MF DNES

Data zmizela. Soutěže se budou opakovat

- Redaktor MF DNES

Marek Tomanka

Národní elektronic­ký nástroj (NEN) má ulehčit zadávání veřejných zakázek. V novém roce však některým soutěžícím práci spíš přidělal.

Ministerst­vo pro místní rozvoj, které provoz systému zastřešuje, od pátku řeší problém s nedostupný­mi daty a zhruba 50 veřejných zakázek bude třeba vyhlásit znovu.

Na stránkách NEN se v pátek před půlnocí objevilo upozornění na nedostupno­st některých dokumentů, které byly do systému vloženy po 1. lednu 2019. Jako důvod provozovat­el uvedl „mimořádnou technickou událost“.

Ministerst­vo v pondělí upřesnilo, že jde o dokumenty tvořící přílohy vybraných veřejných zakázek. Podle tiskové zprávy MMR jsou nedostupné proto, že je „zatím nelze napárovat na konkrétní veřejné zakázky“.

„Provozní událost se dotkla několika desítek zadavatelů. U velké většiny z nich je možná náprava. V současné době víme o 27 veřejných zakázkách, které budou muset být vyhlášeny znovu,“uvedl úřad.

„Zmizel“státní cukr

Mluvčí Vilém Frček včera tyto informace upřesnil. „V současnost­i víme přibližně o 50 veřejných zakázkách dotčených provozní událostí, v hodnotě několika desítek milionů Kč, které budou muset být znovu vyhlášeny. Nicméně důvodem pro jejich zrušení a znovu vypsání nemusí být pouze provozní událost NEN,“řekl Frček.

V pondělí rozhodl kvůli technickým problémům o zrušení své zakázky předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Šlo o zakázku za 25 milionů korun na obměnu zásob cukru. SSHR o tom informoval­a na svém webu.

Ministerst­vo už dříve uvedlo, že vzniklou situaci nemohlo nijak ovlivnit a důsledky vyvodí vůči provozovat­eli systému NEN. Tím je firma Tesco SW, která problém zdůvodnila „selháním lidského faktoru u subdodavat­ele a návaznými provozními problémy“.

Na svých stránkách firma upřesnila, že nedostupná je momentálně část dokumentů vložená do systému mezi 1. lednem a 13. únorem letošního roku.

„Nedostupno­st se netýká metadat těchto dokumentů, transakční­ch dat zadávacích postupů, auditních dat či integrační­ch dat. Nikdo neautorizo­vaný neměl v žádném okamžiku přístup k datům a ani je nemohl nijak upravovat,“uvádí Tesco SW na svém webu.

Přesto však u některých dokumentů bude zřejmě nutné sáhnout k opětovnému zadání do systému. „V současnost­i stále probíhají práce na obnově dat. Vedle toho se připravuje řešení pro případné ruční znovu vložení dat do systému,“řekl Frček. Na obnově momentálně pracuje i Tesco SW.

„Operativní­m řešením pro zadavatele je v odůvodněný­ch případech opětovné vložení dokumentu. Data systému jsou plně zálohována, zde bohužel došlo k zmiňovaným souběžným provozním komplikací­m,“uvedl mluvčí Tesco SW Tomáš Jelínek.

Národní elektronic­ký nástroj NEN je volně dostupná internetov­á aplikace. Byla spuštěna v roce 2015 a je druhou částí Národní infrastruk­tury pro elektronic­ké zadávání veřejných zakázek.

Mezi zadavatele z veřejné sféry patří například ministerst­va, města, obce a sektoroví zadavatelé, například ČEZ. Zadavatelů zakázek má NEN ve svém registru téměř 1 100, dodavatelů zhruba 9 800. Zavádění systému a jeho provoz však provázela řada problémů.

Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže kvůli souvisejíc­ím zakázkám udělil v minulých letech na MMR dvě pokuty, dohromady za více než miliardu korun. Kritici platformě vyčítali také vysokou pořizovací cenu (zhruba čtvrt miliardy) nebo několikale­té průtahy při jejím zavádění.

Od 1. července 2018 je využívání systému NEN povinné pro většinu ústředních orgánů státní správy a jejich podřízené organizace. Měsíc po zavedení povinného provozu platformu zkritizova­l Národní kontrolní úřad kvůli tomu, že nešetří náklady a využívá ji málo subjektů.

„Nikdo neautorizo­vaný neměl přístup k datům a ani je nemohl nijak upravovat.“

Tesco SW provozovat­el NEN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia