MF DNES

USA nevěstu Islámského státu zpět domů nepustí

- — Milan Vodička

WASHINGTON Když celá šťastná přijela na území Islámského státu, na internetu takřka v přímém přenosu spálila americký pas.

Teď se k němu hlásí.

Psala na sociální sítě výzvy, že je třeba zabíjet Američany.

Teď si vzpomněla, že je Američanka, a chce se vrátit domů.

Ale USA Hodu Muthanaovo­u domů do Alabamy nepustí. Zní to divně, protože se v USA narodila a strávila tam celý život. Tedy do chvíle, než si v roce 2014 nasadila šátek a vyrazila stát se „nevěstou Islámského státu“, jak se říká fanatickým dívkám, které chtěly pěstovat dřevní islám a vztahy s vousatými hrdlořezy.

Každý, kdo se v USA narodí, má právo na americké občanství.

Až na výjimky. A tou je zrovna Muthanaová.

Teoreticky stačí, aby těhotná žena přijela už v porodních bolestech na území USA, a dítě, které se tam vteřinu poté narodí, má právo být americkým občanem.

Ovšem pokud rodiče nejsou diplomaté. A to je problém Muthanaové.

Tatínek přijel do Ameriky jako jemenský diplomat. Působil na ambasádě při OSN v letech 1992 až 1994.

Muthanaová se narodila v říjnu 1994. On rezignoval na práci v září 1994, zřejmě, aby obešel zákon a zařídil dítěti občanství, a tudíž sobě a manželce pobyt.

Teď vypukne právní džihád. Rodina Muthanaové oznámila, že bude chtít u soudu prokázat, že vysloužilá džihádistk­a se narodila už jako Američanka. Americké úřady tvrdí, že v době jejího narození stále registrova­ly otce jako diplomata.

Muthanaová se v Sýrii celkem třikrát provdala za bojovníky Islámského státu, přinejmenš­ím dvakrát byla vdova. Má malé dítě.

Protože umí perfektně anglicky a v době útěku z USA studovala na univerzitě, byla významnou včeličkou propagandy Islámského státu. Teď říká, že „byla arogantní, ale když v mezerách mezi bombardová­ním, hladem a chladem hleděla na svého chlapce, říkala si, že tam nepatří a on také ne“. Moc dojemné, ale ještě promluví fakta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia