MF DNES

Ministr dopravy není car

Čtenářů

-

Na výjezdech z dálnice doposud chybí dodatečné výstražné tabule, které řidiče upozorní, že jsou v protisměru. Kdo za to může? Ministr dopravy! Loni v létě slíbil, že je zavede, a stále nic. Liknavost ministra dopravy tak způsobila několik smrtelných dopravních nehod. A nejen to, dokonce jsem se dozvěděl, že jsem potenciáln­ě zabil 1 200 řidičů, neboť jsem ve funkci již čtyři roky a ŘSD ročně detekuje 300 hrozeb jízdy v protisměru. Nevycházím z údivu, k čemu všemu se lze za pomoci logických přemetů dobrat.

Naštěstí platí, že jen zlomek z 300 detekcí jízdy v protisměru se potvrdí. I tak mě ale fascinuje jistota, že dodatečné značky zabrání vjezdu na dálnici v protisměru. Pokud by to bylo pravda, proč už tam nejsou? Na řadě výjezdů z dálnice už dnes máme zákaz vjezdu. A byl jsem to já, koho napadlo, že bychom jej pro zvýraznění mohli doplnit výstražnou pacičkou. Těžko však zabrání v jízdě opilcům a narkomanům.

I já bych byl rád, kdyby tam už značky byly. Jenže to není tak jednoduché. Nejsem totiž car. Jako ministr musím požádat silničně-správní úřad, aby značky na výjezdech z dálnic přikázal osadit, což jsem učinil. Úřad zahájil správní řízení a požádal o posudek odborníky. Ve správním řízení rozhodují argumenty, a nikoli vrchnosten­ské rozkazy. V této souvislost­i musím upozornit na jeden paradox. Novinářům nečiní problém hájit názor, že politická nezávislos­t úředníků, garantovan­á služebním zákonem, je nutným předpoklad­em pro kvalitní výkon státní správy. V praktické rovině se však ukazuje, že kromě debat, zda je možné odvolat náměstka, většina veřejnosti netuší, v čem ona nezávislos­t spočívá. Takže takhle: značky s výstražnou rukou budou osazeny, ale až k tomu nezávislý úřad státní správy vydá rozhodnutí. — Dan Ťok, ministr dopravy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia