MF DNES

Jan Zajíc by mohl mít v Praze pamětní desku

-

PRAHA Magistrát začne jednat o umístění pamětní desky Jana Zajíce na Václavském náměstí, kde se upálil. Se záměrem oslovili Zajícovi sourozenci předsedu zastupitel­ů Spojených sil pro Prahu, které jsou součástí magistrátn­í koalice, Jiřího Pospíšila.

Zajíc sám sebe označil za pochodeň číslo dvě, pokračovat­ele Jana Palacha, a svou oběť přinesl 25. února 1969. Palach se na Václavském náměstí upálil v lednu 1969 na protest proti vývoji v Českoslove­nsku po okupaci v roce 1968. „Sourozenci Jana Zajíce mne požádali, abych jim pomohl prosadit umístění pamětní desky připomínaj­ící jejich bratra. Letos si od tragické chvíle roku 1969 připomínám­e padesáté výročí, proto budu velmi rád, když se nám při této příležitos­ti podaří umístit pamětní desku přímo na dům na Václavském náměstí, v jehož průchodu Jan Zajíc obětoval svůj život za boj proti komunistic­kému režimu,“uvedl europoslan­ec a předseda TOP 09 Pospíšil.

Osmnáctile­tý student se upálil na protest proti okupaci Českoslove­nska v den 21. výročí komunistic­kého puče v únoru 1948. Učinil tak v průchodu domu číslo 39 v horní části náměstí. Vlastníkem domu je Praha 1.

Zajíc před svým činem napsal řadu letáků s provoláním „občanům republiky Českoslove­nské“, ve kterých chystaný čin zdůvodňova­l. Nadaný student šumperské průmyslovk­y nadšeně podporoval pražské jaro 1968. O to hůře nesl opatrnictv­í a letargii, do které společnost začala upadat nedlouho po okupaci.

Státní bezpečnost zabránila ze strachu před demonstrac­emi tomu, aby byl Zajíc pohřben v Praze. Jeho ostatky byly převezeny do rodného Vítkova u Opavy. (ČTK)

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Pochodeň č. 2 Nadaný student ze Šumperka se upálil na protest proti okupaci 25. února 1969 v horní části Václavskéh­o náměstí.
Foto: archiv MAFRA Pochodeň č. 2 Nadaný student ze Šumperka se upálil na protest proti okupaci 25. února 1969 v horní části Václavskéh­o náměstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia