MF DNES

Tipy: Scénický tanec i pouť k Matěji

-

Básníci svobody na Vítkově

Sociálněpo­litický taneční večer Básníci svobody věnovaný Janu Zajícovi a Ivanu Blatnému představí brněnský soubor ProART v sobotu ve dvou částech – od 16 a od 19 hodin – v prostorách památníku na Vítkově. Jan Zajíc následoval osud Jana Palacha a před padesáti lety se upálil. Ivan Blatný si letos také zaslouží vzpomínku, uplyne sté výročí od narození tohoto exilového básníka. (fil)

Cesta svatopetrs­kou čtvrtí

Do jednoho z nejzajímav­ějších míst Nového Města pražského, svatopetrs­ké čtvrti, lze vyrazit v sobotu

23. února s průvodcem. Pražská informační služba představí nejzajímav­ější místa a osobnosti lokality, osídlené již koncem 11. století komunitami Němců, Románů a Židů. Účastníci výletu se dozvědí, kde svá plátna tvořil Václav Brožík, nejznámějš­í český malíř poslední čtvrtiny

19. století, i to, kde žil dramatik Josef Kajetán Tyl. Lidé se seznámí také s nejznámějš­ími studenty Gymnázia Gutha-Jarkovskéh­o v Truhlářské ulici, jehož škamnami prošli mimo jiné historik Josef Pekař, kritik a publicista Václav Vilém Štech či herec Jan Werich. Akce začíná ve 14.00 na Petrském náměstí pod platany. Plné vstupné činí 120, zvýhodněné 80 korun. (boh)

Na pouť ke svatému Matěji

Pod pojmem matějská pouť si většina Pražanů představí kolotoče a další atrakce na Výstavišti v Holešovicí­ch. Přitom se jedná o poměrně novodobou zábavu, která vychází z původní pouti ke kostelu svatého Matěje, který dodnes stojí na kopci v nedalekých Dejvicích.

Právě tam už před staletími putovaly v den svátku tohoto patrona tisíce lidí z celé Prahy. Zmínky o pouti se datují do roku 1595, kdy papež vyhlásil takzvané plnomocné odpustky pro všechny poutníky.

Na původní tradici duchovní a kulturní akce navazuje StaroMatěj­ská pouť, která se bude konat v neděli 24. února od 15 hodin právě v malebném barokním kostelíku nad Šáreckým údolím. Součástí programu bude procesí se zpěvy, krátká modlitba nešpor a koncert renesanční hudby v podání souboru Hora Fugit, který bude proložen promluvou na téma matějské pouti a jejích tradicí. Následné posezení na sousední faře bude spojené s možností získat figurku z místního perníkovéh­o betléma. (ml)

 ?? Foto: archiv ProART Company ?? Taneční divadlo v památníku Soubor ProART Company si pro představen­í věnované Janu Zajícovi a Ivanu Blatnému vybral prostory památníku na Vítkově. Jejich taneční večer Básníci svobody v sobě propojuje různé scénické žánry stejně jako literaturu a historii.
Foto: archiv ProART Company Taneční divadlo v památníku Soubor ProART Company si pro představen­í věnované Janu Zajícovi a Ivanu Blatnému vybral prostory památníku na Vítkově. Jejich taneční večer Básníci svobody v sobě propojuje různé scénické žánry stejně jako literaturu a historii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia