MF DNES

Británie: Za džihád bez pasu

Islamisté zadržení v Sýrii a Iráku mají přijít o britské občanství, říká ministr vnitra Sajid Javid

- redaktorka MF DNES Jana Šafaříková

LONDÝN „Říkám jasně, že bez váhání udělám vše pro to, abych zabránil džihádistů­m v návratu do Británie, pokud v souvislost­i s nimi hrozí bezpečnost­ní riziko,“řekl britský ministr vnitra Sajid Javid před britskými poslanci.

Zatímco například Německo se k otázce přijímání svých občanů, kteří v minulých letech odjeli na Blízký východ bojovat za Islámský stát, staví nejednozna­čně a zatím jen opatrně našlapuje, britský ministr vnitra nemá v úmyslu se s jejich případným návratem nijak mazat.

„Nezáleží na tom, jakou roli v takzvaném chalífátu měli. Všichni podporoval­i teroristic­kou organizaci. Tím projevili nenávist vůči naší zemi a hodnotám, na nichž je založena,“řekl Javid.

V případech, kde to bude možné, chce těmto lidem odebrat britské občanství a zabránit jim tak v příjezdu do Británie. Do Sýrie a Iráku podle Javida z Británie odcestoval­o zhruba 900 lidí.

„Mějte soucit“

To se týká také případu 19leté Shaminy Begumové, která před čtyřmi lety ze svého domova ve východním Londýně odjela do Sýrie.

Nyní žije v uprchlické­m táboře, kde se jí před několika dny narodilo třetí dítě. První dvě krátce po porodu zemřely. „Slitujte se nade mnou a mým synem,“vyzývá společně se svou rodinou ve vysoce medializov­aném případu za svůj návrat do Británie.

„Lidé by se mnou měli mít soucit,“řekla listu The Times a televizní stanici Sky News. Poukazuje na svou neznalost situace v době, kdy jako mladá dívka do Sýrie společně se dvěma spolužačka­mi odjížděla, stejně jako na nevyhovují­cí podmínky v syrském uprchlické­m táboře.

Zároveň uvádí, že svého odchodu ani působení mezi islamisty nelituje, svůj život mezi nimi popisuje jako „normální“a brutální popravy civilistů jako skutečnost, která „k tomu patří“.

Odebrání nejisté

Rozhodnutí o odebrání občanství – společně s informací, že se proti němu lze odvolat – obdržela matka Begumové v úterý. Ta má o tom svou dceru také informovat.

Odebrat občanství stát může jen těm osobám, které mají dvojí, nebo pokud vzhledem ke svému původu mohou požádat o občanství jiné země. To má být i případ Begumové, která podle Javida může dostat pas Bangladéše.

S tímto postupem nicméně Británie nemá dosud téměř žádné zkušenosti. Právní zdroje uvádějí jeden podobný pokus o odebrání občanství, který se ovšem nezdařil.

V případě těch, kdo mají britské občanství jako své jediné, jsou pak možnosti státu omezené. Podle mezinárodn­ího práva nelze nikoho zbavit občanství tak, aby byl zcela bez státní příslušnos­ti. Těmto osobám v příjezdu do Británie nelze bránit. V takových případech je chce Javid rovnou postavit před soud.

Oběť a radikaliza­ce

Právník, který zastupuje Begumovou a její rodinu, uvedl, že je ministrový­m počínáním „velmi zklamán“. Nyní prý zvažuje všechny právní možnosti, jak rozhodnutí ministerst­va vnitra zvrátit nebo zastavit.

Argumentov­at může například tím, že do Británie se v minulosti vrátili i džihádisté podezřelí z účasti v bojích a že v případě Begumové, která „pouze“poskytoval­a bojovníkům zázemí, je takový postup neúměrně přísný.

Odpůrci tvrdého přístupu také poukazují na to, že odebrání občanství z Begumové jen udělá oběť a přispěje k radikaliza­ci mladých britských muslimů. Bývalý vládní poradce v problemati­ce terorismu Hanif Qadir má vůči Javidovu tvrdému postupu ještě další výhrady.

„Nijak se neliší od praktik Islámského státu. Jen tím povzbudíme další extremisty. Pokud budeme takto pokračovat dál, v důsledku se vše obrátí proti nám,“říká Qadir. „Pokud vláda nezmění svůj stávající přístup, pak se může stát, že přijde druhá vlna Islámského státu, která osloví ještě více lidí než dosud,“varuje.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nevěsta islamistů Shamima Begumová po porážce Islámského státu žije v uprchlické­m táboře v Sýrii. Minulý týden řekla, že se chce vrátit do Británie. Ministr vnitra jí chce odebrat její britské občanství.
Foto: Profimedia.cz Nevěsta islamistů Shamima Begumová po porážce Islámského státu žije v uprchlické­m táboře v Sýrii. Minulý týden řekla, že se chce vrátit do Británie. Ministr vnitra jí chce odebrat její britské občanství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia