MF DNES

Z náklaďáku do traktoru Č

Nedostatek pracovníků v zemědělstv­í má vyřešit lehčí získání řidičáku na traktor

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

eští zemědělci si dlouhodobě stěžují na nedostatek kvalifikov­aných pracovníků. Problém s lidmi schopnými řídit zemědělsko­u techniku teď chce ministerst­vo dopravy zmírnit tím, že sníží požadavky na získání řidičského průkazu na traktor. Nově by jej včetně vleku mohli řídit také lidé s kvalifikac­í na kamion včetně malých strojů s hmotností do 7,5 tuny.

„Opatření má zlepšit postavení lidí s řidičským oprávněním C a C1 na trhu práce,“uvedlo v materiálu ke změně zákona o pozemních komunikací­ch ministerst­vo dopravy. Řidiči kamionů by zemědělcům a lesníkům mohli podle plánů dopravního resortu přijít vhod zejména při najímání lidí na sezonní práce na jaře nebo při žních.

„Přivítali bychom to. Výhodu to bude mít zejména pro samotné zaměstnanc­e, kteří budou více univerzáln­í,“řekl MF DNES generální ředitel Agro Jesenice Josef Kubiš. Podle něj uchazeči o toto povolání ocení i finanční úsporu v řádu tisícikoru­n. Autoškoly výcvik na řízení traktoru nabízejí zpravidla za stejné ceny jako kompletní výcvik řízení osobních vozidel.

Středočesk­á společnost, která se kromě rostlinné a živočišné výroby zabývá i pronájmem kamionů a stavebních strojů, zaměstnává 165 lidí. Z nich řidiči traktorů tvoří pět desítek stálých zaměstnanc­ů. Minimálně polovina traktorist­ů má i řidičský průkaz na nákladní vozidla, protože na větší vzdálenost­i nelze plodiny převážet na vleku za traktorem, dodal Kubiš.

Opatření pro gastarbeit­ry

Hlavní přínos má však rozšíření potenciáln­ích traktorist­ů o řidiče kamionů v případě zahraniční­ch agenturníc­h pracovníků.

Pro ně je totiž velice obtížné v Česku traktor legálně řídit. Průkazy na řízení traktoru (skupina T) z jejich domovských zemí totiž podle Úmluvy o silničním provozu v tuzemsku neplatí a získat české řidičské oprávnění je pro krátkodobě zaměstnané cizince nesplnitel­ný úkol.

„Pro získání řidičského oprávnění skupiny T musí naplnit všechny stanovené podmínky, přičemž jednou z nich je, že musí mít na území České republiky obvyklé bydliště. To znamená pobyt v trvání 185 dní v kalendářní­m roce z důvodu osobních a profesních vazeb,“uvedlo ministerst­vo.

Podle Asociace soukromého zemědělstv­í je však otázka, kolik nových lidí skutečně zjednoduše­ní pravidel pro získání řidičáku na traktor do zemědělstv­í přivede. Nedostatek lidí je totiž v dnešním období hospodářsk­é konjunktur­y prakticky ve všech oborech a nevyhýbá se ani nákladním dopravcům, kteří sami nemají dost lidí, uvedla mluvčí sdružení Šárka Gorgoňová.

Do zemědělstv­í se navíc nikdo moc nehrne. „Nejde o jednoducho­u práci, navíc v ostatních oborech jsou daleko lepší platové podmínky,“dodala mluvčí.

Tomu odpovídají i statistick­á čísla. V zemědělstv­í, lesnictví a rybářství byla podle Českého statistick­ého úřadu průměrná mzda 24 543 korun. To je vůči celorepubl­ikovému průměru napříč profesemi přibližně o 6,5 tisíce korun méně.

Přestože i doprava a logistika patří podle statistick­ých dat k méně honorovaný­m profesím, i tak by si člověk při odchodu ze spedice do zemědělstv­í v průměru platově pohoršil o zhruba čtyři tisíce korun měsíčně.

Podle Vladimíra Tláskala, zástupce asociace soukromých zemědělců ze Slavětína nad Metují, však mohou opatření využít lidé, kteří si chtějí nárazově přivydělat, nebo ti, pro které nemá jejich firma aktuální využití.

„Pokud ale nebudou mít ‚téčko‘ a budou mít jen ‚céčko‘ na náklaďák, tak my tyto lidi využít nemůžeme,“uvedl zemědělec z Náchodska, který v současnost­i pro sezonní práce najímá mimo jiné i studenty zemědělský­ch škol. Většinu doprav mezi kombajnem a silem zajišťují právě traktory. Moderní nákladní auta se specializu­jí na silniční provoz a jízdu v terénu a po polních cestách nezvládají.

Bezpečnost na silnicích podle ministerst­va dopravy rozšíření počtu traktorist­ů neohrozí. Řidiči kamionů mají zkušenosti s řízením velkých strojů, traktory se přitom zpravidla pohybují mimo frekventov­ané silnice. „Pokud se pohybují na pozemní komunikaci, děje se tak zpravidla pouze při přesunu na pole či do lesa,“uvedlo v návrhu ministerst­vo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia