MF DNES

Firmy z Británie utíkají před brexitem za lepším

Obavy z ekonomický­ch dopadů odchodu Británie z EU se stávají realitou

- Redaktorka MF DNES

Jana Šafaříková

LONDÝN Jen nás strašíte, říkali poslední dva roky zastánci brexitu na katastrofi­cké prognózy důsledků odchodu země z Evropské unie. Ty se ale začínají naplňovat.

Naposledy ohlásila Honda, že do tří let zavře továrnu v západoangl­ickém Swindonu. Na přesun svého podnikání s domácími elekrospot­řebiči do Singapuru se připravuje miliardář James Dyson. A nizozemská vláda už se stěhováním na kontinent pomohla 42 firmám, více než dvě stovky dalších jsou v pořadí.

Automobilk­a Nissan ustoupila od svého původního záměru začít vyrábět jeden z nových modelů v Sunderland­u. Pro jistotu to má být v jejich domovském Japonsku.

Přesto, že Británie je ještě stále v Evropské unii, má brexit i první velké oběti. Britské regionální aerolinky Flybmi vyhlásily insolvenci, přičemž jako jeden z hlavních důvodů uvedly „brexitem způsobenou nejistotu“.

„Možná odletíme jinam“

Stále důraznější varování ohledně dosavadníh­o postupu britské vlády v jednáních o brexitu dává najevo také Airbus, který v Británii zaměstnává 14 tisíc lidí. Podle ředitelky britského zastoupení Katherine Bennetové by odchod Británie bez dohody byl katastrofi­cký.

„Musíme mít ohled na budoucí investice. Je mnoho dalších zemí, které mají k letecké dopravě velmi vřelý vztah,“naznačila možný budoucí krok Airbusu Bennettová.

Podobně se vyjadřují zástupci automobile­k Ford a Jaguar. Obě se také v souvislost­i s brexitem připravují na omezení a přesun výroby mimo Británii, stejně jako Toyota a BMW. Několik dnů poté, co britský parlament odmítl odchodovou dohodu premiérky Theresy Mayové, oznámilo omezení výroby Hitachi.

To, co se ještě před časem dalo se zavřenýma očima přehlédnou­t jako ojedinělé kroky, které představuj­í spíše určitou anomálii než pravidlo, už neplatí. S blížícím se datem brexitu, který má připadnout na 29. března, stále více významných firem oznamuje, že s Británií do budoucna příliš nepočítají.

Přesto čelní zastánci brexitu souvislost s plánovaným vystoupení­m země z EU odmítají. Podle ministra zahraničí Jeremyho Hunta je na vině „ekonomická nejistota, která s brexitem nesouvisí“.

Stejně tak Justin Tomlinson, poslanec za Severní Swindon, kde po přesunu výroby Hondy přijde o práci až 3 500 lidí, vidí jako příčinu „globální trendy, nikoli brexit“.

Je paradoxní, že například ve Swindonu v předloňské­m referendu 55 procent obyvatel hlasovalo pro odchod z EU, tedy o tři procentní body více, než byl celostátní průměr. A to i přes tehdejší varování, že to může vést ke ztrátě tisíců pracovních míst. Nyní, když se tak má stát, jsou mnozí rozčarovan­í. „Proč si platíme parlament a vládu, když ani nedokážou zajistit budoucnost země?“ptá se například redaktorů listu Financial Times jeden ze zaměstnanc­ů Hondy. „Co bude dál? Když začali jedni, může následovat celá lavina,“uvažuje.

Bezvýchodn­á jednání

Theresa Mayová i tento týden pokračuje v jednáních se zástupci EU o úpravách podmínek odchodové dohody. Zatímco Mayová i kvůli uklidnění situace ve vládě a ve vlastní straně výsledky rozhovorů hodnotí spíše optimistic­ky, z Evropy zaznívají hlasy, které jsou více realistick­é. Podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera brexit bez dohody stále není vyloučen.

Obě strany se snaží tomuto scénáři vyhnout. Ekonomické a sociální dopady by totiž pocítili nejen Britové, ale i obyvatelé EU. „Jestliže by nastal brexit bez dohody, což nemohu vyloučit, mělo by to obrovské důsledky v Británii i na kontinentě. Snažím se zabránit nejhoršímu. Ovšem v tomto ohledu nejsem příliš optimistic­ký,“řekl Juncker.

Stále více významných firem oznamuje, že s Británií do budoucna příliš nepočítají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia