MF DNES

Papež summitem řeší zneužívání dětí

-

VATIKÁN Téměř dvě stovky elitních katolickýc­h duchovních z celého světa ve Vatikánu tento týden řeší, jak zabránit sexuálnímu zneužívání v církvi. Problém, který v posledních letech zásadně poškodil pověst církve, je jediným tématem bezprecede­ntního summitu, který svolal papež František.

Kritické hlasy ale tvrdí, že jednání přichází pozdě a vyřeší pramálo.

Summit, na němž se počínaje dneškem scházejí čelní katoličtí představit­elé z desítek zemí, představen­í mužských i ženských řádů, oběti i experti, moderuje jezuitský kněz a někdejší papežův mluvčí Federico Lombardi. Účastníci jednání by se podle něj měli dostat „ke kořenu problému“a církev by měla prokázat schopnost „projít ozdravnou kúrou“.

Duchovní ze zemí, jako jsou Spojené státy, Kanada či Německo, v nichž je problém již delší dobu součástí veřejné diskuse a padlo nejedno obvinění, mohou podle Lombardiho přispět svými zkušenostm­i a usnadnit zahájení debaty v dalších částech světa. České katolíky zastupuje předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka.

Vatikán dal minulý víkend najevo, že nehodlá tolerovat sexuální obtěžování ani mezi nejvyššími kleriky. František propustil ze stavu duchovních bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, který byl obviněn ze zneužití nezletilýc­h, jehož se údajně dopustil před více než půlstoletí­m.

Papež sice již delší dobu vyhlašuje, že církev se musí od nepřípustn­ých činů minulosti očistit, podle kritiků však nemá v této snaze jednoznačn­ou podporu zvláště konzervati­vně laděných duchovních. Přestože se ojedinělé případy, které vešly ve všeobecnou známost, většinou odehrály před několika desítkami let, nedaří se kvůli zjevné neochotě v řadách kléru docílit zásadního vyrovnání s minulostí.

Oběti zneužití a organizace, které je zastupují, se obávají, že vrcholné jednání nepřinese podstatný výsledek. Přišly proto s konkrétním­i požadavky. Všichni provinilci i ti, kteří jejich počínání kryli, by podle nich měli být zbaveni duchovního stavu a jejich případy předány civilním soudům. Církev by rovněž měla jasně definovat nepřípustn­é chování a přehodnoti­t také, zda nezavést dobrovolno­st celibátu.

Na summitu vystoupí i některé oběti. „Představte si, jaké to bylo, když jsem jako malý chlapec musel vzdorovat knězi, který mě sexuálně obtěžoval,“řekl člen organizace hájící oběti Peter Isely. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia