MF DNES

Trump zavádí hvězdnou pěchotu, Vesmírné síly

USA už hlasováním vybírají logo nové složky ozbrojenýc­h sil. Organizuje to Trumpův výbor pro znovuzvole­ní. To dost naznačuje, že nejde ani tak o vesmír, jako spíš o volební PR.

- Redaktor MF DNES

Milan Vodička

WASHINGTON Volby se blíží, což se pozná podle toho, že Donald Trump podepsal zrod Vesmírných sil.

Je to nový druh amerických ozbrojenýc­h sil. USA něco takového i přes Reaganovy řeči o hvězdných válkách dosud neměly.

Pokud Vesmírné síly Kongres schválí, a on to zřejmě udělá, stanou se šestou součástí americké vojenské moci vedle pozemní armády, námořnictv­a, námořní pěchoty, letectva a pobřežní stráže.

Budou patřit pod letectvo, Trump by sice chtěl, aby Vesmírné síly byly samostatné, vypadalo by to efektněji, ale to by mu v Kongresu neprošlo: měly by vlastní byrokracii, o niž by byly dražší. A tak budou patřit pod US Air Force – podobně jako námořní pěchota je samostatná, ale spadá pod námořnictv­o.

To je asi tak všechno, co se ví. Jinak jsou Vesmírné síly zatím jen prázdná skořápka, o jejímž budoucím obsahu nezná nikdo nic.

Ale to nevadí, protože v tomto případě jde hlavně o to úžasné jméno.

Vyvolává představu americké jedinečnos­ti a síly. Evokuje americký frontier, pomezí, jehož dobývání mají Američané v krvi od chvíle, kdy z novoanglic­kých pláží poprvé vlezli do pralesů a pak přesedli do krytých vozů, aby přejeli prérie.

I proto američtí prezidenti tak rádi vyhlašují ohromující programy cest do vesmíru, které s výjimkou přistání na Měsíci neplní.

Teď jde sice o to, že „ve vesmíru se vynořují rostoucí bezpečnost­ní hrozby“, jak to řekl viceprezid­ent Pence, ale mnohem víc než o „ufouny“či čínské a ruské satelity jde o hrozbu prezidents­kých voleb, jež se budou konat příští rok.

Hodně napovídá už divná věc: výšivku, kterou budou příslušníc­i nové zbraně nosit na rukávech, vybírá veřejnost. Je nepředstav­itelné, že by si ozbrojené síly do něčeho takového nechaly mluvit.

A ještě zajímavějš­í je, že celoameric­kou anketu o podobu nášivky a loga nevypsal Pentagon, ale šéf kampaně za znovuzvole­ní Trumpa.

Jmenuje se Brad Parscale, udělal to loni v srpnu, kdy si Trump při projevech před voliči vyzkoušel, zda jeho verze filmu Hvězdná pěchota táhne.

Táhla. A moc.

Sotva o Vesmírných silách loni Trump či Pence při projevech promluvili, lidé propukali v jásot, protože jiný frontier už jim nezbyl.

Faktem ale je, že vesmír už začíná být z vojenského hlediska nepříjemně blízko. Rusové i Číňané vyvíjejí či mají zbraně, které jsou schopné vyřadit americké satelity. Čína už v roce 2007 zničila raketou ze Země vlastní družici. A Rusové mají od roku 2015 Vzdušně-kosmické síly.

Důvod je zřejmý: zničení nepřátelsk­ých družic by ochromilo pozemní síly. Přestala by fungovat komunikace, orientace, navádění střel. Skoro všechno. A tak je nutné ubránit vlastní satelity a současně umět zničit ty ostatní. A vyhrát volby.

 ??  ?? Třeba toto logo? Jeden z šesti návrhů, které USA předložil – pozor, šéf Trumpovy volební kampaně.
Třeba toto logo? Jeden z šesti návrhů, které USA předložil – pozor, šéf Trumpovy volební kampaně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia