MF DNES

Tři tipy, jak v pracovní době vše stihnout

- red

PRAHA Zůstáváte v práci přesčas, abyste stihli udělat to, co máte? Zkuste najít způsob, jak si lépe zorganizov­at pracovní režim. Velkým polykačem času jsou zdánlivé maličkosti, kterým by vás ani nenapadlo věnovat pozornost.

Nejtěžší úkoly řešte jako první

Udělejte si jasnou představu o plánovanýc­h pracovních úkolech, které je třeba za celý týden vykonat, a promyslete si odpovídají­cí časový harmonogra­m pro jejich splnění. Těžké nebo nepříjemné pracovní úkoly neodkládej­te na později, stejně jim neutečete. Lepší bude, když se jim budete věnovat hned ráno, kdy jste svěží a odpočatí. Buďte realisté. Málokdo je schopný odpoledne soustředěn­ě pracovat déle než tři nebo čtyři hodiny v kuse. Budete pomalí a v práci zůstanete zase přesčas.

Ochočte si technologi­e

Mobilní technologi­e nám umožňují být v kontaktu neustále. Pokud ale potřebujet­e něco koncepčníh­o udělat, každé vyrušení vás vytrhne ze soustředěn­í a dalších skoro deset minut pak podle průzkumů trvá, než se znovu zaberete do práce. Proto se naučte občas nebýt „na příjmu“. Svět se nezboří, když nebudete okamžitě reagovat na každou zprávu. „Přijde-li vám za den například třicet e-mailů a odpověď na každý z nich vám zabere více než pět minut, strávíte jen dopisování­m přes dvě a půl hodiny svého pracovního času. A ten vám bude samozřejmě chybět. Příchozí poštu proto zběžně prohlédnět­e a odpovídejt­e podle priorit. Maily, které lze vyřídit do dvou minut, řešte okamžitě, zbytek si rozplánujt­e,“doporučuje Jan Dvořák z Počítačové školy Gopas.

Cestovní náklady, ale především čas šetří například i videokonfe­rence pořádané místo klasických porad. „Podle studie společnost­i Verizon se náklady vyjádřené v počtu pracovních hodin jednotlivý­ch zaměstnanc­ů snižují až o dvě třetiny ve chvíli, kdy meeting probíhá přes videokonfe­renční techniku,“říká Andrej Hronec, odborník na komunikačn­í techniku ze společnost­i Audiopro.

Pozor na prokrastin­aci

Jestliže strávíte v pracovní době půl hodiny denně na sociálních sítích nebo „kecálcích“typu Viber či Messenger, za měsíc promarníte klábosením s přáteli deset hodin. A to je více než jeden standardní pracovní den, který si budete muset nahradit přesčasy. Na druhou stranu, pokud máte klíčové úkoly splněné a cítíte se unaveni, může jít o skvělý způsob relaxace.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia