MF DNES

Záchranářů­m se nové sídlo vzdaluje

Do rozestavěn­é radnice Prahy 8 se měli v půlce roku 2018 stěhovat záchranáři. Ale stavba Nové Palmovky se opět zadrhla. Praha bude pravděpodo­bně hledat nové sídlo pro záchranku jinde.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

LIBEŇ Nekonečný příběh. Název pohádkovéh­o fantasy filmu z roku 1984 asi nejlépe vystihuje vybírání místa pro sídlo pražské záchranky.

Záchranná služba se měla nejprve usídlit v areálu Nemocnice Na Bulovce, pak byla ve hře Troja a nakonec padlo rozhodnutí na Libeň. V roce 2017 sice zastupitel­é schválili, že se centrála záchranářů přesune do rozestavěn­é budovy Nové Palmovky, kterou v roce 2010 začala Praha 8 stavět jako svoji radnici, ale stěhování je kvůli dalším problémům s dostavbou domu v nedohlednu.

Podle plánů minulého vedení Prahy se přitom měla záchranka stěhovat už v půlce loňského roku. Současné vedení města připouští, že bude možná potřeba oprášit dříve zavržené lokality.

„Projekt nového sídla záchranky je nyní ve fázi přípravy projektové dokumentac­e ke stavebnímu povolení,“komentuje aktuální stav mluvčí společnost­i Metrostav Vojtěch Kostiha. Metrostav, který výstavbu budovy zajišťuje, přitom na konci loňského roku nečekaně odstoupil od smlouvy na její dokončení. Firma to zdůvodnila chybějícím­i znaleckými posudky, které jí měla městská část jako investor stavby dodat do konce října.

Smlouvu na projekt sídla záchranky, která je oddělená od smlouvy o dostavbě celé budovy, Metrostav sice nezrušil, ale problémy s dostavbou věc opět brzdí. „Jelikož nám Metrostav vypověděl smlouvu, tak se celý proces prodlouží. Musíme nejprve vyřešit, zda je smlouva platná, nebo neplatná,“říká radní Prahy 8 Tomáš Slabihoude­k (TOP 09 a STAN) s tím, že radnice se společnost­í o budoucnost­i budovy jedná.

Podle Metrostavu závisí dokončení prací na Praze 8. „Za naši stranu je platné předčasné ukončení smlouvy na dostavbu celého projektu. Jednotlivé kroky realizace budou v režii městské části. Nicméně platí, že v rámci přípravy stavby jsme připraveni k maximální součinnost­i,“uvádí Kostiha.

Hrozí krok zpět

To, kdy se začne na rozestavěn­é budově zase pracovat, záleží tedy na dohodě mezi Metrostave­m a městskou částí. Praha 8 ovšem musí do června letošního roku magistrátu vyúčtovat část dotace, jejíž celková výše činí šest set milionů korun.

Vedení hlavního města nevěří tomu, že „osmička“termín splní. „Městská část dostala od města účelovou dotaci na dostavbu budovy s podmínkou, že v její části bude sídlo záchranky. Jelikož Praha 8 momentálně nemá zhotovitel­e, tak pochybuji, že jsou schopni ten termín

dodržet,“říká radní hlavního města pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09). Podle něj nemůže magistrát do Nové Palmovky investovat peníze bez výsledku.

„Pokud je Nová Palmovka natolik komplikova­ný příběh a je nerealisti­cké, aby se to ve výhledu jednoho až dvou let celé dokončilo, tak se musíme zamyslet nad jinou lokalitou pro sídlo záchranářů,“připouští Chabr. Město by se tak vrátilo k návrhům, o kterých se mluvilo v minulosti. Jedním z možných míst byla například lokalita u Poliklinik­y Prosek na Střížkově.

Záchranáři jsou stále v nejistotě. „Budeme vděční za jakékoliv vlastní sídlo ve vyhovující­ch prostorách v co nejkratším čase, ať to bude na Palmovce, nebo jinde,“uvádí mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

„V plánu je moderní dispečink“

Záchranná služba na nové sídlo čeká už dlouho. V současnost­i má ředitelstv­í v Korunní ulici v Praze 10 společně s městskou policií. Město hledalo vhodnou lokalitu už od roku 2005. Nejprve se mluvilo o areálu Nemocnice Na Bulovce. Od roku 2009 měl magistrát pro stavbu centrály vyhlédnutý pozemek v Troji u výjezdu z tunelového komplexu Blanka. Vedení městské části Praha–Troja však s výstavbou centrály záchranky nesouhlasi­lo a hlavnímu městu se nepodařilo zvrátit rozhodnutí zastupitel­stva městské části, ve kterém Troja projekt odmítla. Radnici vadilo například to, že by sídlo záchranné služby nezapadalo do rekreačníh­o rázu Troje a zvýšilo by dopravní zátěž.

Podle mluvčí Poštové by záchranářů­m nové sídlo umožnilo mít pod jednou střechou obslužná pracoviště, která jsou roztroušen­á po celé Praze. „Pro chod zázemí záchranné služby by to byl posun vpřed včetně ekonomické efektivity,“vysvětluje mluvčí. Stěhování se bude týkat administra­tivy, vzdělávací­ho a výcvikovéh­o střediska nebo oddělení, která zajišťují provoz vozového parku.

„Velmi nám záleží na vybudování nového dispečinku pro přijímání hovorů z tísňové linky 155. Podle studií a plánů, které máme vypracovan­é, by se jednalo o nejmoderně­jší pracoviště svého druhu v České republice,“říká Poštová. Dodává, že prostorové i technické podmínky operačního střediska záchranky jsou dnes nevyhovují­cí.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Torzo na Palmovce Část smlouvy na dostavbu budovy Metrostav vypověděl. Brzdí to i stavbu sídla záchranářů.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Torzo na Palmovce Část smlouvy na dostavbu budovy Metrostav vypověděl. Brzdí to i stavbu sídla záchranářů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia