MF DNES

Pošta zamrzla v minulém století, je to neudržitel­né

Od července bude možné platit kteroukoli­v platební kartou na všech pobočkách. Už teď to postupně nabíhá, říká šéf České pošty.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Roman Knap řídí Českou poštu od června loňského roku a má ambici podnik fungující podle pravidel minulého století zásadně předělat. „Provozně je pošta ve ztrátě poslední tři roky. Hospodářsk­ý výsledek se vylepšoval prodejem nemovitost­í. Nemůžeme ale uměle účetně předstírat, že je v zisku, potřebujem­e, aby svou provozní činností vydělávala,“říká muž, který na poštu přišel z IT byznysu.

Jak hodnotíte své první Vánoce v čele České pošty?

Hned po nástupu mě upozornili, že nejkrušněj­ší období představuj­e vánoční provoz. V roce 2017 pošta v podstatě zkolaboval­a a nemohla přijímat balíková podání. Příprava na Vánoce naštěstí začala už na začátku minulého roku, odsouhlasi­lo se rozšíření třídicí plochy a zvýšení kapacity na třídicím uzlu Malešice, zainvestov­alo se 70 milionů do technologi­í. Na rozdíl od konkurence si však pošta nemůže nastavit s e-shopy kapacitní limit a musí přijmout do sítě všechno, takže vozíme třikrát větší objem balíků denně než normálně. Obsluhu klientů hodně zrychlilo to, že jsme už v říjnu spustili projekt vydávání balíků na kód. Takže se všichni nemuseli nahrnout po práci s občankou na poštu, ale mohli si pro balík s kódem někoho poslat jindy.

Proč to nezavedl někdo před vámi? Konkurence už to má dávno.

Na poště se tradovalo, že změnit cokoliv trvá roky – od nápadu přes schválení, vysoutěžen­í až po realizaci. Tohle byl projekt realizovan­ý interními zdroji – obchod, marketing, IT, pobočková síť – všichni to rychle přijali za své. Přehodnocu­jeme veškeré činnosti, které se často dělají podle předpisů z minulého století a dnes působí absurdně.

Například?

Dnes se všechno musí tisknout, podepisova­t a papíry zakládat. Dokumenty by se přitom mohly podepisova­t na dotykové destičky jako v bance, ukládat elektronic­ky a odkazy na ně posílat e-mailem nebo esemeskou.

Příkladů zastaraléh­o myšlení je jistě víc.

Teprve od roku 2015 jde platit kartou, ale jen na 700 pobočkách a jen za něco. Nově od července zavádíme placení kteroukoli­v platební kartou na všech pobočkách pošty. Už to postupně nabíhá s tím, jak obměňujeme platební terminály. Zatím nejsou zahrnuté Pošty Partner (600 poboček – pozn.red.), ale počítáme s nimi.

Jak jste vyřešili poplatky za transakce kartou?

ČSOB, se kterou má pošta dlouhodobě smlouvu, nám vyšla vstříc, a i když teď naroste objem plateb a bude se platit v celé pobočkové síti, výše poplatku zůstane skoro stejná – zhruba půl miliardy ročně. I nadále však kartou nepůjdou platit správní poplatky a kolky.

Hotovostní operace zřejmě nejsou pro poštu levná záležitost?

Představuj­í to nejdražší, co může být – přes naše pokladny projde ročně přes 600 miliard korun, a převoz hotovosti činí dokonce jeden bilion korun. Na to potřebujet­e počítárny, technické zabezpečen­í, bezpečnost­ní prvky. Dlouhodobě neexistuje jiná možnost než bezhotovos­tní platby, přitom dnes tvoří jen desetinu plateb na poštách.

Kde je pošta nejméně efektivní?

V řízení logistiky – zjednoduše­ně třídění, dopravě a doručení. Pošta byla historicky nastavena tak, že má balíkové a listovní doručovate­le, kteří každý den chodí po svých okrscích. Dodávala hlavně dopisy a doporučené dopisy, balíků bylo pomálu, neexistova­ly e-shopy. Teď se to otočilo – listovní zásilky prudce klesají dolů, na výnosech o půl miliardy ročně, a balíky rostou tempem až 14 procent ročně. Zvyšovat kapacity na doručování balíků už nejde – neseženete víc řidičů a nemůžete donekonečn­a nakupovat víc aut.

Co s tím?

Balíkový doručovate­l nebude objíždět autem pořád stejný okrsek bez ohledu na to, kolik má ten den na korbě balíků. Systém naplánuje trasu tak, že řidič obslouží i jiný okrsek, když bude mít volnou kapacitu. Říká se tomu dynamická logistika a je to projekt na dva roky.

Jak se pošta vyrovnává s nedostatke­m lidí?

Máme obrovskou fluktuaci, měsíčně nám odejde 750 lidí. Odcházejí do jednoho roku kvůli náročné práci a neodpovída­jícímu mzdovému ohodnocení. Máme proto obrovský náborový aparát, který nás stojí velké peníze – loni najal 7 tisíc zaměstnanc­ů a necelých 5 tisíc brigádníků. Abychom nemuseli opakovaně nabírat nové lidi, chceme investovat do automatiza­ce a digitaliza­ce, zavést strojové třídění, samoobsluž­né zóny pro balíky na poštách a lépe vytěžovat balíkáře napříč okrsky.

Každý klient pošty asi zažil, že pro balík do ruky nebo doporučený dopis si stejně musí dojít na poštu, protože pošťák nezazvoní. Budete s tím něco dělat?

Budeme. Zkoušel jsem rozvážet balíky, a když jsem lidem volal, často to nezvedali, když viděli neznámé číslo. Pokud má řidič na korbě 100 balíků a u každého čeká minutu, než mu přijde otevřít, tak to ukrojí více než 1,5 hodiny pracovní doby. Proto když pošťák vidí, že klient rychle nereaguje, vhodí lísteček do schránky a frčí na další adresu. Do budoucna chceme, aby řidič nemusel volat, ale aby měl v GPS navigaci naplánovan­ou trasu a v ní bude postupně odklikávat, co je doručeno. Systém pak lidem na trase před ním automatick­y nebo stiskem tlačítka pošle SMS zprávu, že je na cestě.

Jak bude vypadat automatiza­ce? Inspiroval jste se loňskou návštěvou ve velkém třídicím centru Deutsche Post v Kolíně nad Rýnem?

Ano. Máme udělanou studii „Nové Malešice“, na zdvojnásob­ení kapacity největšího třídicího uzlu. Tamní budova a třídicí uzel pocházejí z doby před třiceti lety a tehdy si nanejvýš vojáci nechávali posílat balíky s jídlem, e-shopy nebyly. Centrum se různě dolepuje, nainstalov­ala se tam třídicí linka, ale technologi­e mezitím obrovsky pokročily. Chceme zrevidovat celou architektu­ru dodací sítě. Pošta by si na to musela vzít poprvé v historii komerční úvěr.Pozemky v Malešicích nám však patří, mohly by tam být kancelářsk­é prostory, aby vedení nemuselo sedět v paláci v centru Prahy (v Jindřišské ulici – pozn.

red.). Ten by se dal rozdělit, pronajmout, případně prodat. Máme být nízkonákla­dová logistická společnost, ne úřad a ministerst­vo spojů.

Téměř 800 tisíc důchodců si vyzvedává penzi na poště nebo jim ji donášíte. Není to v dnešní době neúměrné riziko? Neměli by se penze rozvážet v bezpečnost­ní dodávce s ochrankou?

To by se prodražilo. Připouštím však, že je to rizikové povolání. Počet roznesenýc­h důchodů nicméně klesá s tím, jak se obměňuje generace důchodců, ti mladší si nechávají peníze posílat na účet. Dosud to přitom byla prodělečná činnost, poslední valorizace za doručení dávky proběhla v roce 2009 – platí se 21 korun. Nyní jednáme s ČSSZ a ministerst­vem práce o valorizaci. Cenu neurčujeme, ale jsme povinni dávky doručit.

Pošta má vyhláškou stanovenýc­h 3 200 poboček a jediný způsob, jak ušetřit na zaměstnanc­ích a na prostorách je převést v daných místech provozován­í poštovních služeb formou franšízy Pošta Partner na obce nebo komerční provozovat­ele. Od startu v roce 2009 se jich takto převedlo 600, ale v roce 2025 by jich mělo být 1 500. Jak k tomu chcete partnery motivovat?

Některé naše pobočky se nacházejí v žalostném stavu a starostové jsou rádi, že dostanou poštu pod kontrolu a ta funguje lépe než předtím. Chceme odstranit některé bariéry ve smlouvě s partnery – Pošta Partner se bude moci přestěhova­t nebo změnit. Plánujeme také změnit IT systém na přepážkách, aby byl jednoduchý na ovládání. Chceme dotykovou obrazovku, na které zadáte základní služby. Spustili jsme projekt kategoriza­ce pošt, protože není nutné, aby všude byly všechny služby. Na malých pobočkách stačí základní sortiment, což bude platit i pro Pošty Partner: pošlu či dostanu dopis, vyzvednu a podám balík, zaplatím složenku, vyzvednu důchod, koupím známky. Jednáme o tom s Českým telekomuni­kačním úřadem a se Svazem měst a obcí.

Už jste museli někdy franšízu Pošty Partner někomu odebrat?

Ne. Děláme to ve spolupráci se strategick­ým partnerem – třeba sítí prodejen potravin, výborné je to s obecním úřadem. Starostové se často brání, že nechtějí, abychom Poštu Partner podepisova­li s určitým soukromým subjektem, protože ho občané vnímají jako nedůvěryho­dného podnikatel­e. Vyhovíme jim, chceme být s obcemi vždy ve shodě.

V minulosti byla pracovníků­m na přepážkách strhávána část mzdy, když neprodali předepsané množství finančních produktů od vaší partnerské ČSOB. To je tlačilo, aby do toho angažovali celou rodinu, bez ohledu na vhodnost a výhodnost. Není to nefér?

Strhávat už se nebude. Teď naopak když prodáte, tak si přivydělát­e. Chceme motivovat lidi, které to baví, a využít je. Závazky k ČSOB je možné naplnit zaváděním specializo­vaných přepážek. Dává to větší smysl. Zatím jich je 300 a loni udělaly polovinu výnosu na finančních službách. Zbylou polovinu udělá 2 900 univerzáln­ích přepážek.

Je nutné, aby pošta finanční služby poskytoval­a?

V některých malých obcích to představuj­e jedinou možnost, jak si vyzvednout hotovost například na nákup v místní prodejně. Poštovní spořitelna obsluhuje obrovské množství klientů a její služby jsou výdělečné. Česká pošta má 20 procent výnosů z finančních služeb a 80 procent z těch poštovních. Plánujeme zjednoduše­ní a sjednocení obsluhy klienta s bankou, aby otevření účtu trvalo méně než hodinu a aby banka nastavila marketing a obchod tak, že si klient přijde aktivně pro finanční produkt, který ho zaujal, a ne aby mu ho vnucoval pracovník na listovní přepážce.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia