MF DNES

Opravit, nebo zbourat. Statik posoudí Eden

-

VRŠOVICE Městská část Praha 10 chce dát do pořádku kulturní dům Eden, pozvala statika, který objasní, jestli bude lepší objekt zbourat, nebo opravit.

„Eden nefunguje už čtrnáct let. Byl tam tehdy spor s nájemcem budovy. Ten nechtěl budovu opustit, zabarikádo­val se tam. Městská část pak neměla peníze na to, aby Eden dala znovu rychle do provozu. Nemohla ani kvůli soudnímu procesu najít nového nájemce. Nikdy nebyly peníze na to, aby se rekonstruo­valo a v neposlední řadě ani peníze na to, aby Eden někdo provozoval,“komentoval situaci místostaro­sta Prahy 10 Filip Humplík (ODS).

Kulturní dům Eden postavili v letech 1980 až 1986 podle návrhu architektů Hany a Dalibora Peškových. Nadobro se veřejnosti uzavřel v červenci 2005 a od té doby se s objektem nic neděje.

Praha 10 měla několikrát v průběhu let snahu Eden využít, ale marně. Nyní to chce městská část změnit. „První věc je zjistit, zda je dům staticky v pořádku. Něco jiného je, když tady chodíme po skupinkách si něco nafotit, a něco jiného zase, když to budeme chtít naplnit na plnou kapacitu, což jsou zhruba dva tisíce lidí,“řekl Humplík.

Nápady na využití byly různé, například pronájem prostoru fanouškům Bohemians 1905 a Slavie Praha, ale nikdy nebyl žádný dotažen do konce.

Statik posoudí budovu na konci dubna a až poté se městská část rozhodne co dál. Místostaro­sta by rád prostor zachoval jako kulturní centrum. Buď se objekt bude muset zbourat, nebo ho Praha 10 pronajme či bude sama provozovat.

Přestože se objekt nevyužívá, náklady na jeho roční údržbu přesahují milion korun. Převážně za ostrahu, elektřinu a vytápění. (nuc)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia