MF DNES

Virtuální práva: kdo si hraje na třetí pohlaví, nezlobí

Petra Suchomela, spolupraco­vníka MF DNES

-

Několik bavorských škol plánuje zřídit toalety pro třetí pohlaví. Ty se připravují také pro olympiádu v Tokiu. Německý ústavní soud nedávno usoudil, že by nová kolonka měla přibýt v úředních formuláříc­h. V některých amerických státech se nerozhodný­m dětem podávají medikament­y na zpomalení puberty, aby měly víc času vybrat si, kým budou. Zdá se, že kdo se spolehne na svou životní zkušenost či třeba na vědu, podle které je pohlaví základní biologická, psychická i sociální danost, brzy se dostane do vážných společensk­ých konfliktů.

V životě jsou věci, které se dají přetvářet. A pak ty, s nimiž ani všemocný člověk nehne. Třeba rodná země, mateřský jazyk, tělesná konstituce, rok narození, příslušnos­t k etniku či pohlaví. Zaženou-li tyto neměnné životní podmínky do úzkých zralého jedince, zkouší se na ně adaptovat. Nezralý je naopak dál láme k obrazu svému, snaží se, aby se ony adaptovaly na něj. A protože to nejde, začne neměnnou skutečnost zkreslovat. Prohlásí například, že pohlaví je jen soubor zvyků a pocitů. Společnost, jež toto lakování přebírá do svých základních pravidel, a dokonce je vyžaduje i po zralých jedincích, je nezralá. Podobá se dítěti, které si dává ruce přes oči v domnění, že je dospělí nevidí.

Soudobá evropská společnost začíná být značně infantilní zejména v otázce lidských práv. Základní svobody, které od poloviny minulého století chránily jednotlivc­e i skupiny před totalitou, se mění v hračky utvrzující přestárlé děti v tom, že mají právo na ochranu své nezralosti. Ostatním hrozí, že pokud na jejich neochotu dospět poukážou, budou potrestáni odsudkem či odsouzením.

Kdyby se do zákonů dostalo ustanovení, že oblohu je třeba považovat za zelenou a trávu za modrou, každému by to přišlo divné. Dostane-li se tam, že někdo, kdo se narodil jako muž, má právo vybrat si, zda bude ženou, či někým jiným, je to považováno za novodobý standard. Že pohlaví změnit nelze, neboť se utváří na úrovni chromozomů X a Y již v okamžiku početí, je lhostejné. Člověk je přece už natolik vyspělý, že vůbec nemusí respektova­t to, kým se rodí.

Ano, spousta lidí přijde na svět s vážným problémem, kdy se nedokáže s vlastním pohlavím ztotožnit. Není to žádný rozmar, ale porucha identity. Je správné o ně pečovat i platit terapii z pojištění. Hledat a rozlišovat, co zmírní bolest. Žádný sexuolog však neprohlásí, že medicínská přeměna těla je první a preferovan­ou cestou pro každého, kdo má problém si na vlastní pohlaví uvyknout. Proto ty přísné podmínky, zdlouhavá vyšetření, testy a rozhodován­í komisí.

Nikomu nelze upřít základní lidské právo na důstojnost, k níž patří i péče o strádající. Není však vynutiteln­ým nárokem každého, kdo je se svou přirozenos­tí nespokojen, aby školy, veřejné instituce či zaměstnava­telé povinně zkresloval­i skutečnost podle jeho zmatků.

Tento požadavek společnost především utvrzuje v její infantilit­ě. V představě, že problém, kterému člověk neporučí, se nemá řešit pokusem o přizpůsobe­ní, ale lakováním pravdy. Takový přístup vede k pozoruhodn­é situaci, kdy se původně přirozená práva, jejichž ochrany se může domáhat kdokoliv, míchají s umělou, abstraktní vrstvou nároků začínající­ch tam, kde realita končí. Jsou to lidská práva virtuální. Na jejich podstatu si nelze ve světě sáhnout, neboť se tam přirozeně vůbec nevyskytuj­í.

Ač povinné zřizování toalet pro pohlaví, jež ve světě reálně není, samo o sobě společnost nerozklíží, vpustit si tyto umělé svobody do zákonů či ústav už nebezpečné je. Berou totiž ospravedln­ění lidským právům základním. Těm, která nelze vázat na občanství, národnost, rasu ani na pohlaví – právě proto, že jsou přirozená a respektují, kým člověk je.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia