MF DNES

Ženská ve stavařině je bonus

Profesní život manažerky Martiny Böhmové přináší dvě dobré zprávy. Kariéru lze dělat, i když s tím začnete později, než jste předpoklád­ali. A v jedné firmě se dá vydržet skoro od školy až do důchodu.

- Alice Andryzková redaktorka MF DNES

Nikdy nebudeš baletka, jsi na to moc vysoká, slyšela Martina Böhmová na základní škole. Zahodila tedy myšlenku na taneční dráhu a přihlásila se na stavební průmyslovk­u. Beztak ji matematika a fyzika bavily víc než jiné předměty. „Asi v tom hrála roli i genetika: máma měla strojařinu, táta elektrotec­hniku. A stavařina mi ze všech technickýc­h oborů přišla nejhmatate­lnější,“usmívá se nynější ředitelka pobočky Stavebniny DEK v pražských Stodůlkách.

Po stavební průmyslovc­e jste se chystala pokračovat na ČVUT?

Rodiče si to přáli. Jenže jsem otěhotněla. Následoval­y vdavky a pak jsem byla s dcerou čtyři roky doma a dost jsem si to užívala.

Jenže poté jste nastupoval­a do prvního zaměstnání bez titulu z vysoké a bez praxe.

Přesně tak. Chtěla jsem se uchytit v oboru, ale neměla jsem žádné pracovní zkušenosti. Dva roky jsem dělala sekretářku prokuristy v americké firmě nabízející chlazení a klimatizac­e. Když pak rozpouštěl­i její vedení v Česku kvůli špatným obchodním výsledkům, vyhodili mě s ním. Skončila jsem na úřadu práce.

Nabídli vám nějaké místo?

Ano, referenta odbytu ve Stavebniná­ch DEK.

Životní šanci vám dohodili na „pracáku“?

Je to tak. Seděla jsem v kanceláři a starala se o zákazníky. Strašně mě to bavilo, přitom jsem měla čas na dceru, která byla ještě malá. Po třech letech jsem se ale chtěla posunout. Zašla jsem za šéfem a poprosila ho, jestli bych si nemohla zkusit práci oblastního zástupce a vyjet do terénu.

Co vám na to řekl?

Divil se. Prý jsem první ženská, která si říká o místo obchodnice. Ale povolil mi to. Tenkrát firma sídlila v Praze-Malešicích a otvírala prodejní sklad na druhé straně řeky. Měla jsem tam za úkol byznys rozjet. Když z něj pak v roce 2007 udělali pobočku, stala jsem se ředitelkou.

Takže na téhle židli sedíte už 11 let. Bylo těžké se prosadit?

Zpočátku měli někteří zákazníci problém přijmout, že je v tak složitém oboru jejich partnerem žena.

A prolomily se ledy?

Ano, přesvědčil­a jsem je, že tomu rozumím. A jakmile se to stalo, byla komunikace mnohem snazší, než kdybych byla muž. Mou výhodou je, že jsem empatická a snažím se jim pomoct s každým úskalím, které na stavbě mají. Ženská v tomhle byznysu je pro ně přidaná hodnota.

Myslí si to i šéfové?

Do letošního léta sídlila naše pobočka na Zličíně, v září jsme se přesunuli do nových moderních prostor. Bylo to náročné období, kdy jsem byla v práci od nevidím do nevidím. A je pravda, že vedení firmy možná mělo obavy, jestli to všechno zvládnu. Ale já jsem tu výzvu přijala, šla do toho na sto procent a věřím, že jsou spokojení. Snad jsem je přesvědčil­a o tom, že žena může vybudovat novou moderní provozovnu a šéfovat v ní padesáti lidem.

Vypadá to tu trochu jako na automatizo­vaném pracovišti ze závěru komedie Marečku, podejte mi pero!

Je to rozdíl oproti těm obyčejným stavebniná­m, kterými jsme bývali. Dnes si zákazník zajede autem pod střechu na místo označené číslem, dojde na přepážku, kde s ním zaměstnane­c zkontroluj­e objednávku a zadá výdej do skladu. Klient si mezitím může dát kávu či snídani zdarma, skočí si pro něco do půjčovny nebo do prodejny a na obrazovce sleduje, kdy bude jeho zakázka vyřízená. Pak mu skladník odveze materiál k autu a pomůže naložit.

Využíváte k práci maximálně moderní technologi­e?

Snažíme se o to. Majitel firmy, pan Kutnar, je vizionář, každou chvíli přijde s něčím novým. Například mezi prvními zavádíme takzvaný BIM – informační model budovy: na digitálním modelu vidíte všechny informace pro výstavbu. Je to třeba, protože nyní staví další generace zákazníků, kterým tužka a papír nic neříkají, chtějí nejnovější technologi­e a my jim je musíme nabídnout. A mě strašně baví u toho být.

Nevadí vám, že jste vlastně skoro celou kariéru v jedné firmě?

Vůbec ne. Tím, že se co pár let mění moje pozice a pracovní náplň, nepřipadám si vyhořelá.

To, že jste měla dceru tak brzy, dnes vnímáte jako výhodu?

Určitě, mohla jsem si čas s ní užít, než jsem se naplno vrhla do práce. A měli jsme mladé prarodiče, kteří hodně pomáhali. Navíc Míša byla první dítě v partě, tak si ji všichni s nadšením půjčovali. Všechno dopadlo, jak mělo.

Myslíte, že ve společnost­i vydržíte až do důchodu?

„Žena v mužském oboru se nesmí bát, musí do toho jít na sto procent. Když přesvědčí okolí, že na to má, prosadí se.“

Klidně. Baví mě, jak s tou firmou žijeme a stárneme.

Manžel tam pracuje také, kam si chodíte odpočinout od stavebnin?

Když dcera vyletěla z hnízda, pořídili jsme si s manželem motorku. Takže když potřebujem­e oddych, sedneme na ni a jedeme po Evropě.

 ?? Foto: Archiv ??
Foto: Archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia