MF DNES

To lákavé slovo „suverenita“. Ale k čemu nám vlastně je?

- Vilém Barák publicista

Sblížícími se volbami do europarlam­entu ožívá diskuse o našem členství v EU. Jedním z úhelných kamenů v těchto sporech je tzv. suverenita, a to vnější, tedy jaké jsou meze chování jednoho státu vůči druhému, a vnitřní, jaký je stupeň volnosti v přístupu politiků vůči občanům.

Ukázku suverenity na mezinárodn­í scéně poskytují Rusko a Čína, které dělají kdykoli a cokoli komukoli, kdo je slabý, zbabělý nebo bez spojenců. Také u amerického prezidenta Trumpa jde vypozorova­t jednání nezávislé na spojenecký­ch vazbách k NATO, Jižní Koreji, Japonsku či Tchaj-wanu. Slogan „America First“je vyznáním sobeckého realiťáka, schopného prodat sochu Svobody do šrotu. Síla USA odvisí od spojenecký­ch vazeb a bez nich v budoucnu neubrání ani samy sebe.

Naštěstí nikdo u nás nenavrhuje posilovat vnější suverenitu Česka cestou Severní Koreje, tedy výrobou atomových raket. Minula doba husitského „proti všem“, kdy naši předci byli v Evropě oblíbení asi jako dnešní Islámský stát. Českým politikům tak nezbývá než realizovat své nápady pouze uvnitř státu. Od roku 2004 se díky členství v EU naštěstí těšíme z jejího civilizačn­ího vlivu i z rozhodnutí, které spoluvytvá­říme. A kultivace politickéh­o a podnikatel­ského prostředí byla daleko cennější než obdržených 705 miliard korun čistých dotací.

Podívejme se na špičky ledovce české suverenity. Přežívání třídy zlodějskýc­h taxikářů, neodstrani­telné billboardy kolem dálnic, lhůty pro získání stavebního povolení delší než ve Rwandě, nemohoucno­st stavět dálnice. Právě ze suverenity českého státu bychom měli mít největší strach. V tuzemských podmínkách toto slovo nabývá významu ponechání volného pole působnosti pro oligarchy Klausovy a Zemanovy éry, Rusy a Číňany, aby si řídili v Česku věci pěkně po svém.

K čemu potřebují občané Česka suverenitu státu? Podobná falešná slovíčka mají lidem vypnout mozek a sešikovat je v masu, za kterou budou předstírat myšlení jiní. Proto ať klidně dálniční síť staví a provozuje Rakousko, Švýcarsko ať si vezme pod patronát poštu a železnici, Německo průmysl a zaměstnano­st, koruna ať je nahrazena eurem. Bylo by lépe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia