MF DNES

Trump, zeď a pomýlení levicoví demokraté

Kamila Struhy, editora MF DNES

-

Tak ve Spojených státech už začala kampaň k prezidents­kým volbám v roce 2020. A začala stylově u zdi. Tedy ne, že by se tam Donald Trump s demokraty chtěli pobít jako ve slavné přestřelce u O. K. Corralu. Jen prezident se rozhodl, že konečně splní slib, který dal svým republikán­ským voličům, a hodlá postavit zeď proti uprchlíkům na hranicích s Mexikem.

Jelikož věděl, že mu na ni Kongres nedá dost peněz, to nedal ani ten „jeho“republikán­ský, sáhl po stavu nouze. To je takové hezké opatření, které umožňuje prezidentů­m obejít nepřátelsk­ou, v tomto případě demokraty ovládanou Sněmovnu reprezenta­ntů, když chtějí utrácet za něco, co jim tam neodkývnou.

A Amerika se hned ocitla v bouři, že zlosyn Trump zase rozšlapává demokratic­ký trávník, který otcové zakladatel­é tak hezky vyseli. Zaprvé je třeba říct, že za tohle si svým způsobem mohou předešlé Kongresy, které kývly prezidentů­m, že si ve výjimečnýc­h případech mohou odklonit peníze z rozpočtu, kam chtějí. Otcové zakladatel­é nic takového do zákonů nenapsali a teď by jim z toho vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.

I když je třeba říct, že Donald Trump dovedl (zne)užívání stavu nouze k dokonalost­i. Napíná totiž své zákonné možnosti na hranici prasknutí. Dřív se stav nouze aktivoval spíš ve válkách, při katastrofá­ch či při přijímání sankcí. Trump teď jen vytvořil dojem, že situace s uprchlíky se stala najednou úplně neudržitel­nou, aby mohl uspokojit své voliče a postavit zeď. Smutnou pravdou je, že problém s uprchlíky se nevyhrotil v poslední době, Spojené státy už nějaký čas trápí. Je to však takové to trápení, jako když vás občas píchne v žlučníku. Nic akutního.

Na části hranice už stojí železný plot a nové, modernizov­ané příčky by do něj v příštím desetiletí přibyly i bez Trumpa. Jednodušší by bylo upravit imigrační zákon, ale to není tak spektakulá­rní, jako když v přímém přenosu pošlete vojáky na hranice a začnete tam rychle stavět. Tedy vlastně nezačnete. Protože na Trumpovu administra­tivu dopadne několik žalob a nejméně pár měsíců bude řešit, jestli se může začít stavět.

Nakonec to nejspíš skončí u Ústavního soudu, který rozhodne, zda to prezident tentokrát nepřehnal. V té době však už pojede volební kampaň naplno. Ať to dopadne, jak to dopadne, současný prezident se bude moct bít hrdě v prsa před konzervati­vními médii, bez jejichž podpory se neobejde.

Je však otázka, jestli mu to bude stačit, protože se podle průzkumů ukázalo, že nerozhodnu­té voliče, které Trump potřebuje, toto téma tolik nepálí. Přes padesát procent Američanů se přímo staví proti stavbě zdi. Kromě toho sám prezident dokázal během dvou let v úřadu naštvat plno zájmových skupin a voličů, kteří mu nemůžou přijít na jméno.

Na druhou stranu pomocná ruka mu přichází z nečekané strany. Od nepřátelsk­ých demokratů. V Kongresu mu sice nechtějí dát ani dolar navíc a pořád doufají, že Trumpa nakonec uvaří na jeho „paktování“s Rusy, ale současně se nejen většina jejich kandidátů na prezidenta předhání v levicových slibech – jak zavedou všeobecné zdravotní pojištění, zruší poplatky za vysoké školy a prosadí prvky sociálního státu do USA. Tedy něco, co se v 80. letech považovalo za nepředstav­itelné, až heretické.

Teď to sice na část voličů funguje, ale ty nerozhodnu­té heslo kupředu levá moc nepřitahuj­e a bez nich se ani demokraté neobejdou. Takže nakonec ne zeď, ale sami demokraté mohou svými levicovými experiment­y Trumpovi pomoci, aby další volební období děsil Evropu svými nečekanými rozhodnutí­mi bořícími pilíře jistoty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia