MF DNES

Další obvinění v kauze teplických prvňáků

- Pavel Přibyl reportér MF DNES

Padlo poslední obvinění v kauze teplických prvňáků z předloňské­ho roku. Policie nově obvinila muže středního věku z Moravy, který měl pod příspěvkem s fotografií žáků ZŠ Plynárensk­á na sociální síti psát nevhodné komentáře. Stíhaný je na svobodě, v krajním případě mu hrozí až tříleté vězení.

„Podezřelý byl obviněn z přečinů podněcován­í k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a také z projevu sympatií k hnutí směřujícím­u k potlačení práv a svobod člověka,“sdělil mluvčí teplické policie Daniel Vítek s tím, že muž se dosud zdržoval v zahraničí, a proto nebylo možné ho vyslechnou­t. Nyní se ale na výzvu policie sám přihlásil a dobrovolně se dostavil na služebnu. „Vypovídal i k dalším příspěvkům, které v minulosti zveřejnil na svém profilu na sociální síti,“prozradil Vítek.

Policisté kvůli kauze prvňáčků z teplické části Prosetice obvinili už několik lidí. Jedna žena již dříve dostala podmínku a peněžitý trest, u dalšího muže bylo stíhání podmíněně zastaveno a třetího vyšetřovat­elé obvinili nyní. „Dalšího podezřeléh­o nemáme,“doplnil mluvčí.

Celá událost odstartova­la v říjnu 2017 poté, kdy regionální Deník umístil na svůj web tablo třídy složené z žáků několika národnostn­ích menšin, převážně Romů a Arabů. Fotografie se ihned stala terčem útoků a nenávistný­ch vzkazů na Facebooku. „Ještě že jsou ze ZŠ Plynárensk­á, řešení se přímo nabízí,“napsal jeden z uživatelů pod příspěvek. „Multikultu­rní sr***a,“přisadil si další u tabla, které sdílely stovky lidí. Výhrůžkám čelilo i vedení školy.

Rasistické komentáře ale vyvolaly také odezvu ve velké vlně solidarity. Díky několika sbírkám škola obdržela více než 820 tisíc korun a naposledy loni v září i 24 nových notebooků v hodnotě přes 400 tisíc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia