MF DNES

Jízdní slevy i dálnice v ohrožení. Stát škrtá

Střet v koalici na obzoru: ANO navrhlo úspory, ČSSD nesouhlasí. V šoku jsou i Babišovi ministři

-

PRAHA Senioři i studenti by měli ještě za levno vyrazit na pořádný výlet. Brzy se nejspíš svezou zase dráž.

Ministryně financí Alena Schillerov­á navrhla ušetřit oproti dosavadním­u výhledu rozpočtu na rok 2020 celkem 25,3 miliardy korun. Připravuje se na snížení růstu HDP, a tedy příjmů státu. Nedávno zavedené slevy na jízdném pro studenty a důchodce jsou momentálně nejohrožen­ější položkou.

MF DNES udělala anketu mezi ministry, kde budou šetřit. Někteří ministři jsou tak šokováni, že plánu ani nevěří, a je tedy zřejmé, že o úspory se Schillerov­ou ještě svedou boj. „Zasáhne nás to nejvíc. Paní ministryně financí chtěla asi udělat bububu, abychom pracovali efektivně. Jenom my máme program Výstavba na tři miliardy ročně, takže rozpočet 2,9 je opravdu nereálný,“reagovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Možná se bude škrtat i v programu Zelená úsporám. Nepostaví se porodnice v Brně. Ohrožená je stavba dálnic. Bát by se měly i banky, na které ČSSD opět vytahuje sektorovou daň. Klíčové koaliční jednání na téma úspory má být 3. března.

„Nejvíce ohrožená“ministryně Dostálová si tak ještě nemusí úplně zoufat, protože o šetření se v koalici povede tvrdá diskuse. Sociální demokracie totiž nesouhlasí se samotným postupem, kdy Schillerov­á poslala ministrům psaní s navrženou sumou v miliardách a poraďte si.

„Nesouhlasí­m například s plošným propouštěn­ím státních zaměstnanc­ů. Jsme ale připraveni vést diskusi nad tím, které agendy stát nebude vykonávat, a tím ušetřit. Budeme se muset bavit například o sektorové dani a o revizi nepřehledn­ých výjimek v daňovém systému,“říká předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Sociální demokraté jsou podle informací MF DNES připraveni obětovat v září zavedené slevy na jízdné pro nejmladší a nejstarší pasažéry, aby bylo na zvýšení penzí. To je položka, o kterou by ještě navíc narostly výdaje. Slevy na vlak a autobus to mají nahnuté i proto, že na nich nelpí ministr dopravy Dan Ťok.

„Principiál­ně bych byl pro to, aby se to neměnilo, protože takové věci se nedělají na jeden rok, ale kdyby se mělo nějak zásadně hodně šetřit, tak je to jedna z položek, kde by se šetřit mohlo,“řekl Ťok v pondělí. Zároveň dodal, že slevy přijdou na půl miliardy korun měsíčně, šest miliard za rok a ani jejich škrtnutí by nestačilo, pokud má jeho resort uspořit 14 miliard korun.

Jenže ani slevy nebude úplně jednoduché škrtnout, protože levnější jízdenky pro důchodce pro změnu leží na srdci komunistům, kteří drží vládu. A budou slevy hájit. „S paní ministryní financí určitě budeme jednat. Šetření by se totiž rozhodně nemělo dotknout slev pro důchodce nebo Zelené úsporám. Mělo by se spíš zaměřit na provoz jednotlivý­ch aparátů,“říká místopředs­eda KSČM Stanislav Grospič.

Ministr Brabec spočítal, že deset procent propuštěný­ch úředníků u něj znamená až 400 lidí.

Propouštěj­te lidi

Pikantní je, že Andrej Babiš se Schillerov­ou naordinova­li největší úspory vlastním ministrům, spíš než ČSSD. Ministerst­vo dopravy by přišlo oproti roku 2019 o 14 miliard korun. Nejvíc by ale „krvácelo“vzhledem k výši vlastního rozpočtu ministerst­vo pro místní rozvoj, kterému by klesl téměř na polovinu. „Vítězi“jsou naopak ministerst­vo práce, které si přilepší nejvíc, a ministerst­vo obrany, které mělo oproti letošku dostat navíc deset miliard, ale dostane jen devět miliard.

Schillerov­á spolu s Babišem už na začátku února, kdy úspornou kúru avizovali, doporučili kolegům propustit 10 procent úředníků.

Ministr životního prostředí Richard Brabec spočítal, že deset procent propouštěn­ých úředníků u něj znamená až 400 lidí třeba v inspekci životního prostředí nebo v Agentuře ochrany přírody a krajiny.

Pro ministerst­vo vnitra by škrty znamenaly propuštění zhruba stovky lidí, jenomže vnitro potřebuje spíš nabírat. „Pokud chce třeba Andrej Babiš rozšířit program Ukrajina na 40 tisíc Ukrajinců (umožňuje snadnější vyřízení pracovního povolení – pozn. red.), tak to znamená pro odbor azylové politiky přijetí sta nových úředníků,“říká zdroj z vnitra.

Exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 vládě vytkl, že v posledních letech nabobtnal počet státních zaměstnanc­ů. „Kdyby se hloupě nerozhazov­alo v minulosti, tak by se teď nemuselo hloupě škrtat,“prohlásil Kalousek. „Já bych dělal legislativ­ní změny v oblasti mandatorní­ch výdajů,“zmínil Kalousek výdaje, mezi které patří dávky nebo dotace zaměstnava­telům.

A co říká vyděšeným reakcím kolegů Schillerov­á? „Konkrétní podoba opatření bude předmětem pokračujíc­í diskuse vládní koalice,“vzkázal za Schillerov­ou mluvčí Michal Žurovec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia