MF DNES

Liberecká zoo zjistila, že je o dost starší

- — Jana Pšeničková

LIBEREC Letos měla nejstarší zoologická zahrada v ČR s velkou slávou oslavit sto let. Jenže badatelé zjistili, že zoo v Liberci byla založena už v roce 1904. A že u jejího zrodu také nestál prvorepubl­ikový ředitel Erich Sluwa. Právě ten ve svých ročenkách mylně uváděl, že zahrada vznikla v roce 1919. Na to, že liberecká zoo je ještě o patnáct let starší, než si dosud všichni mysleli, přišli badatelé ze spolku Rodokmen.Biz. Ti po téměř ročním pátrání nalezli dokument ze srpna roku 1904, kterým město Reichenber­g (Liberec) předává městské pozemky Ornitologi­ckému spolku, aby založil zoologicko­u zahradu. Vznikla za Gondolovým rybníkem (dnešním Labutím jezírkem). Už o rok později v ní žili jeřábi, labutě, kachny, ale i srnky či stepní ovce.

V roce 1911 navštívilo zoo čtyřicet tisíc lidí. O dva roky později už tu žilo 110 kusů ptactva a sto třicet kusů další zvěře, například opice, dikobraz, buvol či karpatští medvědi. Zoo přežila i první světovou válku, dokonce ani nesnížila počet chovaných zvířat. V roce 1916 naopak odchovala první mládě medvěda.

„Hledali jsme nějaký důkaz, že by zoo byla založena až v roce 1919, jak se dosud myslelo, ale nic jsme neobjevili. V tomto roce se nic významného neudálo,“upozornil jeden z badatelů, Martin Šulc.

Závěry spolku byl překvapen i ředitel zahrady David Nejedlo. „Měli jsme už připraven příběh o 100 letech budování koncepce zoo, ale potom jsme se rozhodli, že se přiznáme k celé historii,“uvedl.

 ?? Foto: Radek Petrášek, Zoo Liberec ?? Překvapivé výročí Liberecká zoologická zahrada se od svého vzniku velmi proměnila. Areál kdysi – a dnes.
Foto: Radek Petrášek, Zoo Liberec Překvapivé výročí Liberecká zoologická zahrada se od svého vzniku velmi proměnila. Areál kdysi – a dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia