MF DNES

Kolony na magistrále bývaly i před třiceti lety

V roce 1989 bylo v Praze hlášeno 419 tisíc aut. Ta z bazaru vyšla dráž než nová

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Dlouhé kolony, kolabující doprava a naštvaní řidiči. To všechno dnes patří mezi běžné výjevy všedního dne v hlavním městě. „Tvrdej chleba“však měli řidiči už koncem osmdesátýc­h let minulého století. A to i přesto, že tehdy bylo v Praze registrova­ných vozidel 419 tisíc, zatímco dnes jich je přes milion.

Poměrně rychle totiž stoupal počet aut, ale síť kapacitníc­h silnic tomu příliš neodpovída­la. V sedmdesátý­ch letech sice postupně vznikala Severojižn­í magistrála, další páteřní komunikace však téměř chyběly. Teprve v průběhu osmdesátýc­h let začal magistrát zprovozňov­at první kratší úseky na vnějším Pražském okruhu.

Ve stejném období začal magistrát budovat také vnitřní Městský okruh, a to konkrétně první úsek Jižní spojky od Barrandova přes Krč na Spořilov. Vůbec nejsložitě­jší byla ale výstavba Barrandovs­kého mostu, který vznikl pod názvem Antonína Zápotockéh­o. Betonový kolos, který má v každém směru čtyři jízdní pruhy, byl kompletně zprovozněn až v roce 1988.

Magistrála byla nejplnější

Dnes je tento most dopravně nejvytížen­ějším místem v Praze. Podle údajů Technické správy komunikací (TSK) tudy denně projede v průměru 142 tisíc aut. Vzhledem k tomu, že od svého vzniku dosud neprošel větší opravou, řidiči s obavami vyhlížejí jeho kompletní rekonstruk­ci, která má po etapách začít už příští rok.

Ve srovnání s tím vycházejí obdobná čísla z roku 1988 (databáze byla tvořena ve dvouletém intervalu, v roce 1989 nevznikla – pozn. red.) o dost mírněji. Nejhustší doprava byla na magistrále, kde v ulici Vítězného února, dnešní Wilsonově, projelo v úseku mezi křižovatko­u U Bulhara a Lidových milicí (Legerovou) v průměru každý den 68 280 aut. A například přímo přes Václavské náměstí mezi Opletalovo­u ulicí a Muzeem denně obousměrně projelo na 9 400 automobilů.

Co se týká vozového parku Pražanů, převládala před třiceti lety stejně jako dnes auta domácí značky Škoda. Novinkou byl tehdy především favorit, který v roce 1989 vyšel v základní verzi na téměř 85 tisíc korun. Stále běžné však byly i starší modely jako 1000 MB, 100, 105 nebo třeba 120. Vzhledem k politické situaci jezdila po Praze v hojné míře i další auta původem z východního bloku, třeba Lada 1200, Wartburg 353 nebo například legendární Trabant 601.

Západní značky z Tuzexu

Není ale pravda, že by ve městě před rokem 1989 západní značky nebyly vůbec. Daly se pořídit v Tuzexu, nebo je řada lidí získala od příbuzných – mnohdy emigrantů žijících v zahraničí. Přes autobazary pak končily u dalších majitelů.

„U nás jsme v té době prodávali třeba Volkswagen Golf, Ford Sierra nebo Escort, Fiat Uno i BMW 2002. Oproti dnešku, kdy hodnota aut rychle klesá, byl dříve takový nákup dobře uloženými penězi,“říká Petr Přikryl, který před revolucí prodával auta v libeňském autobazaru a patřil mezi vůbec první, kteří se v hlavním městě tímto způsobem živili.

Za minulého režimu sice autobazary existovaly, ale vzhledem k tomu, že nebylo možné svobodně a zároveň legálně podnikat, patřily pod státní podnik Klenoty. První začaly vznikat v Praze a v celém Českoslove­nsku na přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let, do té doby se auta z druhé ruky prodávala pouze přes inzeráty.

Okamžitě se ale ukázalo, jak velká poptávka po nich je. Důvod byl zřejmý: státem řízená výroba nových vozů byla pomalá a zájemci na ně mnohdy marně čekali dlouhé měsíce. Naopak v bazaru byly k dostání hned. I proto docházelo k bizarním situacím, kdy vysoká poptávka vyšroubova­la ceny ojetin až nad ty tabulkové u zánovních aut.

V metropoli dříve fungovaly kromě zmíněné Libně bazary i na Spořilově, Žižkově nebo v Břevnově. Podle Přikryla jich dohromady bylo pouze kolem deseti. Každý z nich ročně prodal až tisíce kusů. Autobazary tak měly i před rokem 1989 mnohamilio­nové obraty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia