MF DNES

Důstojník ze zásahovky opět vysvětluje zákrok proti řidiči

- — Petr Ježek

PLZEŇ Černý mercedes zablokoval v plzeňské křižovatce superb. Z mercedesu vystoupil muž s pistolí v ruce, který pak řidiči superbu vulgárně nadával.

Mužem v civilu se zbraní byl zástupce šéfa západočesk­é policejní zásahovky Vladimír Slavotínek. Je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a hrozí mu až pět let vězení. Případ včera znovu otevřel Okresní soud Plzeň-město.

Vše totiž nasnímala kamera za oknem superbu. Před rokem a půl video obletělo Česko. Začalo to způsobem jízdy mercedesu policistů po zúženém mostě, který se nelíbil řidiči superbu ve druhém pruhu. A ten je problikl.

V září soudkyně Lucie Bočková rozhodla, aby případ jako možný kázeňský přestupek vyřešil krajský policejní ředitel. To ale zrušil Krajský soud v Plzni. Zpět na okresní soud spis doputoval s doporučení­mi, co doplnit před novým verdiktem.

Včera tak u soudu znovu vypovídali řidič superbu i policista. „Záznam budeme pouštět po krátkých sekvencích. Prosím, přesně popisujte, co jste dělal vy, co obžalovaný,“chtěla soudkyně od řidiče superbu. Zajímala ji hlavně část, kdy policista už stojí vedle auta, on i šofér jsou na videu jen slyšet.

„Přes otevřené okénko jsem dostal pár úderů do levé části hlavy. Účelem bylo vyrazit mi telefon, který jsem měl u pravého ucha,“uvedl řidič superbu. Pak se shýbl pro telefon, který byl na podlaze před sedačkou spolujezdc­e.

„Jak jsem se narovnal, další úder mi telefon vyrazil na palubní desku. Pak jsem byl chycen do kravaty, hlavu jsem měl mezi volantem a dveřmi,“uvedl včera poškozený. Rozpory s původní výpovědí vysvětlova­l, že po roce a půl si některé detaily nepamatuje.

Slavotínek tvrdí, že se muže ani nedotkl. Podle znalců z biomechani­ky kamera nezaznamen­ala v kritické době žádné houpání auta, jež by svědčilo o úderech nebo potyčce. Soud bude pokračovat na jaře.

 ??  ?? Přelíčení bitky Policista Slavotínek opět u soudu. Autor: Petr Eret
Přelíčení bitky Policista Slavotínek opět u soudu. Autor: Petr Eret

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia