případu.

V průběhu vyšetřován­í vyplouvaly na povrch další znepokojiv­é informace. Kočner si údajně najal bývalého šéfa civilní kontrarozv­ědky SIS Petera Tótha, aby sledoval Kuciaka a další čtyři novináře.

Generální prokurátor Jaromír Čižnár sdělil, že při vyšetřován­í Kuciakovy vraždy se odkryly přípravy dalších tří vražd – dvou prokurátor­ů a jednoho advokáta.

Zsuzsovou letos v lednu policie obvinila i z podílu na úkladné vraždě primátora Lászla Basternáka, jenž byl zastřelen v létě 2010. Mezi obviněnými je podle slovenskýc­h médií i Basternáků­v politický rival, s nímž Zsuzsová v minulosti spolupraco­vala.

Při vyšetřován­í Kuciakovy vraždy se odkryly přípravy dalších tří vražd.

Krátce po vraždě policisté oznámili, že cílem vraha měl být jen Kuciak, jeho družka byla ve špatný čas na špatném místě. Generální prokurátor Čižnár před pár dny sdělil, že Kuciak měl být původně unesen, až později se pachatelé rozhodli vraždit. Není ale jasné, zda plány změnili předem, nebo až v novinářově domě.

V neděli v diskusním pořadu slovenské televize TA3 Čižnár uvedl, že jméno objednavat­ele vraždy by se veřejnost mohla dozvědět v létě.

 ??  ?? Pieta Svíčky za zavražděný pár lidé zapalovali i na plzeňském náměstí Republiky. Foto: Ladislav Němec, MAFRA
Pieta Svíčky za zavražděný pár lidé zapalovali i na plzeňském náměstí Republiky. Foto: Ladislav Němec, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia