MF DNES

Srbská premiérka se stala tatínkem

Její lesbická partnerka porodila chlapečka. Premiérka Brnabičová je tak první šéfkou vlády na světě, která se dočkala potomka od partnera stejného pohlaví.

- Redaktor MF DNES

Jiří Sládek

BĚLEHRAD Třiačtyřic­etiletá Ana Brnabičová si už na různá prvenství zvykla. Byla vůbec první osobou s homosexuál­ní orientací v srbské politice. V zemi, která stále neuznává sňatky osob stejného pohlaví, to byla hotová revoluce.

Byla v roce 2017 i první ženou v čele srbské vlády, stejně tak nezvyklý byl i její chorvatský původ. Bořila všechna tabu.

A teď přišel další zářez.

Její lesbické partnerce, lékařce Milice Djurdjičov­é, se narodil syn Igor. A Ana Brnabičová se vžívá do „otcovské“role.

První komentář zněl, že „chlapečkov­i se daří dobře“.

Srbská média informoval­a, že Djurdjičov­á otěhotněla po umělém oplodnění. Její známost s dnešní premiérkou údajně začala jedním setkáním v lesbickém baru v centru Bělehradu.

Srbsko se stále dívá na homosexuál­y s velmi opatrným odstupem. Ústava země jednoznačn­ě stanoví, že manželství je „svazkem mezi mužem a ženou“. Homosexuál­ní dvojice také nesmějí adoptovat děti.

V zemi sice platí i mnohé zákony, které trestají jakékoli formy diskrimina­ce i nenávistné projevy, ale podle srbských aktivistů za práva homosexuál­ů jsou většinou jen na papíře. Kritici z řad aktivistů za práva sexuálních menšin říkají, že nakonec ani samotná premiérka Brnabičová se nesnaží dost na to, aby se situace zásadně změnila.

Před dvěma lety během bělehradsk­é akce Gay Pride Parade třeba odmítla na výslovný dotaz odpovědět, zda si přeje legalizaci sňatků stejného pohlaví.

Srbští liberální aktivisté přitom od ní čekali víc.

Brnabičová, která dříve působila i ve funkci ministryně financí, má za sebou roky studií na západních univerzitá­ch i zkušenosti z globálních firem. V roce 1994 odešla studovat na michigansk­ou Northwood University, později získala v britském Hullu titul MBA. Spolupraco­vala s řadou amerických společnost­í v rámci programu USAID.

Srbská média ji vykreslují jako osobu oddanou prezidento­vi Aleksandru Vučičovi, proti kterému se dnes tisíce Srbů bouří a viní jej z korupce.

Premiérka Brnabičová si udržuje vytrvalý a silný vliv v srbské politice, a také proto ji magazín Forbes zařadil na 21. místo mezi nejmocnějš­ími političkam­i světa.

 ?? Foto: archiv ?? Maminka Synovi Igorovi se podle Milici Djurdjičov­é daří.
Foto: archiv Maminka Synovi Igorovi se podle Milici Djurdjičov­é daří.
 ?? Foto: archiv ?? Tatínek Premiérka Brnabičová láme různá tabu.
Foto: archiv Tatínek Premiérka Brnabičová láme různá tabu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia