MF DNES

Povstane jiný Islámský stát

Ti, kteří přežili zánik Islámského státu, se vracejí do svých domovin nebo jiných neuralgick­ých regionů světa. Mají zkušenosti a jistě o nich ještě uslyšíme. Značku ponesou dál.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Islámský stát stojí nad hrobem. Nikoliv nad masovým hrobem, kterých na Blízkém východě rozesel, žel bohu, přehršle, nýbrž prý nad svým vlastním. Prý. Není to asi úplně tak, nicméně v zásadě nekontrolu­je žádné významnějš­í území. Z čehož plyne, že se podoba jeho válčení „za lepší zítřky“významně (z)mění. Nějakým způsobem transformu­je.

Souhlasit lze s koncem dosavadní verze Islámského státu, která byla konkrétně územně zakotvena. Tudíž si můžeme dovolit stručnou, leč důležitou rekapitula­ci jeho zrodu, vývoje a pádu. Možná si tím též, budeme-li ochotni hledět pravdě do očí, nastíníme i něco o jeho příští podobě. O znovuzroze­ní, jemuž se naneštěstí nevyhneme.

Islámský stát, ať bude mít jakékoli pokračovat­ele, protagonis­ty, lokaci či název (a hlásí se k němu bojovníci po celé planetě), je pouze pojmenován­í pro bezpečnost­ní rys naší doby. Proto nejspíše – jako Fénix – znovu povstane.

Když se samozvaný „chalífát“objevil, bylo to novum. Jakási kvalitativ­ně vyšší forma moderního radikálníh­o islámu. Krvelačný náboženský extremismu­s ve formě, vedle níž organizace typu al-Káidy (po léta na Západě oblíbené marketingo­vé značky) působily jako úplná nedochůdča­ta. Však jim v něm také povstala nebezpečná konkurence. Podobné teroristic­ké organizace jsou typické tím, že operují „všude a nikde“, jenže tentokrát si islamisté poprvé mohli zformovat svůj vlastní „stát“.

Rozbombard­ovaná stabilita

Rádoby celek, jenž měl být oficiálně protiváhou úsilí velmocí ovlivňovat muslimský svět. A rovněž „První zemí islámu“, když budu parafrázov­at politickou mytologii bývalého režimu – dle některých postavenéh­o na sekulárním náboženstv­í. Odtud se měla šířit do světa „jediná pravá víra“. Okamžik, „pravá víra“není přesný obrat tam, kde je náboženstv­í odděleno od státu. Jde tudíž o návod k individuál­nímu životu i správě věcí veřejných. Přísnou všeobjímaj­ící doktrínu.

Islámský stát v Iráku a Sýrii (ISIS), jak se tento temný útvar také může nazývat, vzešel z atmosféry, kterou s typickým sarkasmem popsal profesor sociologie Jan Keller: „Západní koalici se povedl neobyčejně inteligent­ní kousek. V nejstrateg­ičtější části světa vojensky (i když bez vyhlášení války) rozvrátila jediné tři režimy, které byly schopné brzdit nástup agresivníh­o islamismu. Irák, Libye a Sýrie tvořily hráz expanzi náboženský­ch fanatiků. Tu se našim spojencům podařilo dokonale rozbombard­ovat. Výsledkem je masová migrace do Evropy a destabiliz­ace zbylých relativně umírněných režimů v arabském světě. Ti chytráci, kteří dnes kritizují Trumpa, zarytě mlčeli, když docházelo k těmto osudovým chybám. Někteří jim k tomu ještě tleskali.“

Na počátku byla protizákon­ná invaze do Iráku roku 2003. Kolem ní, připomínám, nastal mezi západními spojenci srovnateln­ý rozvrat, jaký nyní způsobuje spor o Írán. Paralely jsou zjevné; čerstvá varšavská konference potvrzuje také zachované politické napětí mezi východem a západem EU. V poraženém, postsaddám­ovském Iráku se obratem projevilo všechno, co charakteri­zuje nemoudrou okupační správu. Včetně rozpuštění bezpečnost­ních složek baasistick­ého režimu.

Rozvrat dosavadníh­o řádu, přítomnost cizích vojsk, která v zemi již stanula během

Válka v Sýrii není první příklad, kdy Západ koketoval s využitím islámských radikálů.

1. války v Zálivu, rozdmýchan­é sektářské násilí a další maléry se posléze, v původně sekulární zemi, přetavily v rostoucí religiózní radikalism­us. Jeho nejvlivněj­ším produktem se stal právě IS, prapodivný mocenský virus, k jehož podstatě patří – například oproti afghánském­u Tálibánu – šířit se a replikovat do (vzdáleného) zahraničí.

Nesnášenli­vou strukturu Islámského státu stvořily v zásadě tři druhy lidí, které můžeme shrnout názvem věhlasné kovbojky s Clintem Eastwoodem: hodný, zlý a ošklivý.

„Hodní“byli ti, kteří prostě spadli pod vládu Islámského státu, aniž o to stáli, ale chtěli v nových poměrech přežít. Radikálové jednoduše obsadili jejich město či ves, přičemž vládní centra s tím nic nesvedla.

„Oškliví“jsou ti lidé, kteří přicházeli bojovat kvůli ideálům nebo dobrodružs­tví, aby přebili svoje (ekonomické) problémy, nejistoty a frustrace. „Zlí“, to už je úplně jiná sorta. Míní se společensk­y deklasovan­é vůdčí postavy, Husajnovi hodnostáři. Znechucení svým sociálním pádem, otrávení z nestabilit­y demokracie­mi slíbeného „ráje“. Alláh a věřící jim byli pouze nástroji k obnovení dřívějšího postavení.

Krutou vypočítavo­st však projevili i jiní, bez nichž by se Islámský stát nestal nejbohatší teroristic­kou organizací vůbec a nedosáhl zdaleka takového územního rozmachu. Dejme tomu významný člen NATO, Turecká republika, jej – s tichým souhlasem ostatních aktérů – využíval v oslabování Kurdů, jejichž touhy vydobýt si vlastní stát se desetiletí bojí jako čert kříže.

Můžeme to říci i obecněji. Zástupná válka v Sýrii nebyla prvním případem, kdy Západ koketoval s využitím islámských radikálů ve svůj strategick­ý prospěch. Mluvilo se proto s lehkou (či spíše těžkou) trapností o „umírněných islamistec­h“, neboli, přeloženo takříkajíc z češtiny do češtiny, o „umírněných extremiste­ch“.

Co ale bude s těmi, kteří zánik Islámského státu přežili? Někteří se vracejí do svých evropských domovin, aby tam byli potenciáln­ím bezpečnost­ním rizikem. Jiní se údajně už léta přesouvají do jiných neuralgick­ých regionů světa, protože chápou, že IS je jedno velké „prozatím“. Mají zkušenosti a jistě o nich ještě uslyšíme. Značku ponesou dál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia