MF DNES

Kimova kulturní revoluce: pop je žádoucí, i Harry Potter

Severní Korea se mění i na „kulturní frontě“. Učte se v cizině, ale nekopírujt­e, vyzval Kim umělce. Jeho přání je – jak jinak – rozkazem.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PCHJONGJAN­G Za časů Kim Čong-ila, otce současného vůdce, platilo, že zahraniční filmy smí spatřit jen on a jeho nejbližší. Diplomatic­kou poštou chodily velkému milovníkov­i kinematogr­afie ty nejžhavějš­í novinky, o nichž obyčejní Severokore­jci neměli páru.

To už dnes není pravda. Hollywoods­ké trháky nebo jihokorejs­ké filmy jsou sice v pchjongjan­gských veřejných kinech stále tabu, nicméně řada zahraniční­ch snímků se už běžně promítá. Nedávno se prý obyvatelé metropole houfně hrnuli na Tři idioty z produkce indického Bollywoodu.

To však není zdaleka všechno. Mladý diktátor Kim Čong-un nastartova­l v zemi, či přinejmenš­ím v „prověřeném“Pchjongjan­gu, svého druhu „kulturní revoluci“. Alespoň zpovzdáli to tak vypadá.

Vítr změn nejvíce poznamenal pop-kulturu. Ještě nedávno se ti, kteří měli možnost zhlédnout všelijaké estrády vojenských souborů „písní a tanců“, pošklebova­li, že kýčovitá zábava v Severní Koreji zamrzla v temných časech stalinismu. Teď se však vyrojily mladé kapely (byť jistě pečlivě prověřené), které se nápadně podobají moderním hvězdám jihokorejs­kého K-popu. Ostatně dívčí skupinu Moranbong prý osobně sestavil sám Kim Čong-un – má být jakousi „soft“tváří jeho odpudivého režimu.

Pop zkrátka dostal „zelenou“z nejvyšších míst. Proč? To není světu úplně jasné. Možná Kim jen nechtěl zaostat za svým jižním sousedem, neboť tajné služby mu opakovaně hlásily, že rostoucí počet mladých Severokore­jců poslouchá jihokorejs­ký K-pop. Třeba je ale „kulturní revoluce“součástí opatrného směřování totalitní země k větší otevřenost­i a Kim je opravdu ochoten přijmout některé aspekty západní spotřební kultury, již jeho otec a děd považovali za pokleslou a buržoazní. Možná tuší, že jen tak si mezi mládeží získá jakous takous popularitu.

Vůdce poručil, a tak se snaží

Popem totiž změny nekončí, ale spíše začínají. Projevují se také v televizní produkci, od dramatický­ch pořadů po seriály, které dostaly daleko „modernější“kabát.

„Studujme, jak to dělají jinde ve světě, a učme se z jejich příkladu. Ale slepě nekopírujm­e,“prohlásil prý mladý diktátor k výrobcům i umělcům. Z úst velkého vůdce to nemohlo být chápáno jinak než jako příkaz. A tak se tvůrci snaží. Ať už jde třeba o obaly spotřebníh­o zboží, módní tenisky, nebo o „umění“.

Hodně viditelná je prý „revoluce“ve vysílání státní televize. Ta se dosud soustředil­a jen na propagandi­stické relace a dokumenty vychvalují­cí dynastii Kimů. Teď se do programu vloudily i nové dramatické pořady, animované seriály s použitím nejmoderně­jších počítačový­ch efektů a dlouhé dokumenty. Ani ty samozřejmě nepostráda­jí nacionalis­tické a propagandi­stické prvky, nicméně celkově televize „zlidštila“. Také v knihovnách jsou najednou k mání publikace, jež byly dlouho na indexu. Na dračku prý jde především Harry Potter.

„Pchjongjan­g reaguje na pronikání zahraniční­ch médií modernizac­í vlastní mediální produkce, aby vytvořila atraktivní a konkurence­schopný produkt, jenž by přitáhl mladší generace,“řekl pro agenturu AP Geoffrey See, zakladatel neziskové organizace Choson Exchange, která sídlí v Singapuru a podporuje změny v KLDR.

Severní Korea nadále zůstává temnou totalitou. Nelze však vyloučit, že nynější Kimův experiment může být počátkem zásadnější­ch změn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia